StoryEditor

Beblavý s Trubanom reagovali na aktuálnu politickú situáciu. Treba podľa nich zmeniť fungovanie prokuratúry

28.08.2019, 09:00
Autor:
klklTASRTASR
Za kľúčovú považuje koalícia PS/Spolu reformu prokuratúry a voľby generálneho prokurátora.

Lídri koalície Progresívne Slovensko a Spolu, Michal Truban a Miroslav Beblavý sú presvedčení, že vymeniť súčasnú generáciu politikov nestačí, treba podľa nich zmeniť fungovanie určitých inštitúcií. 

"Kočner je symbolom tej generácie politikov," povedal Truban s tým, že takýchto ľudí treba vymeniť. 

Generálny a špeciálny prokurátor, ako aj policajný prezident by sa podľa predstaviteľov koalície strán mali vyberať novým spôsobom. Chcú tiež presadiť zmeny v ekonomickej sfére a zamedziť tak ďalšiemu vzniku oligarchie.

Vymeniť by sa podľa PS/Spolu mala celá generácia politikov, aby na Slovensku vládla spravodlivosť. "Nedá sa vymeniť iba jeden človek, musí prísť oveľa väčšia zmena," dodal Truban. 

Za kľúčovú považujú reformu prokuratúry a voľby generálneho prokurátora. "Chceme zásadne zmeniť proces výberu kandidátov na generálneho a špeciálneho prokurátora, aby sa vyberali veľmi tvrdým predvýberom, aby ich mohli navrhovať aj iní ľudia ako poslanci, a zároveň by museli prechádzať vypočutím," vysvetlil Beblavý. Zmeniť by sa mala aj voľba policajného prezidenta.

Najdôležitejšia je podľa koalície pozícia inšpekcie. "Policajný prezident by mal mať dôveru ministra a vlády, šéf inšpekcie by však mal byť v zásade neodvolateľný," popísal Beblavý. Do voľby policajného prezidenta by však podľa neho mal mať možnosť zasiahnuť aj prezident. 

Prokuratúra je podľa Beblavého postavená monokraticky, PS/Spolu navrhuje, aby boli prokurátori vo funkcii najviac dve funkčné obdobia a zároveň aby prokurátorov chránila rada prokurátorov. Presadzuje tiež zriadenie nezávislej generálnej inšpekcie bezpečnostných zborov.

Koalícia strán chce tiež zamedziť vplyvu a ďalšiemu vzniku oligarchie. "Navrhujeme v rámci ochrany Slovenska tri opatrenia: zákaz krížového vlastníctva v citlivých oblastiach, najmä v oblasti médií a zdravotníctva, tiež zásadné posilnenie fungovania Protimonopolného úradu SR a Úradu pre verejné obstarávanie. Chceme tiež zmeniť systém rozdeľovania eurofondov tak, aby išli finančné zdroje skutočným malým a stredným podnikateľom," uzavrel Beblavý.

01 - Modified: 2024-04-23 10:51:13 - Feat.: - Title: PS vyzýva ministra školstva a vládu. Žiadajú zatvoriť reedukačné centrum v Bystričanoch 02 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 03 - Modified: 2024-04-22 11:20:09 - Feat.: - Title: V novelách zákonov o investíciách, EIA a obstarávaní sú zásadné nedostatky, tvrdí PS a ponúka riešenie 04 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii 05 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 04:31