TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Kalavská sa dohodla s Ficom. Reformu zdravotníctva chce presadiť ako ústavný zákon

16.07.2019, 14:23
Autor:
klklTASRTASR
Ministerka zdravotníctva Kalavská šéfovi Smeru vysvetľovala navrhovanú stratifikáciu nemocníc.

Ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) avizovala, že navrhnovaná reforma zdravotníctva cez takzvanú stratifikáciu nemocníc bude navrhnutá ako ústavný zákon. Povedala to po stretnutí so šéfom Smeru Robertom Ficom.

Dôvodom má byť, že reforma nastaví zdravotníctvo na jedenásť rokov. "Aby sme mali podporu opozície aj koalície, aby sa nestalo, že táto reforma bude zastavená, keď bude niekto iný pri vláde," uviedla. Navrhovaná reforma pôjde na rokovanie vlády už v auguste, avizovala ministerka.

Hovorca strany Smer-SD Ján Mažgút pre médiá zopakoval, že strana súhlasí s ministerkou Kalavskou. "Pán predseda dostal od ministerky všetky potrebné informácie, ktoré potreboval vedieť ohľadne stratifikácie nemocníc, respektíve o tejto úpravy zákona," dodal.

Ešte pred stretnutím pritom pripúšťala demisiu, ak stratifikácia neprejde. "Áno, zvážila by som to," reagovala na otázku novinárov, či by uvažovala aj o demisii. Fico vyzval Kalavskú na tlačovej konferencii minulý týždeň, aby vysvetlila najväčšiu reformu slovenského zdravotníctva a navrhol jej stretnutie.

Brífing ministerky Kalavskej po stretnutí s Ficom:

Téma stratifikácie nemocníc spája názory koaličných aj opozičných strán. O nutnosti jednej z najväčších reforiem slovenského zdravotníctva hovoria ako vládne strany Most-Híd, SNS či Ministerstvo zdravotníctva SR na čele s Kalavskou, tak aj predstavitelia OĽaNO, SaS či nezaradení poslanci.

Predseda Smeru-SD však uviedol, že ak by existovalo riziko, že súčasťou stratifikácie môže byť aj rušenie nemocníc, tak si rozhodnutie vyžaduje politické posúdenie. Kalavská toto však vylučuje a rušenie nemocníc považuje za zjednodušovanie. "My budeme jasne hovoriť, ktorá nemocnica má čo robiť.
Nie všetci môžu robiť všetko, tí čo niečo robiť vedia, tých treba podporiť," pripomenula po stretnutí. 

Chcel vysvetlenie

Fico minulý týždeň tvrdil, že Kalavská mu doposiaľ nevysvetlila, čo je cieľom stratifikácie a rovnako mu nepovedala ani to, aké sú riziká doposiaľ najväčšej reformy slovenského zdravotníctva za posledných 30 rokov.

"Ak je riziko, že súčasťou stratifikácie môže byť aj rušenie nemocníc, takéto rozhodnutie a takéto riziko si vyžaduje politické posúdenie. My sme zatiaľ v Smere-SD nerokovali na tému, aké dôsledky môže mať stratifikácia," povedal s dôvetkom, že doteraz sa témou nezaoberali ani na Koaličnej rade.

Reformu nemocníc, takzvanú stratifikáciu ohlasovala Kalavská spolu s premiérom Petrom Pellegrinim. Jej cieľom je zlepšiť sieť nemocníc tak, aby vznikali špecializované zariadenia. 

Nové typy nemocníc 

Vzniknúť by mali tri typy nemocníc podľa toho, aké zákroky sa v nich budú riešiť. "Stratifikácia by pacientom priniesla kvalitnú, bezpečnú a dostupnú zdravotnú starostlivosť a zvýšila by efektivitu vynakladaných zdrojov na ústavnú zdravotnú starostlivosť," vysvetľoval rezort zdravotníctva potrebu zmien. 

Reforma by mala nemocnice rozdeliť do troch kategórií a určiť, aké typy zdravotných úkonov sa v nich budú vykonávať. Pacient má byť podľa nej nasmerovaný vždy do takého zariadenia, kde mu zabezpečia dostatočnú kvalitu starostlivosti, kontrolovanú minimálnym počtom výkonov.

Zdravotné poisťovne nezazmluvnia výkony, ktoré nesplnia stanovené kritériá. Prípadné uvoľnené kapacity v nemocniciach potom využijú na ich vyššiu špecializáciu v rámci skupín výkonov, v ktorých je nemocnica dobrá, prípadne na následnú starostlivosť.

Projekt stratifikácie nemocníc bol inšpirovaný zahraničnými konceptmi, v rámci ktorých došlo k zlepšeniu zdravotnej starostlivosti.

Podľa ministerstva by mala priniesť kvalitnejšiu a bezpečnejšiu starostlivosť pre pacienta, nižší počet opakovaných operácií a hospitalizácií či zlepšenie dostupnosti nemocníc.

Správu budeme aktualizovať.

01 - Modified: 2019-07-15 14:01:19 - Feat.: 0 - Title: "Smer dokáže len prešľapovať a kradnúť." SaS má výzvu pre ministerku Kalavskú 02 - Modified: 2019-07-03 14:32:37 - Feat.: 0 - Title: Kalavská: Najväčšia reforma zdravotníctva za posledných 30 rokov nemá jednoznačnú podporu 03 - Modified: 2019-07-09 15:10:39 - Feat.: 0 - Title: Fico vyzval Kalavskú, aby mu vysvetlila riziká najväčšej reformy zdravotníctva za posledných 30 rokov 04 - Modified: 2019-07-16 11:01:28 - Feat.: 0 - Title: Reforma nemocníc nie je dostatočne pripravená, tvrdia lekári
01 - Modified: 2023-03-14 13:46:57 - Feat.: - Title: Exministerka Kalavská: Máme vyššie odvrátiteľné úmrtia ako zvyšok EÚ. Naše zdravotníctvo už je kolabujúce 02 - Modified: 2023-01-20 16:37:28 - Feat.: - Title: Dlhé čakacie doby v nemocniciach by sa mali vyriešiť. Pacienta budú môcť operovať aj v zahraničí 03 - Modified: 2023-01-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Špičkový primár z Liptova: Ak prejde reforma nemocníc, hrozí nám odchod tretiny lekárov 04 - Modified: 2023-01-15 18:37:07 - Feat.: - Title: Nové delenie nemocníc pobúrilo Liptov, Trenčín aj Myjavu. Protestujú aj primátori a poslanci z regiónov 05 - Modified: 2023-01-05 17:01:28 - Feat.: - Title: Lengvarského expert na reformu: Ak Bory pošlú žiadosť, aj tie zaradíme do siete
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 17:50