TASR/Marián Garaj-Kancelária prezidenta SR
StoryEditor

Čaputová navštívila Ukrajinu. Ocenila Zelenského reformy a jeho snahu vyriešiť konflikt

16.09.2019, 13:40
Autor:
TASRTASR
Prezidentka sa informovala aj o situácii vo východnej časti Ukrajiny.

Prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok v Kyjeve ocenila reformy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho snahu o konštruktívny dialóg v súvislosti s konfliktom vo východnej časti Ukrajiny.

Prezidentka na spoločnej tlačovej konferencii so Zelenským vyjadrila podporu Ukrajine na "ceste reforiem, ale aj na európskej a euroatlantickej ceste".

Pripomenula konkrétnu pomoc Slovenska Ukrajine v oblasti reverzného toku plynu. Dodala, že s prezidentom Zelenským sa rozprávali "o veľmi konkrétnych otázkach týkajúcich sa letiska v Užhorode, o hraničných prechodoch, o probléme pašeráctva, a vzájomných spoločných kontrol".

Ťažké časy

Úspech Ukrajiny podľa Čaputovej závisí od toho, ako dôsledne sa jej bude dariť presadzovať reformy. Pripomenula, že Ukrajina v súčasnosti prežíva ťažké časy.

"Preto chcem, aby naši občania vedeli a aby sme otvorene hovorili o tom, v akej zložitej situácii sa Ukrajina nachádza a aké vážne dôsledky má porušovanie pravidiel mierového spolužitia medzi štátmi," povedala.

Prezidentka sa pozitívne vyjadrila k reformám prezidenta Zelenského. "Pozitívne vnímam, že medzi jeho priority patrí okrem iného posilňovanie právneho štátu, spravodlivosti, súdnictva a boj s korupciou," povedala a dodala, že úspech reforiem nie je možný bez účasti odbornej a občianskej spoločnosti.

Snaha o dialóg

Prezidentka sa informovala aj o situácii vo východnej časti Ukrajiny.

"Chcem oceniť konštruktívny prístup pána prezidenta a jeho snahu o zmysluplný dialóg," povedala. Slovensko aj EÚ podľa jej slov zaznamenali, že tento prístup má svoje prvé výsledky.

"Osobne nás ako predsedajúcu krajinu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) teší upokojenie situácie v okolí Stanice Luhanskej, o ktoré sme sa zasadzovali," povedala Čaputová.

Dodala že nedávna výmena väzňov s Ruskou federáciou a pripravované obnovenie rozhovorov v normandskom formáte sú "veľmi dôležité signály, že prostredníctvom dialógu sa veci dajú meniť k lepšiemu."

Zároveň však zdôraznila potrebu dodržiavania princípov medzinárodného práva a rešpektovania suverenity a medzinárodne uznaných hraníc.

01 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 03 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 05 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 08:18