StoryEditor

Marian Kočner, krstný otec škandálov. Ako sa zo škárovača panelákov stal pochybný biznismen

26.08.2019, 00:00
Začínal ako škárovač panelákov, dnes čelí obvineniu z vraždy. Mariana Kočnera pozná celé Slovensko ako kontroverzného biznismena, špekulanta, ale aj osobu vystupujúca vo viacerých kauzách.

„A čo robia vaši rodičia? Čo vaša mama?“ Opýtal sa telefonicky v roku 2017 Marian Kočner otvorene redaktora jedného z bulvárnych denníkov. Rád v telefonátoch vystupoval ofenzívne a osobne. Odpoveď novinára ho však v tom čase uspokojila. „Aj moja mama učila,“ priznal Kočner. Tentoraz hovor prebehol bez osočovania. V tom čase Kočnerove meno pravidelne svietilo vo väčšine novinových titulkov. Marian Kočner sa stal fenoménom, tieňom divokých 90. rokov, krstným otcom viacerých káuz a v súčasnosti čelí obvineniu z vraždy novinára Jána Kuciaka. Kto je v skutočnosti obávaný podnikateľ s konexiami na najvyššie miesta v štáte, sa rozhodli zmapovať HN.

Začiatky v Bratislave: Natierač, špárovač
Prvýkrát ho na žurnalistiku nezobrali. Šťastie však pokúšal opakovane a nakoniec sa podarilo. Marian Kočner vymenil rodný Ružomberok za hlavné mesto v pomerne mladom veku. Rozhodol sa vyraziť na novinársku dráhu a chvíľu dokonca premýšľal aj nad štúdiom filmovej scenáristiky. Viacerým ľuďom sa prvýkrát vryl do pamäti už ako študent. O ročník vyššie chodili na rovnaký odbor napríklad aj Pavol Rusko či Vladimír Repčík, ktorí spolu s Kočnerom v súčasnosti vystupujú aj v súdnom procese ohľadne miliónových zmeniek voči televízii Markíza. „Nedá sa povedať, že sme sa začali vídavať, ale vnímať som ho začal práve na vysokej škole,“ zalovil v pamäti pre HN aj Fedor Flašík, Kočnerov známy a marketingový mág stojaci za vizuálnou „tvárou“ HZDS či Smeru. Flašík mal s Kočnerom viacero spoločných záľub, či už slabosť pre golf, alebo stredoslovenský lyžiarsky rezort Donovaly, kde si obidvaja zaobstarali nehnuteľnosti. „Od školy sme sa dlho nevideli. Potom na Donovaloch, možno desaťkrát. Tí, čo tam mali chatky, sme sedeli v Športhoteli, a boli tam aj ďalší hostia. Úplne prirodzene sme sa takto prelínali,“ povedal Flašík. Samotný Kočner v minulosti často spomínal na svoje študentské časy a začiatky v Bratislave a rád zdôrazňoval, že sa nebál „ušpiniť ruky“ aj manuálnou prácou. Mal vlastnú partiu a pracovali na výškových prácach. Či už išlo o natieranie konštrukcie ikonickej pyramídy rozhlasu, umývanie okien budovy Slovenskej televízie v Mlynskej doline či škárovanie petržalských panelákov. Kočner však nezostal pri špárovacej špachtli dlho a jeho pozornosť si začala získavať nová sféra jeho záujmu, a to biznis.


Biznismen a špekulant
Malý Marian počas dovolenky v Juhoslávii využil ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 02 - Modified: 2024-04-03 15:55:21 - Feat.: - Title: Výbor žiada pravidelnú správu o vyšetrovaní kauzy Rozuzlenie. Šutaj Eštok hovorí o ovplyvňovaní volieb 03 - Modified: 2024-03-20 11:31:29 - Feat.: - Title: Trumpov zásadný predvolebný problém. Nemá ako zaplatiť obriu pokutu 04 - Modified: 2024-03-15 23:11:54 - Feat.: - Title: Tím obžaloby v Trumpovej kauze v Georgii opustil právnik, ktorý mal vzťah s vrchnou prokurátorkou 05 - Modified: 2024-03-05 11:07:45 - Feat.: - Title: Kočner žiadal odškodné 100-tisíc eur. Vo verdikte mu súd v Luxemburgu priznal len zlomok
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 17:06