StoryEditor

Tabaková kauza ide na súd

29.10.2006, 23:00
Žalobu na exministra pôdohospodárstva Zsolta Simona pripravuje štátny tajomník rezortu pôdohospodárstva Marián Záhumenský, aj firma Agrocontract, v ktorej je Záhumenský akcionárom.

Kauza tabakové agrodotácie bude podľa všetkého pokračovať na súde. Žalobu na exministra pôdohospodárstva Zsolta Simona (SMK) pripravuje štátny tajomník rezortu pôdohospodárstva Marián Záhumenský (Smer-SD), aj firma Agrocontract, v ktorej je Záhumenský akcionárom. Tá po zmene pravidiel, ktorú sám inicioval, získala vyššie dotácie takmer o 4,4 milióna korún. Simon ho za to obvinil z konfliktu záujmov. "Žaloby na ochranu osobnosti a ochranu dobrého mena spoločnosti budú podané v krátkom čase," povedal Záhumenský pre HN. Naďalej je presvedčený, že len opravil protiprávny stav v dotáciách, ktorý zaviedol Simon ešte ako minister. Zároveň podal trestné oznámenie pre podozrenie zo zneužitia právomocí verejného činiteľa a z ohovárania.
Simona žaloby potešili
Simon sa žalôb ani oznámenia neobáva. Práve naopak. "Som nesmierne rád, pretože pravda vyjde najavo." Sám žiadne oznámenie ani žaloby nechystá. Počká, kým parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií preverí, či Záhumenský svojím konaním porušil zákon o konflikte záujmov. Naďalej je však presvedčený, že by mal Záhumenský odstúpiť.
Záhumenského v piatok opätovne podržal premiér Robert Fico, keď dostal odpoveď od eurokomisárky pre poľnohospodárstvo Mariann Fisher Boelovej. "Odpoveď jednoznačne potvrdzuje, že postup nového ministra pôdohospodárstva, ako aj celého vedenia ministerstva, bol plne v súlade s legislatívou EÚ." Kauzu tým považoval za uzavretú.
O figovom liste
Práve list eurokomisárky však rozpútal ďalšiu prestrelku medzi koalíciou a opozíciou. Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda ho označil za "figový list", ktorým Fico zakrýva klientelizmus a korupciu v svojej strane aj vo vláde. Poslancovi KDH Martinovi Froncovi príde nenáležité, aby spor riešil aj Brusel, pretože Slovensko má vlastný zákon o právach a povinnostiach ústavných činiteľov. Minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa (ĽS-HZDS) označil celú kauzu ako "šimonovinu".
Exminister Simon je pritom presvedčený, že eurokomisárka Boelová reagovala len na materiály, ktoré mala k dispozícii, a teda že sa vyjadrila k usmerneniu, ktoré v marci vydal ešte on sám. Európska komisia podľa neho potvrdila, že jeho rozhodnutie nebolo protizákonné a je v súlade s európskymi pravidlami.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 10:27