TASR - Jaroslav Novák
StoryEditor

Čaputová sa stretla so šéfkou Najvyššieho súdu. Pomenovala najväčšie problémy v justícii

22.07.2019, 15:00
Autor:
klkl
Prezidentka Čaputová spolu s predsedníčkou Najvyššieho súdu hovorili o potrebách zlepšenia v justícii.

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala predsedníčku Najvyššieho súdu SR Danielu Švecovú. Čaputová hneď na úvod spoločného brífingu pripomenula, že Najvyšší súd je inštitúcia, ktorá bude čoskoro hľadať nového predsedu, nakoľko sa Švecovej končí mandát.

Ako uviedla prezidentka, hovorili spolu o stave slovenského súdnictva, o tom čo funguje a kde sú medzery. Ako jednu z problémových oblastí Čaputová uviedla disciplinárne súdnictvo. 

"Jeho kondícia dodnes nie je dostatočná. Má poskytovať priestor na vyvodzovanie zodpovednosti," pripomenula prezidentka, podľa ktorej je disciplinárne súdnictvo kľúčové pre nezávislosť justície.

"V minulosti bol tento inštitút zneužívaný, mali sme aj šikanózne disciplinárne návrhy," povedala prezidentka odvolávajúc sa na analýzu, na ktorej v minulosti pracovala. Disciplinárne súdnictvo dodnes podľa nej nepracuje dobre. Pripomenula aj nevôľu sudcov byť súčasťou disciplinárnych senátov. "Jedným z riešení môže byť zásadnejšia zmena," povedala Čaputová a ako príklad uviedla disciplinárne súdnictvo v Česku. 

Prezidentka ďalej pripomenula, že v spoločnosti naďalej panuje nízka dôvera občanov v justíciu ako takú, na čom treba aj naďalej pracovať. To si uvedomuje aj Švecová. "Dovolím si zdôrazniť, že už pri mojom nástupe do funkcie som vychádzala z toho, že treba posilniť dôveru občana v justíciu," povedala na úvod. 

Ako uviedla, jedným z jej cieľov bolo skracovanie súdnych konaní, ktoré považuje za dôležité pri zvyšovaní dôvery v súdnictvo. To sa podľa nej darilo najmä zlepšovaním technického vybavenia na súdoch ako aj zvyšovaním počtu ľudí. 

Švecovej sa v októbri končí funkčné obdobie. O tom, koho by si vedela predstaviť na svojom mieste priamo neodpovedala. "Bola by som rada, keby to bol človek, ktorý by pokračoval v tých veciach, ktoré sa začali za môjho pôsobenia," povedala Švecová.

V podobnom duchu sa vyjadrila aj prezidentka. "Mal by to byť človek, ktorý je odborník, ktorý má vysoký morálny kredit," uviedla Čaputová. Konkrétnu osobu nechcela ani jedna z nich pomenovať.

01 - Modified: 2024-03-20 12:08:10 - Feat.: - Title: Prezidentka vystúpi pred prvým kolom s mimoriadnym príhovorom v RTVS 02 - Modified: 2024-03-07 10:06:09 - Feat.: - Title: Čaputová hovorila o útokoch na ženy vo verejnom živote. Potrebujeme nájsť riešenia, tvrdí Nicholsonová 03 - Modified: 2024-02-16 15:27:13 - Feat.: - Title: Smrť Alexeja Navaľného je tragicky predvídateľný výsledok, tvrdí Čaputová 04 - Modified: 2024-02-12 19:24:27 - Feat.: - Title: Fico vyzýva Čaputovú na návrh dlhšej premlčacej doby pri iných trestných činoch 05 - Modified: 2024-01-29 19:31:41 - Feat.: - Title: S Kanadou sme blízkymi partnermi a spojencami, tvrdí Čaputová. Vidí priestor na prehĺbenie spolupráce
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 07:31