StoryEditor

Radičová: Ak by sme súboj v roku 2010 vyhrali, Kuciak s Kušnírovou tu dnes mohli byť

31.07.2019, 10:39
Autor:
TASRTASRpebpeb
Vyšetrovateľ NAKA začal znova vyšetrovať údajné kupovanie poslancov pri voľbe generálneho prokurátora počas vlády Ivety Radičovej.

Expremiérka Iveta Radičová vypovedala v stredu na Národnej kriminálnej agentúre v súvislosti s podozrením z kupovania hlasov poslancov pri voľbe generálneho prokurátora z roku 2010.

Hovorila o motíve, ktorý bol za situáciou v Národnej rade SR, o vtedajších rokovaniach, o možnosti pádu vlády či vyhrážkach o jej zavraždení. Povedala to novinárom po vypočúvaní s tým, že nemá dôkazy o kupovaní hlasov poslancov.

Pripomenula, že vtedajšieho generálneho prokurátora Dobroslava Trnku si vo funkcii naďalej v tom čase želal Smer-SD. Radičová nemá dôkaz o kupovaní hlasov, ale vie "že bol ťažký súboj na zvolenie Dobroslava Trnku opätovne do funkcie".

Súboj o zmenu generálneho prokurátora

Zdôraznila, že voľba generálneho prokurátora bola pre ňu principiálna. Poukázala na prepojenia na ekonomické záujmy. Tie sa podľa nej po rokoch potvrdili.

"Dnes, po toľkých rokoch, vieme preukázateľne, aké existujú a existovali prepojenia ekonomických záujmov na najvyšších predstaviteľov prokuratúry, polície, súdnictva," skonštatovala Radičová. Spomenula viaceré kauzy, ktoré boli podľa jej slov v minulosti zametené pod koberec, napríklad Technopol, Glance House či Devín banka.

"Je tragédiou Slovenskej republiky, že až smrť novinára otvorila ruky niektorým policajtom a viacerým vyšetrovateľom. A poviem veľmi vážnu vetu. Keby ten súboj v roku 2010 sa nám podarilo naozaj vyhrať, tak možno Janko Kuciak s Martinou by tu dnes boli," povedala Radičová.

Sulík na scéne

Na otázku, či ju predseda SaS vtedy informoval o výsledkoch jeho stretnutia s podnikateľom Marianom K., odpovedala, že jej oznámil len to, že stretnutie bolo. "Neinformoval ma o obsahu týchto stretnutí, len o tom, že sa konali tieto stretnutia. Len vzápätí vyšla Sasanka. Nemyslite si, že odo mňa počul nejaké prívetivé vety," poznamenala.

Na NAKA prišiel v stredu aj bývalý poslanec Mosta-Híd František Šebej. Novinárom povedal, že nemá priamu vedomosť o tom, že by niekto hlasy kúpil. "Hovorilo sa všeličo. Už to bolo divné, že niekto z vládnej koalície navrhol Trnku ako prokurátora. To smrdelo k nebesiam," skonštatoval. To, či boli hlasy kúpené, však podľa svojich slov nevie. "Boli tam zrejme ľudia, ktorí špekulovali s Trnkom," dodal.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry začal znova vyšetrovať údajné kupovanie poslancov pri voľbe generálneho prokurátora počas vlády Ivety Radičovej v rokoch 2010 - 2012. Informácie o korupcii má z vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka.

Radičová ukazuje na Smer

Pri vtedajšej voľbe navrhol na post generálneho prokurátora Dobroslava Trnku poslanec SDKÚ Stanislav Janiš. Radičová však pripomína, že Trnka bol kandidátom Smeru, ktorého navrhol nielen Janiš, ale v ďalších kolách poslanec Smeru Mojmír Mamojka.

Práve Smeru podľa Radičovej chýbali hlasy na znovuzvolenie Trnku, a preto sa treba práve strany Roberta Fica spýtať, ako sa ich snažili získať.

"To išlo mimo nás, ja nemám absolútne žiadny dôvod, aby som išiel v tejto veci vypovedať. To je kupovanie poslancov za vlády Ivety Radičovej. My s tým nemáme absolútne nič spoločné," vyhlásil o kauze dnes predseda Smeru Robert Fico.

​Úrad špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry (GP) SR 9. mája 2011 potvrdil, že polícia zastavila trestné stíhanie týkajúce sa podozrenia z kupovania hlasov poslancov pri novembrovej voľbe generálneho prokurátora v Národnej rade SR v roku 2010. Polícia stíhanie zastavila z dôvodu, že skutok sa nestal.

01 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 02 - Modified: 2024-04-05 10:56:31 - Feat.: - Title: Súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade vyšetrovateľov NAKA, informuje rezort Šutaja Eštoka 03 - Modified: 2024-03-20 16:14:30 - Feat.: - Title: Radičová v HNtelevízii pomenovala faktor, ktorý podľa nej rozhodne voľby 04 - Modified: 2024-03-20 13:16:43 - Feat.: - Title: Minister vnútra by chcel reformu NAKA zrealizovať v najbližších mesiacoch 05 - Modified: 2024-03-16 16:30:27 - Feat.: - Title: NAKA zadržala počas protidrogovej akcie 11 osôb aj výrobňu heroínu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 18:16