StoryEditor

Hádka v parlamente. Raši pripomínal kauzu Sasanka, Matovič útočil na Pellegriniho

13.09.2019, 18:03
Autor:
TASRTASR
Podpredseda vlády poukázal na Matovičove slová, ktorými vysvetlil svoje stretnutie s Kočnerom.

Keby SaS po zverejnení správ svojho lídra Richarda Sulíka s Marianom Kočnerom a po kauze Sasanka žiadala jeho odchod zo strany, mala by v súčasnosti právo žiadať odvolanie niekoho iného.

Počas piatkovej mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR to povedal podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD).

​Schôdzu iniciovala opozícia, ktorá chce vysloviť nedôveru premiérovi Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD) pre to, že neinicioval odvolanie štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej pre jej údajné kontakty s Marianom Kočnerom.

"Vám nevadí, že váš predseda po takejto komunikácii neodstúpil? Toto je niečo, na čo stačí povedať sorry?" apeloval na poslancov z klubu SaS v súvislosti s prepisom komunikácie Sulíka s Kočnerom, ktorý bol v minulosti zverejnený.

Pripomenul aj video zo stretnutia týchto dvoch, na ktorom hovorili o voľbe generálneho prokurátora. Skonštatoval, že keby vtedy žiadali odchod Sulíka, dnes by mali právo žiadať odchod niekoho iného.

Poukázal aj na Matovičove slová, ktorými vysvetlil svoje stretnutie s Kočnerom. Líder OĽaNO v minulosti povedal, že ho podnikateľ kontaktoval v súvislosti s voľbami a podľa Rašiho slov v pléne chcel byť číslo 150 na kandidátke OĽaNO. Raši zdôraznil, že na kandidačnej listine OĽaNO sú posledné miesta tie najatraktívnejšie.

Matovič v diskusii zdôraznil, že premiér pri odvolávaní Jankovskej nemusel čakať na žiaden dôkaz, keďže Jankovská po odovzdaní mobilu o tom dostala aj písomnú informáciu od polície. Matovič v pléne tiež uviedol, že za stretnutie s Marianom K. sa nikdy neospravedlnil a ani sa neospravedlní, pretože sa nemá za čo ospravedlňovať.

Poslanec Gábor Grendel (OĽaNO) poukázal na to, že problém nie je v tom, že by Jankovská komunikovala s Kočnerom, ale v tom, že jej polícia musela zobrať telefón.

"Svoj mobilný telefón nemusel odovzdať polícii ani Richard Sulík, ani Igor Matovič, ani Miroslav Beblavý. Svoj mobilný telefón musela odovzdať pani Jankovská, ktorá s vami kandidovala v roku 2016," povedal v reakcii na Rašiho vyjadrenie.

Poslankyňa Anna Zemanová (SaS) poukázala na večierky, na ktorých sa vysokopostavení členovia strany Smer-SD zúčastnili spolu s Marianom Kočnerom.

Pripomenula správy medzi Alenou Zs. a "maznákom". Zdôraznila, že mimoriadna schôdza je o tom, že Pellegrini nevyvodil politickú zodpovednosť za konanie Jankovskej.

Poslanec Ján Marosz (OĽaNO) pripomenul výrok Antonina Vadalu z minulosti, keď Rašiho označil za jedinú alternatívu v komunálnych voľbách. Na prepojenia Smeru-SD a Rašiho s Vadalom upozornil v pléne aj Matovič.

Peter Pčolinský (Sme rodina) podotkol, že v pléne sedí len zopár poslancov Smeru-SD. "Mne to príde, že vašim vlastným poslancom nezáleží na imidži tejto vlády," povedal.

Poukázal na to, že pri odvolávaní ministrov SNS v minulosti v pléne sedel celý ich poslanecký klub a "bili sa za nich".

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 12:44