StoryEditor

Tender na záchranky je pochybný, neprebiehal tak, ako mal, tvrdia sulíkovci

19.09.2019, 10:15
Autor:
mahomahoTASRTASR
SaS žiada ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú, aby vyvodila zodpovednosť.

Opozičná strana Sloboda a solidarita považuje tender na záchranky za pochybný. "Tender prebiehal inak, ako mal," tvrdí predseda SaS Richard Sulík.

Výberové konanie na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby malo byť podľa liberálov  podľa zákona o verejnom obstarávaní a nie podľa zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. 

"Opoziční poslanci požiadali o poslanecký prieskum, ktorý mal tender preveriť. Namiesto prieskumu došlo k fraške. Poslancom bolo odmietnuté ukázať všetky potrebné dokumenty," tvrdí Sulík.

"Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou dnes aj ministerstvo zdravotníctva zajtra porušovali zákon o verejnom obstarávaní," doplnila poslankyňa Jana Cigániková, ktorá je členkou zdravotníckeho výboru. 

Riešením je podľa Cigánikovej prešetrenie kauzy a vyvodenie zodpovednosti. "Ministerka by mala navrhnúť odvolanie predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, lebo bráni vyšetrovaniu kauzy," hovorí poslankyňa. 

Dôvodom pochybností okolo tendra sú informácie denníka Sme o prepojeniach členov výberovej komisie na najúspešnejšiu firmu v tendri. Súčasný majiteľ víťaznej firmy LSE - Life Star Emergency Miroslav Micski v minulosti podnikal s jedným z členov komisie, bývalým štátnym tajomníkom ministerstva zdravotníctva Máriom Miklošim.

V päťčlennej komisii mali sedieť aj dvaja jeho bývalí kolegovia z ministerstva - šéf informatiky Peter Salon a šéfka právneho oddelenia Marianna Kozmannová. Oboch malo ministerstvo upozorniť na konflikt záujmov.

ÚDZS vyhlásil výberové konanie na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby v polovici júna, týkalo sa 328 bodov. Najviac ich získala slovenská spoločnosť LSE - Life Star Emergency. Nasledovali štátne záchranky z Bratislavy a Košíc. Firma uspela po tom, čo z trhu odchádza spoločnosť Falck.

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 03 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 04 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 05 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 15:35