Vladimír MečiarPeter Mayer
StoryEditor

Mečiara ešte môžu stíhať kvôli amnestiám. Prokuratúra prípad posúdi

06.08.2019, 14:44
Autor:
TASRTASR
Generálna prokuratúra si vyžiadala správu o stave veci za účelom posúdenia zákonnosti postupu orgánov činných v trestnom konaní v danej veci.

Aktuálne rozhodnutie vyšetrovateľa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave o zastavení trestného stíhania vo veci trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa, nebolo konzultované s Generálnou prokuratúrou SR, ako tu uviedli niektoré médiá.

Prokuratúra sa bráni

Predmetná vec nebola vyšetrovateľom KR PZ Bratislave konzultovaná so žiadnym prokurátorom Generálnej prokuratúry SR.

​Dozorovú právomoc v predmetnej trestnej veci vykonáva prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava, ktorý je oprávnený samostatne toto rozhodnutie vyšetrovateľa preskúmať a rozhodnúť o ňom.

Generálna prokuratúra si vyžiadala správu o stave veci za účelom posúdenia zákonnosti postupu orgánov činných v trestnom konaní v danej veci.

V júli 2017 začala Mečiara polícia vyšetrovať pre podozrenie zo spáchania trestného činu. Následne 10. augusta ohlásila, že ho za amnestie stíhať nebude, lebo vec je premlčaná. Bratislavská kriminálka sa však od konca októbra 2017 začala opätovne prípadom zaoberať.

Generálna prokuratúra totiž na podnet poslanca SaS Ondreja Dostála skonštatovala, že pôvodné uznesenie vyšetrovateľa, ktorý vec odložil z dôvodu premlčania, bolo predčasné.

Výzva pre Čižnára

Strana SaS žiada generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby nedovolil zastavenie trestného stíhania Vladimíra Mečiara v kauze udelenia amnestií za únos Michala Kováča ml. Informoval o tom hovorca SaS Róbert Buček.

Podľa SaS dosiahol Mečiar udelením amnestií stupeň pohŕdania právom a spravodlivosťou, ktorý nemôže zostať nepotrestaný. „Platí to o to viac, že Vladimír Mečiar je v kauze zavlečenia Michala Kováča ml. do Rakúska jedným z podozrivých. To znamená, že amnestie mohol udeliť aj sebe,“ uviedlo vedenie SaS.

​Amnestie udelené v roku 1998 vtedajším premiérom Vladimírom Mečiarom sa týkajú prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho do cudziny, ako aj zmareného referenda. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša.

Po tom, čo si poslanci zmenou Ústavy na to otvorili dvere, zrušili 5. apríla takmer po 20 rokoch 129 hlasmi kontroverzné Mečiarove amnestie. Na rade bol ešte Ústavný súd, ktorý mal ich rozhodnutie potvrdiť. Tak sa stalo 31. mája. Za hlasovalo osem z desiatich ústavných sudcov.

01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-10 04:57:07 - Feat.: - Title: Kolumbijského exprezidenta Uribeho budú stíhať pre obvinenia z ovplyvňovania svedkov 03 - Modified: 2024-03-27 13:52:53 - Feat.: - Title: Odtiaľ potiaľ. Odsudzujem urážlivé vyhlásenia politikov, reagoval Žilinka na Ficove útoky 04 - Modified: 2024-03-08 11:53:35 - Feat.: - Title: V kauze zapracovania odpadu pri výstavbe D4R7 podali obžalobu, informuje prokuratúra 05 - Modified: 2024-02-23 14:42:34 - Feat.: - Title: Remišová chce zmeniť právomoci prezidenta. Nemal by mať možnosť dať amnestiu odsúdeným za korupciu, tvrdí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
21. apríl 2024 09:28