TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Koalícia prišla oficiálne o väčšinu v parlamente, Fedor odchádza z Mosta

13.09.2019, 13:22
Autor:
TASRTASRmahomaho
Martin Fedor priznáva, že jeho názory s Mostom-Híd sa môžu rôzniť a nechce, aby vznikali nedorozumenia a konflikty.

Poslanec Martin Fedor odchádza z klubu Mosta-Híd a z vládnej koalície. Potvrdil to Fedor, ktorý priznáva rozdielne názory s Mostom-Híd.

Vládna koalícia má po jeho odchode v parlamente 75 poslancov, čím oficiálne prišla v 150-člennom pléne o väčšinu. Spoločne s koalíciou však pravidelne hlasujú odídenci zo Sme rodina Martina Šimkovičová, Peter Marček a Rastislav Holúbek či Alena Bašistová, ktorá po zániku Siete pôsobí ako nezaradená.

Je to logické pokračovanie, tvrdí

Fedor vo svojom stanovisku poukazuje na množiace sa propagandistické a populistické návrhy, neschvaľovanie strategických bezpečnostných dokumentov.

Fedor hovorí, že nechce byť súčasťou rozbiehajúcich sa pretekov o rôzne ľúbivejšie, populistické a zároveň aj kriticky nezodpovedné návrhy.

"Dnešným dňom som sa rozhodol vystúpiť z poslaneckého klubu Mosta-Híd a tým aj z vládnej koalície. To, že vystupujem z klubu Mosta-Híd je len logickým pokračovaním toho, čo som uviedol už pred časom - že svoju budúcnosť nespájam s touto politickou stranou a budem zvažovať ďalšiu politickú budúcnosť," uviedol Fedor.

Nepozdáva sa mu, že pár mesiacov pred voľbami sa množia propagandistické a populistické návrhy. "A to v čase, keď sa nedarí napĺňať zámer vlády o vyrovnanom štátnom rozpočte," doplnil.

Koalícia sa vzďaľuje pôvodným zámerom

Fedor priznáva, že jeho názory s Mostom-Híd sa môžu rôzniť a nechce, aby vznikali nedorozumenia a konflikty. "Aj pre samotný Most bude jednoduchšie, keď bude svoju stranícku agendu uplatňovať v prostredí jednotného straníckeho poslaneckého klubu," poznamenal.

Stranu však zároveň oceňuje za to, že prispieva k zmiereniu medzi Slovákmi a Maďarmi žijúcimi na Slovensku a za to, že je poistkou voči excesom vo vnútri vládneho usporiadania.

Pozrite si priamy prenos z odvolávania premiéra Petra Pellegriniho:

Fedor upozorňuje aj na odklon od programového vyhlásenia vlády.

"Malo garantovať principiálne postoje vlády v zahraničnej a bezpečnostnej politike a predpokladalo politickú stabilitu pre Slovensko. V uplynulých mesiacoch však vidno, že aj politika jasného európskeho a prozápadného smerovania je pod tlakom, dokonca aj od predstaviteľov vládnej koalície. Výsledkom je, že sa neschvaľujú strategické bezpečnostné dokumenty, ako predpokladá programové vyhlásenie," vysvetlil.

Koalícia sa podľa neho zjavne stále viac vzďaľuje svojim pôvodným zámerom aj v oblasti udržania ekonomickej stability pre Slovensko.

"Pár mesiacov pred voľbami sa zjavne aj vo vládnej koalícii rozbiehajú závody o rôzne ľúbivejšie, populistické a zároveň aj kriticky nezodpovedné návrhy, pričom nechcem byť ich súčasťou," uzavrel Fedor.

Berieme na vedomie, odkazuje Most

Most-Híd berie Fedorovo rozhodnutie Fedora odísť z poslaneckého klubu na vedomie. Uviedla hovorkyňa strany Klára Debnár.

"Martin Fedor informoval predsedu strany, že v blízkej budúcnosti opustí klub, pán Fedor nebol členom strany, jeho rozhodnutie berieme na vedomie," uviedla Debnár.

01 - Modified: 2024-04-07 11:37:21 - Feat.: - Title: Pellegrini nepredpokladá otváranie koaličnej zmluvy, vládne strany by si mali ponechať ministerské kreslá 02 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok 03 - Modified: 2024-03-15 15:16:15 - Feat.: - Title: Minister Tomáš: Opozícia sa teraz chytila RTVS, lebo je pred voľbami. Zmeny sú potrebné 04 - Modified: 2023-11-10 13:59:25 - Feat.: - Title: Koaličná rada sa dohodla, že budúci týždeň prerokuje programové vyhlásenie vlády 05 - Modified: 2023-10-31 08:58:19 - Feat.: - Title: Porazení stále nechápu Ficov triumf
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 12:00