Dostavba Mochoviec. Vyvážený energetický mix a zvyšovanie bezpečnosti dodávok energie sú cieľmi v oblasti energetiky. Podpora bude smerovať do zelených zdrojov, ale aj jadra. Vláda vytvorí podmienky pre dostavbu 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Analyzuje aj možnosti nového jadrového zdroja v lokalite Jaslovské Bohunice. 13 percent spotreby elektriny na Slovensku pokryje dostavba každého z dvojice dokončovaných reaktorov.Archív HN
StoryEditor

Bývalým štátnym manažérom zrušili obvinenia. Išlo o kauzu elektrární za Dzurindovej vlády

23.08.2019, 11:10
Autor:
TASRTASR
Prípad súvisí s kontroverznou privatizáciou Slovenských elektrární (SE) za druhej vlády Mikuláša Dzurindu, ktorú podľa spisu Gorila sprevádzalo viacero pochybností.

Generálna prokuratúra zrušila obvinenia dvoch šéfov bývalej štátnej firmy GovCo, že údajne nekonali v záujme štátu pri prenájme jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach.

Vyšetrovatelia pritom vyčíslili škodu spôsobenú uzatvorením pre štát nevýhodných zmlúv na v prepočte viac ako 200 miliónov eur.

Prípad súvisí s kontroverznou privatizáciou Slovenských elektrární (SE) za druhej vlády Mikuláša Dzurindu, ktorú podľa spisu Gorila sprevádzalo viacero pochybností, napísal v piatok internetový denník Aktuality.sk.

Uznesenie o zrušení obvinení vydal bývalý prvý námestník generálnej prokuratúry Peter Šufliarsky, ktorý medzitým z generálnej prokuratúry odišiel pre SMS komunikáciu s Marianom Kočnerom.

Podľa Šufliarskeho obaja obvinení konali v súlade so zámerom jediného akcionára, ktorým bolo ministerstvo hospodárstva, a to zasa plnilo úlohy vlády. Ich konaním preto podľa Šufliarskeho škoda vzniknúť nemohla a vyšetrovateľovi prikázal, aby vo veci znovu konal a rozhodol.

Podľa hovorcu policajného prezídia Michala Slivku vyšetrovateľ v súčasnosti vykonáva procesné úkony nevyhnutné na riadne objasnenie veci.

V prípade privatizácie Slovenských elektrární je obvinených z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku aj niekoľko ďalších štátnych manažérov, ktorí rozhodovali o ďalšom osude vodnej elektrárne Gabčíkovo.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 20:37