TASR/Ján Krošlák
StoryEditor

Pellegrini sa vyjadril k Ficovej požiadavke: Ešte máme v krajine veľa iných problémov

01.09.2019, 15:23
Autor:
TASRTASR
Premiér Peter Pellegrini komentoval slová šéfa Smeru Roberta Fica o ústavnom zákaze adopcií detí homosexuálmi.

K novele ústavy by sa malo pristúpiť až vtedy, keď je silná spoločenská objednávka. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to vyhlásil predseda vlády Peter Pellegrini.

Požiadavku šéfa Smeru Roberta Fica o ústavnom zákaze adopcií detí homosexuálmi okomentoval Pellegrini, že je podľa neho otázne, či sú takéto témy akútne, alebo budú skôr využité na politické súperenie.

"Ešte máme v krajine veľa iných problémov," uviedol k téme premiér.

Premiér sa ďalej vyjadril aj k aktuálnej politickej situácii. Deklaroval, že nedovolí, aby sa zo Slovenska vytváral obraz krajiny, kde nič nefunguje. Ak zlyhali jednotlivci, je podľa neho nutné ich identifikovať, dokázať im to a odsúdiť ich.

Jediný recept, aby Slovensko prekonalo ťažké chvíle po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky, je podľa Pellegriniho postupovať tak, ako sa v demokratickej krajine patrí, a to podľa ústavy a zákonov. "Aby vyšetrovali policajti a prokurátori, nie samozvaní odborníci na všetko. To musíme rešpektovať a garantovať nezávislosť súdnictva," vyhlásil premiér.

Pripúšťa, že systém kontroly a prevencie zlyhania jednotlivcov nebol dokonalý. Odhalenia, ktoré prišli po vražde novinára a sú vyšetrované, však môžu podľa Pellegriniho napomôcť pripraviť mechanizmy, aby k takýmto zlyhaniam jednotlivcov alebo k zneužívaniu právomoci nedochádzalo.

"Vítam iniciatívy, ktoré budú hovoriť, že sa musíme ďalej pozrieť na reformu slovenského súdnictva, na fungovanie prokuratúry," podotkol predseda vlády.

Premiér nevidí nič zlé na zmenách ústavy

Pri príležitosti Dňa ústavy uviedol, že ústava previedla krajinu všetkými turbulentnými obdobiami a myslí si, že už v čase svojho vzniku bola pripravená reagovať na všetky udalosti, ktorým následne republika čelila.

"Niekto hovorí, žeby sa ústava nemala meniť. Je to však živý dokument a mení sa aj svet. Nevidím nič zlé, ak sme ju vzhľadom na potreby a vývoj udalostí menili," povedal Pellegrini.

Za zásadné zmeny ústavy považuje napríklad také, ktoré umožnili vstup Slovenska do EÚ. Taktiež tu zaraďuje zmeny, ktorými sa umožnila priama voľba prezidenta alebo sa garantovali sociálne istoty.

"Myslím si, že do budúcna budeme svedkami ďalších noviel. Na druhej strane by som rád privítal, keby sme nie na každú situáciu reagovali novelou ústavy, ale skôr sa snažili hľadať výklad základných ustanovení, ktoré dnes v ústave sú," podotkol.

Mala by obsahovať čo najviac sociálnych práv

Ústava podľa premiéra garantuje základne ľudské a demokratické práva. Vzhľadom na vývoj sveta je však podľa jeho slov dôležité, aby obsahovala aj čo najviac sociálnych práv.

"Budem vždy podporovať zmeny, ktoré majú do ústavy zaviesť viac sociálnych práv," deklaroval.

Na margo požiadavky predsedu Smeru Roberta Fica, aby jedna z najväčších reforiem slovenského zdravotníctva, takzvaná stratifikácia, mala mať formu ústavného zákona, Pellegrini uviedol, že do ústavy určite patrí garancia práva každého občana na kvalitnú a dostupnú zdravotnú starostlivosť.

"Veľká reforma zdravotníctva je tak detailný a precízny dokument, skladajúci sa zo zákonov, vyhlášok a nariadení, že nie je možné tú celú ideu vtesnať do ústavy," podotkol premiér.

Premiér chce, aby sa proces voľby nových sudcov Ústavného súdu už uzavrel a netraumatizoval ďalej spoločnosť. Naďalej obhajuje tajnú voľbu kandidátov.

01 - Modified: 2024-04-16 14:11:36 - Feat.: - Title: Fico hovorí a koná ako geopolitický analfabet, kritizuje PS 02 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 03 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 04 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 05 - Modified: 2024-04-15 14:42:23 - Feat.: - Title: Fico rešpektuje nomináciu Rašiho na post šéfa parlamentu. Tvrdí však, že lepšie by bolo iné riešenie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 23:59