StoryEditor

Vymáhanie výživného sa zjednoduší. Fico predstavil podrobnosti

22.08.2019, 11:10
Autor:
TASRTASRredred
V súčasnosti platí, že ak povinná osoba neplatí minimálne tri mesiace výživné, tak sa môže matka dieťaťa obrátiť na úrad práce.

Šéf Smeru Robert Fico predstavil nové opatrenia ohľadne vymáhania výživného. Štát by mal na svoje plecia prebrať jeho vymáhanie spolu s matkou dieťaťa.

Okrem toho sa majú zvýšiť limity nároku na náhradné výživné.

Fico dodal, že návrh zákona predloží šéf ústavnoprávneho výboru Róbert Madej na septembrovej schôdzi.

Ideme meniť trestný zákon, trestnoprávna zodpovednosť bude už po dvoch mesiacoch. Ak dva mesiace dlžník nezaplatí výživné, nastupuje trestnoprávna zodpovednosť. Matka príde po dvoch mesiacoh na Úrad práce. Úrad bude mať povinnosť podať trestné oznámenie na muža, ktorý neplatí. Tým zbavuje ženu nepríjemností," vysvetlil Fico.

V súčasnosti platí, že ak povinná osoba neplatí minimálne tri mesiace výživné, tak sa môže matka dieťaťa obrátiť na úrad práce v okrese, v ktorom býva a požiadať štát, aby vyplatil náhradné výživné.

Musí však priniesť viaceré dokumenty, napríklad potvrdenie o výške výživného, potvrdenie, že tri mesiace prebieha exekučné konanie, ktoré iniciovala matka a vymáhanie je neúspešné.

Okrem toho je výška náhradného výživného obmedzená príjmovými limitmi. Fico uviedol, že maximálne náhradné výživné je do výšky 1,2- násobku sumy životného minima, čo predstavuje 115 eur a žena s jedným dieťaťom nemôže mať čistý príjem vyšší ako 673 eur. Smer chce túto trojmesačnú lehotu znížiť na dva mesiace ako aj upraviť limit príjmu.

"Je to pomerne ťažkopádne. Štát nezohráva aktívnu úlohu pri vymáhaní výživného. Chceme uložiť povinnosť príslušnému úradu práce podať trestné oznámenie na orgán činný v trestnom konaní, ak sa na neho obráti žena a preukáže, že je zanedbaná povinná výživa," priblížil Fico.

Po novom sa má zvýšiť aj príjem rodiča, a to na 1010 eur a maximálna výška náhradného výživného má byť 350 eur. "Žena nebude musieť čakať tri mesiace, ale už po dvoch mesiacoch neplatenia výživného príde matka na úrad práce a ten bude mať povinnosť podať automaticky trestné oznámenie na muža, ktorý neplatí. Je to významná pomoc pre rodiča, ktorému druhá strana neplatí výživné na dieťa," uviedol na príklade matky Fico.

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 03 - Modified: 2024-04-22 11:17:57 - Feat.: - Title: Reakcie na úmrtie Flašíka: Jeho nápady sme často využívali v politike, vyhlásil Fico 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Členovia vlády reagujú na Ficove slová o prepúšťaní úradníkov. Dankov minister chce priberať nových 05 - Modified: 2024-04-22 10:05:19 - Feat.: - Title: Fico po rokovaní so Šimkovičovou: Vytvára sa pocit, že Machaj, Jančkárová a Makara sú nenahraditeľní
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 08:06