StoryEditor

Marek Para: Kočnera majú s vraždou Kuciaka spájať dve správy z Threemy, evidentne s ňou nesúvisia

21.08.2019, 00:00
Väzobne stíhaný podnikateľ sa v prípade vraždy cíti naďalej nevinný, pričom vyšetrovateľ mal obhajobe predložiť dve správy spájajúce ho s prípadom.

Marian Kočner je obvinený z objednávky vraždy Jána Kuciaka. Cíti sa naďalej nevinný?
Cíti sa stále nevinný, čo jasne deklaroval v poslednom výsluchu.

Dozorujúci prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry by chceli, aby bolo vyšetrovanie ukončené do jesene a obžaloba voči obvineným Alene Zsuzsovej, Tomášovi Szabóovi, Zoltánovi Andruskóovi a Miroslavovi Marčekovi vznesená do konca novembra. Je to reálny termín?
Rýchlosť konania by nemala byť na úkor spravodlivosti konania. To znamená, že pokiaľ je nejaké konanie rýchle, neznamená to, že je dobré, správne, spravodlivé a podobne.

Ak by bolo ukončené do konca novembra, bolo by to prirýchle?
Neviem, či rýchle, no z tlačovky prokurátorov na Úrade špeciálnej prokuratúry vyplýva viacero sporných momentov.

Aké?
Prvá sporná otázka je motív. Pokiaľ je ten vymedzený len ako novinárska činnosť, tak je príliš široký. Ak sa týka priameho páchateľa, samotná prokuratúra hovorí, že tam má pochybnosti. V ostatnom čase bola vypočutá znalkyňa a tá rovnako nevedela potvrdiť predpoklad prokuratúry, ktorý bol v pondelok prezentovaný, že páchateľom je pán Miroslav M. V neposlednom rade sú veľké pochybnosti o priebehu skutku. Je, samozrejme, na úvahe prokuratúry, do akej miery v rámci prípravného konania bude tieto nedostatky odstraňovať s rizikom zlyhania na hlavnom pojednávaní. Prípravné konanie musí byť vedené tak, aby bol spoľahlivo zistený skutkový stav. Teraz som pomenoval tri ťažiskové otázky. Ak sú tam pochybnosti, bolo by zvláštne, ak dôjde k ukončeniu vyšetrovania. Z toho, samozrejme, môže čerpať obhajoba.

Veľkou témou sú aj fragmenty uniknutej komunikácie Zsuzsovej, Štefana Agha či Norberta Bödöra s Marianom Kočnerom prostredníctvom aplikácie Threema. Rozprávali ste sa už o Threeme s Kočnerom?
Rozprával som sa s klientom o všetkých náležitostiach.

Vie potvrdiť ich pravosť?
Pokiaľ unikajú takéto fragmenty, tak je celkom zrejmé, že unikajú vytrhnuté z kontextu, unikajú účelovo a unikajú z dôvodov určitej politickej arény, ktorú vytvorili médiá. Poviem na rovinu, že pre mňa je relevantná len samotná komunikácia v aplikácii Threema po obsahovej stránke, ktorá sa má týkať poškodeného pána Jána K. a Martiny K.

V komunikácii m...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:44