TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Smer reaguje na správy o podpore od ĽSNS: Prevláda záujem zmeniť mocenské pomery v krajine za každú cenu

20.08.2019, 13:09
Autor:
mahomaho
Smer tvrdí, že pokiaľ by informácie boli pravdivé, dnes by vláda pracovala v nezmenenom zložení.

Vedenie Smeru odmietlo obvinenia, že sa po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v záujme udržania moci uchádzalo o podporu ĽSNS.

"Pokiaľ by lož šírená médiami bola pravdivá, dnes by vláda SR pracovala v nezmenenom zložení," uvádza Smer v stanovisku, pod ktoré sa podpísali členovia vedenia strany, uvádza.

​Smer tvrdí, že v krízovom období pracovali len s dvoma variantmi. "Prvým boli predčasné voľby plánované na 7. júla 2018. Druhým, pre ktorý sa osobne rozhodol vtedajší predseda vlády R. Fico, bolo podanie demisie, čo umožnilo rekonštrukciu vlády SR a zachovanie stability existujúcej vládnej koalície."

Smer ďalej uvádza, že s veľkým znepokojením sleduje vývoj v mediálnej oblasti, kde podľa nich začína prevládať záujem zmeniť mocenské pomery v krajine za každú cenu.

"Ešte je tu Kotleba. Podrží vládu"

Z komunikácie Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej cez šifrovanú aplikáciu Threema vyplýva, že strana Mariana Kotlebu mala podržať vládu Roberta Fica po vražde novinára Jána Kuciaka. 

Informáciu priniesli v pondelok Aktuality.sk a Denník N. Kočner mal pre ĽSNS vybaviť, že Najvyšší súd ich neoznačí za fašistickú stranu. 

Zsuzsová sa v správe z 10. marca spýtala Kočnera, čo sa stane, ak Most odíde z vlády. „Ešte je tu Kotleba. Podrží vládu,“ odpovedal jej Kočner.

Nasledujúci deň jej poslal ďalšiu správu. „Fico má nejaký plán. On nie je v tomto sprostý... Bude vládnuť bez Mostu. S tichou podporou Kotlebu.“

Sedenie s Cuperom a Lexom

V ďalšej komunikácii Kočner spomína Ivana Lexu aj Jána Cupera, ktorý kandidoval v parlamentných voľbách za ĽSNS.

„Zajtra poobede sedím s Cuperom a Lexom. Už som Lexovi písal. Cuper je Kotlebov najbližší poradca. A Lexa riadi Cupera. A ja budem riadiť Lexu. Tak k...a musíme niečo robiť. Sa nebudeme kukať, ako nám to tu Soros k...í.“ 

Kočner v Threeme tvrdí, že kotlebovci mu budú zaviazaní za to, že im vybaví nerozpustenie na Najvyššom súde. 

ĽSNS poprela, že by Kočner pre nich niečo vybavoval. „Nikdy som sa nestretol ani nekomunikoval s Kočnerom,“ vyjadril sa minulý týždeň pre HN šéf strany Marian Kotleba.

Členovia senátu odmietajú zasahovanie

Najvyšší súd rozhodoval o Kotlebovej strane v apríli tohto roka. Návrh generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára na rozpustenie zamietol. 

Všetkých päť členov senátu Najvyššieho súdu, ktorý zamietol Čižnárov návrh, odmieta, že by Kočnera poznali. Rovnako, že mohol zasahovať do rozhodovania senátu v prípade ĽSNS. 

Predsedníčka senátu Zemková zdôraznila, že Kočnera nepozná a nemá žiadnu vedomosť o jeho zasahovaní do rozhodovania.

Ďalšia predsedníčka senátu Nora Halmová rovnako odmietla akékoľvek ovplyvňovanie pri svojom rozhodovaní. "Ako som už v médiách uviedla, s Marianom K. sa nepoznám. Nesnažil sa ma nikdy kontaktovať, ani osobne ani sprostredkovane. Navyše, nie je nijako dokázané, že spomínanou Norou v jeho komunikácii by som mala byť ja. Spájanie jeho mena s mojou osobou preto úplne odmietam," dodala.

01 - Modified: 2024-01-17 13:19:45 - Feat.: - Title: My Slovania spravíme zo západnej Európy trávnik. Od Tatier po La Manche, hrozil Radačovský v europarlamente 02 - Modified: 2024-01-15 09:34:56 - Feat.: - Title: Kotleba ohlásil prezidentskú kandidatúru, začína zbierať podpisy 03 - Modified: 2023-10-05 15:45:14 - Feat.: - Title: NAKA sa zaoberá bilbordmi ĽSNS pre podozrenie z podnecovania etnickej nenávisti 04 - Modified: 2023-10-01 15:00:00 - Feat.: - Title: Matečná, Osuský a ďalší. Parlament ušiel expremiérovi, ministrom, ale aj dlhoročným bardom 05 - Modified: 2023-08-24 12:49:56 - Feat.: - Title: Kandidátka strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) pre parlamentné voľby
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:24