StoryEditor

Protislovenské výpady fanúšikov v Budapešti rieši už aj NAKA

13.09.2019, 10:54
Autor:
chochoČTKČTK
Slovenský futbalový zväz informoval, že na štadióne v Budapešti značná časť domácich fanúšikov vypískala slovenskú štátnu hymnu.

Ministerstvo zahraničia vedené Miroslavom Lajčákom si vo štvrtok predvolalo maďarského veľvyslanca a odsúdilo urážlivé protislovenské heslá a hanobenie štátnych symbolov počas pondelkového zápasu futbalových reprezentácií Slovenska a Maďarska v Budapešti.

Slovenská diplomacia vo vyhlásení uviedla, že prejavy národnostnej nevraživosti sú neprijateľné.

​Dianím v hlavnom meste Maďarska z pondelka 9. septembra sa zaoberá už aj NAKA, ktorá má podozrenie z trestného činu extrémizmu, informuje RTVS.

Vyžiadali si informácie z Maďarska

Elitní slovenskí policajti si preto vyžiadali ďalšie informácie od kolegov z Maďarska. Potrebné je konkrétne zistiť, kto hanobil štátne symboly Slovenskej republiky.

Polícia na sociálnej sieti túto informáciu potvrdila. "Národná protiteroristická jednotka NAKA a jej špecialisti na prípady extrémizmu sa zaoberajú prípadom, v ktorom podľa svedkov došlo k pokusu o zapálenie vlajky so štátnym znakom Slovenskej republiky počas nedávneho zápasu Maďarsko-Slovensko v Budapešti," stojí v stanovisku.

Viaceré prejavy neznášanlivosti

​Slovenský futbalový zväz tento týždeň informoval, že na štadióne značná časť domácich fanúšikov vypískala slovenskú štátnu hymnu. Na fotografii zo zápasu jeden z divákov držal šál s preškrtnutým slovenským štátnym znakom. 

Ďalšia fotografia zachytáva muža v sektore vyhradenom pre fanúšikov zo Slovenska, ako sa snaží podpáliť šál so slovenským znakom. 

Môžeme potvrdiť, že národná protiteroristická jednotka NAKA a jej špecialisti na prípady extrémizmu sa zaoberajú prípadom, v ktorom podľa svedkov došlo k pokusu o zapálenie vlajky so štátnym znakom Slovenskej republiky počas nedávneho zápasu Maďarsko-Slovensko v Budapešti.

Slovenský fanúšik zase tvrdil, že maďarskí chuligáni brali Slovákom vlajky aj šály a pálili ich.

Sektor rozdelili na dve časti

Sektor vyhradený pre slovenských fanúšikov na štadióne maďarskí policajti rozdelili na dve časti, pretože do neho prišla aj skupina obyvateľov Slovenska z početnej maďarskej menšiny, ktorá fandila domácemu tímu.

TASR/Martin Baumann

​Prejavy národnostnej nevraživosti môžu podľa slovenskej diplomacie narušiť vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom. Bratislava prostredníctvom maďarského veľvyslanca požiadala úrady v Budapešti, aby zamedzili podobným prípadom.

Stretnutie, ktoré bolo súčasťou kvalifikácie na majstrovstvá Európy 2020, Slovensko pod vedením Pavla Hapala vyhralo 2:1.

01 - Modified: 2019-09-09 21:08:48 - Feat.: 0 - Title: Bohumilov zápisník: Slováci zvládli reparát. Maďarsko zdolali 2:1 02 - Modified: 2019-09-10 10:14:22 - Feat.: 0 - Title: Reakcie maďarských médií na porážku: Sen sa rúca. Slováci nám nie sú súdení
01 - Modified: 2024-04-19 17:58:12 - Feat.: - Title: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine, povedal Orbán 02 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 03 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 04 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 05 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:11