TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Sulíkovi kritici zakladajú názorovú platformu. Na kongrese nezískal silnejší mandát, tvrdia

07.09.2019, 17:14
Autor:
TASRTASRmahomaho
Richarda Sulíka zvolili na sobotňajšom mimoriadnom kongrese vo Zvolene opätovne za predsedu SaS.

Členovia strany Sloboda a solidarita, ktorí sa nezúčastnili mimoriadneho kongresu vo Zvolene, zakladajú názorovú platformu s názvom Demokratické jadro SaS.

Vyhlásili to na brífingu v sobotu. "Mimoriadny kongres bol zvolaný v rozpore s demokratickými princípmi," povedala poslankyňa Jana Kiššová. "Za takýchto okolností nie je možné výsledok uznať," dodala.

​Sulík podľa nej na kongrese nezískal silnejší mandát. Na brífingu sa zúčastnili aj poslankyňa Natália Blahová či poslanci Jozef Rajtár a Ľubomír Galko.

“Je absurdné, aby sa už raz riadne zvolený predseda nečakane vzdal funkcie, a to len z jediného dôvodu, že chce byť zvolený na ďalšie štyri roky pred uplynutím volebného obdobia,” uviedla Kiššová.

Zo strany sa nechystajú odísť

Poslanec Jozef Rajtár doplnil, že riadny kongres očakávajú v júni 2020 po parlamentných voľbách.

Mimoriadny kongres strany spochybnila aj predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová. “Viac ako tretina členskej základne mu nevyjadrila dôveru, a to dokonca takým protestným spôsobom, že na mimoriadny kongres vôbec neprišli.“

Podpredseda strany Ľubomír Galko predstavil aj programové tézy novej platformy. V rámci neho sa prihlásil k myšlienkam liberalizmu, trhového hospodárstva, ale aj zakotvenia Slovenska v západnej civilizácii.

Nová platforma podľa Galka „odmieta hazardovať so zahranično-politickým ukotvením Slovenska, ktoré je súčasťou západnej civilizácie“. Demokratické jadro SaS taktiež deklarovalo Ruskú federáciu za „bezpečnostnú hrozbu západných demokracií“.

Členovia vyhlásili, že sa zo strany nechystajú odísť a chcú za ňu kandidovať aj v budúcoročných parlamentných voľbách.

Slová ako kritici sú minulosťou, tvrdí Sulík

Richarda Sulíka zvolili na sobotňajšom mimoriadnom kongrese vo Zvolene opätovne za predsedu SaS.

Sulíkovi ako jedinému kandidátovi, dalo hlas 135 členov strany. Na kongrese sa zúčastnilo 145 z 213 členov SaS.

"Viac ako dve tretiny členov prišli a zahlasovali za mňa. Je to dôležitý signál," uviedol krátko po voľbách Sulík. Pred prítomnými novinármi a členmi strany deklaroval aj napriek neprítomnosti tretiny členov strany súdržnosť.

"Dnešným dňom sú slová ako kritici, oponenti či vzbúrenci minulosťou," uviedol Sulík ešte pred brífingom poslancov okolo Galka a Kiššovej.

"Dnes urobíme hrubú čiaru, dnes sa strana zomkne a spoločne pôjde do volieb," dodal.

"Súperom nie sú členovia, ale Smer"

Sulík v súvislosti s neprítomnosťou tretiny členov SaS na kongrese uviedol, že je veľmi tolerantný voči iným názorom. Chápe aj to, že všetci nemôžu mať rovnaký názor. A keďže zazneli aj iné názory, ako predseda využil právo zvolať kongres, kde dal možnosť hlasovať o predsedovi.

Ako silný odkaz pre všetkých označil to, že za jeho zotrvanie vo funkcii predsedu zahlasovali takmer všetci členovia, ktorí prišli na kongres.

Podľa neho súperom strany SaS nie sú jeho členovia, ale Smer, ktorého chcú po ďalších voľbách "odstaviť".

01 - Modified: 2022-04-09 16:55:46 - Feat.: - Title: Sulíkovi prechádzajú v strane všetky prešľapy. SaS plánuje riadiť ešte roky 02 - Modified: 2016-06-12 14:02:37 - Feat.: - Title: Málo empatie a priamočiarosť, aj to sú negatíva Sulíka podľa jeho kolegov 03 - Modified: 2016-06-11 14:00:09 - Feat.: - Title: Komentár Petra Tkačenka: Veľká strana vyzerá inak, pán Sulík 04 - Modified: 2016-06-11 22:39:23 - Feat.: - Title: Stojím tu ako kôl v plote, mohlo by ma osvietiť. Pozrite si vtipné výroky Sulíka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 09:49