StoryEditor

Zatiaľ má v SR povolenie na prevádzku 16 jazier a 104 kúpalísk

30.06.2007, 10:37
Autor:
TASRTASR

Na prahu letnej dovolenkovej sezóny má povolenie na prevádzku 16 prírodných a 104 umelých kúpalísk s 333 bazénmi.
Ako informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Veronika Wiedermannová, prevádzkovatelia ďalších prírodných lokalít o povolenie na prevádzku zatiaľ nepožiadali, prípadne požiadali len o povolenie na prevádzku pláží.
Povolenie na rekreáciu majú v Bratislavskom kraji Zlaté piesky, Slnečné jazerá a Kuchajda. V Trnavskom kraji návštevníci môžu využiť Kunovskú priehradu a Gazarku v Šaštíne-Strážach. V Banskobystrickom kraji im poskytne osvieženie nádrž Teplý vrch pláž Ormet a pláž Drieňok.
V Trenčianskom kraji má zatiaľ povolenie prievidzké plážové kúpalisko, v žilinskom kraji Autokemping Liptovský Trnovec. Obyvatelia Košického kraja môžu využívať strediská Hôrka, Medvedia Hora, Kamenec a Biela Hora na Zemplínskej Šírave a vinianske Jazero Vinné. V Prešovskom kraji je bezpečné kúpanie v Tíšave a Valkove na Veľkej Domaši.
V tomto roku vyhlásili krajské úrady životného prostredia za prírodné kúpacie oblasti dovedna 38 lokalít.
"Vzhľadom na krátky čas od začiatku sezóny sa nevyskytli na umelých kúpaliskách mimoriadne situácie a kvalita vody na väčšine kúpalísk je stabilizovaná," povedala Wiedermannová. Dodala, že na kúpaliskách sa systematicky vykonáva štátny zdravotný dozor a kontroly sú zamerané na všetky oblasti, nielen na kvalitu vody a dodržiavanie prevádzkového poriadku.
Odbery vzoriek vody sa v letnej turistickej sezóne vykonávajú v dvojtýždňových intervaloch. Na umelých kúpaliskách sa sleduje 24 ukazovateľov, v prírodných lokalitách 30 ukazovateľov kvality vody. Okrem kúpacích oblastí s organizovanou rekreáciou hygienici orientačne sledujú aj lokality s neorganizovanou rekreáciou, ktoré počas letných dní využíva veľký počet ľudí. V lokalitách s menšou návštevnosťou sa vykonávajú aspoň orientačné kontroly kvality vody.
Aktuálne informácie o prevádzke kúpalísk v letnej turistickej sezóne 2007 sú spracované na www.uvzsr.sk v tabuľkách.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 03:16