StoryEditor

Sekularizácia Slovenska? Pribúdajú skupiny, ktoré aktívnejšie presadzujú náboženskú agendu cez politiku

27.01.2022, 23:00
Podľa katolíkov je za poklesom „ovečiek“ aj pandémia. Podľa sociológa je to zveličenie malého faktora.

Podľa výsledkov sčítania obyvateľstva z roku 2021 počet ľudí hlásiacich sa k rímskokatolíckej cirkvi klesol o 300-tisíc a, naopak, výrazne stúpol počet ľudí bez vyznania. Evanjelická cirkev tvrdí, že pokles nebol výrazný, podľa katolíkov je za poklesom aj pandémia, ktorá zatvorila kostoly.

Sociológ zo Slovenskej akadémie vied Miroslav Tížik, ktorý sa venuje sociológii náboženstva, v rozhovore pre HN vysvetľuje, že hoci klesol počet ľudí hlásiacich sa k veľkým cirkvám, mierne stúpol počet prívržencov menších kresťanských spolkov, ktorých nájdeme aj v parlamente. Navyše, v tomto sčítaní si mohli ľudia vybrať aj spomedzi buddhizmu či islamu.

Klesol počet ľudí hlásiacich sa k vierovyznaniu a, naopak, stúpol počet ľudí bez vyznania. Dalo sa to očakávať?
Z hľadiska dlhodobých trendov, teda podľa počtu ľudí, ktorí sa hlásia k nejakej cirkvi, sa to dalo predpokladať. Otázka len znela, či bude pokles mierne nižší alebo mierne vyšší. Médiá predpokladali, že pod vplyvom verejnej kritiky bude ten pokles vyšší. Treba zohľadniť dlhodobý vývoj. V roku 2001 sa k cirkvi prihlásilo najviac ľudí od revolúcie, odvtedy tie čísla padajú. Ak by sme si zobrali ako príklad rímskokatolícku cirkev, tak od roku 2001 do roku 2011 bol pokles prihlásených asi o šesť percentuálnych bodov. A teraz, v poslednom sčítaní, to bol za rovnaké obdobie rovnaký pokles, teda opäť šesť percentuálnych bodov. Takže trend poklesu v prípade katolíckej cirkvi bol lineárny. V prípade menších cirkví, napríklad evanjelickej, sa pokles mierne spomalil, no u reformovaných cirkví sme teraz zaznamenali drastický pokles. No to sú už z hľadiska štatistiky malé, hoci nie najmenšie cirkvi, ktoré v celoslovenskej populácii nie sú kľúčové. Hlavnú časť zmien vo vyznaní teda tvorí pokles prihlásených u katolíkov.

Katolíci argumentujú, že za poklesom je aj pandémia, ktorá zatvorila kostoly. Možno s tým súhlasiť?
Áno, ale treba zdôrazniť, že tento faktor mal len malý vplyv na pokles. Sčítanie prebehlo pred rokom, v januári 2021. To znamená, že len necelý rok od začiatku pandémie, súčasťou ktorej boli aj niekoľké uvoľnenia. Pre starších to asi nemalo zásadnejší vplyv, no u mladších to mohlo zohrať nejakú úlohu, v ich živote je rok zásadne dlhší čas. Mladšia generácia, ešte nie silne socializovaná do života cirkví, sa takto mohla trocha vzdialiť.

Ak to odľahčíme, môžeme povedať, že je to zo strany katolíkov len v...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 04 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 14:01