TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Verejné obstarávania a stavebný zákon potrebujú zmeny, hovorí Danko

04.08.2019, 09:47
Autor:
TASRTASR
Andrej Danko hovorí o problémoch pri rekonštrukcii vysokoškolských internátov v bratislavskej Mlynskej doline.

Verejné obstarávania a stavebný zákon potrebujú zmeny. Myslí si to predseda Národnej rady Andrej Danko v súvislosti s problémami pri rekonštrukcii vysokoškolských internátov v bratislavskej Mlynskej doline.

Pomohlo by podľa neho napríklad zvýšenie limitov na možnosť priamych zadaní s užším ponukovým konaním.

Danko zdôraznil, že štát peniaze na rekonštrukcie má, problém však vidí v zákone o verejnom obstarávaní a stavebnom zákone. Myslí si, že potrebujú zjednodušiť.

"Už som niekoľkokrát na to upozorňoval premiéra, aj vtedy keď sa fotografovali plesne, že problém nie je v tom, že by riaditelia nemocníc nechceli niečo opravovať, niečo rekonštruovať. Aspoň do milióna eur by mali mať voľnejšie ruky," skonštatoval s tým, že problém vidí v zákone.

Zvýšiť chce podľa svojich slov napríklad limit pri priamych zadaniach s užším ponukovým konaním.

"To znamená zvýšiť limit, aby povedzme do jedného milióna eur mohol zadávateľ osloviť minimálne tri firmy a v rámci toho urobiť aspoň nejakú úpravu," povedal v rozhovore pre TASR s tým, že sa to nedá urobiť bez Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

Dodal, že aj preto sa stretol s riaditeľom ÚVO a hovoril o tejto téme aj s rektorom Univerzity Komenského v Bratislave.

"Ja chápem, že sa ľudia niekedy upínajú k tomu, že si vo vláde, tak rieš, ale chcem povedať, že sú segmenty, za ktoré zodpovedám a za ktoré nie. A v tejto vláde má SNS na starosti školstvo, pôdohospodárstvo a obranu. Čo sa týka internátov, tak už sa snažíme urobiť nejakú novelu, aby sa odľahčili ruky pri rekonštrukciách, aj preto som sa obrátil na týchto predstaviteľov. Ale nemôžem riešiť nemocnice, to je v gescii Smeru-SD," poznamenal.

Danko povedal, že pripravuje minimálne úpravy v zákone o verejnom obstarávaní. "Pokúsim sa tam dostať aj nemocnice a stavby verejného záujmu. Je predsa choré, aby nevedeli havarijné stavy bez nejakých ťažkých obstarávaní riešiť. Musíme im rozviazať ruky pri týchto obstarávaniach a potom celý systém zjednodušiť," vysvetlil.

01 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom 02 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 03 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 04 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 05 - Modified: 2024-04-13 09:55:50 - Feat.: - Title: Návrh z dieľne SNS: Poslanci chcú, aby mohli zamestnanci rekreačný poukaz preniesť na rodiča
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 18:48