StoryEditor

Polícia o chuligánoch vedela, mestu to nepovedala. Bitku v centre považuje za náhodu

11.07.2019, 16:59
V stredu večer sa v Bratislave uskutočnila hromadná bitka futbalových fanúšikov z Poľska, Bulharska a Holandska.

Krátko pred stredajšou hromadnou bitkou na Ventúrskej ulici v Bratislave prišla na miesto hliadka mestskej polície, ktorá situáciu skontrolovala a odišla. Pre HN to potvrdila očitá svedkyňa Mia Kurucová. 

"Zhruba pätnásť alebo dvadsať minút pred tým, ako vypukla bitka, tam bola mestská hliadka. Prišli policajtka a policajt, skontrolovali situáciu a odišli," opísala situáciu. 

Mesto o chuligánoch nevedelo

Mesto v oficiálnom stanovisku naznačuje, že o tom, že sa k niečomu v centre schyľuje a že sa v ňom pohybujú futbaloví chuligáni až do samotného incidentu nevedelo. "Zo strany štátnej polície sme pred samotným incidentom neboli požiadaní o súčinnosť," napísal v stanovisku hovorca Bratislavy Peter Bubla. 

V stanovisku však naznačil, že štátna polícia mala viac informácií. "Polícia pracuje aj s operatívnymi informáciami a situáciu vyhodnotili inak," uvádza sa v stanovisku. To, že mohlo dôjsť k podceneniu situácie, už včera spomínal primátor Matúš Vallo.

"Nechcem špekulovať, či niekto podcenil situáciu, alebo ako sa takto mohla vymknúť kontrole, to sú otázky hlavne na políciu," napísal ešte včera na Facebook.

To, že polícia mala informácie o pohybe chuligánov priznal aj policajný prezident Milan Lučanský. "Príslušníci Policajného zboru operatívne monitorujú pohyb futbalových fanúšikov pri takzvaných rizikových zápasoch," povedal v stanovisku Lučanský. 

Podcenili situáciu?

Polícia vo svojom vyjadrení zároveň dodala, že mali informácie o tom, že sa v meste chystá potýčka futbalových chuligánov. Ako však uviedla, mala sa uskutočniť na štadióne, čomu sa podarilo zabrániť. Incident v centre mesta považuje za náhodný. 

"Po zápase sa v centre mesta náhodne stretli Poliaci a Bulhari, ktorí mali navštíviť dnešný zápas svojho tímu v Ružomberku," uvádza polícia. 

V neskoršom stanovisku polícia ešte upresnila, že mala informácie o plánovanom konflikte medzi poľskými fanúšikmi a fanúšikmi bratislavského Slovana, ku ktorému však nedošlo.

"Policajti v rámci zvýšeného výkonu služby monitorovali možný pohyb rizikových fanúšikov, avšak do vypuknutia incidentu nezaznamenali prítomnosť poľských fanúšikov," dodala polícia v stanovisku. 

O tom, že sa na Slovensku nachádzali aj fanúšikovia z Bulharska, polícia podľa vlastných slov rovnako vedela. 

Nebola to náhoda

Bezpečnostný manažér Slovenského futbalového zväzu Peter France však to, že stret bol náhodou, spochybňuje. 

"Títo chuligáni vedia, čo robia. Fanúšikovia Levski by mali do Ružomberka cestovať cez Šahy smerom hore. A oni idú cez Bratislavu a ešte k tomu deň predtým. Rozhodne nesúhlasím s tým, že to bolo iba náhodné stretnutie,“ povedal pre HN France.

Dokonca videl aj komunikáciu na sociálnych sieťach a aj preto je presvedčený, že nešlo o náhodu. To, že nešlo o náhodu, nevylúčil ani technicko-investičný riaditeľ Slovana Bratislava Zdeno Roman. 

Zákrok prebehol rýchlo

France však ocenil následný zákrok polície a počet predvedených a zadržaných podľa neho ukazuje, že zásah bol prevedený rýchlo.

Samotnú policajnú akciu ocenil aj Lučanský. "Policajti zasiahli rýchlo a situáciu zvládli profesionálne," uviedol. 

"Služobný zákrok bol vykonaný pohotovo, koordinovane a v súlade so zákonom. Výsledkom rýchlej reakcie policajtov je zadržanie narušiteľov verejného poriadku priamo na mieste incidentu a v jeho bezprostrednom okolí. Po služobnom zákroku bolo zadržaných a zaistených 107 osôb," upresnila v stanovisku hovorkyňa polície Lucia Mihalíková. 

Obvinenia nevzniesli

51 osôb už bolo prepustených a s ďalšími 56 podľa nej momentálne ďalej prebiehajú procesné úkony "za účelom objasnenia všetkých okolností trestného činu výtržníctva, pre ktoré je trestné stíhanie vedené." 

Ako však uviedla prokuratúra, zatiaľ nebolo vznesené žiadne obvinenie. "V súčasnosti sú vo veci vykonávané vyšetrovacie úkony, doposiaľ nebolo vznesené obvinenie žiadnej zo zadržaných osôb, preto doposiaľ nemohol byť podaný návrh na vzatie do väzby akéhokoľvek obvineného," povedal prokurátor a hovorca Krajskej prokuratúry v Bratislave Oliver Janíček.

01 - Modified: 2019-07-12 05:59:43 - Feat.: 0 - Title: Následky hromadnej bitky v centre Bratislavy: Polícia zadržala desiatky cudzincov 02 - Modified: 2019-07-11 08:30:39 - Feat.: 0 - Title: Pozrite sa, ako vyzerá centrum Bratislavy po hromadnej bitke 03 - Modified: 2019-07-11 12:09:36 - Feat.: 0 - Title: Očitá svedkyňa: Zrazu som si všimla, že na mňa padá lampa. Chuligáni sa valili ako cunami 04 - Modified: 2019-07-11 12:13:31 - Feat.: 0 - Title: "Držali sme dvere, aby sa nedostali dnu." Podniky v centre Bratislavy rátajú škody na tisíce eur 05 - Modified: 2019-07-12 08:25:42 - Feat.: 0 - Title: Alza reaguje na roztržku v Bratislave. Ponúka chýbajúce stoličky 06 - Modified: 2019-07-11 13:58:25 - Feat.: 0 - Title: Bezpečnostný manažér: Včerajšia hromadná bitka v Bratislave bola dohodnutá
01 - Modified: 2024-04-17 14:28:48 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na nárast podvodov na internete 02 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 03 - Modified: 2024-04-15 16:11:47 - Feat.: - Title: Na území Žilinského kraja zistili 22 vodičov pod vplyvom alkoholu 04 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 05 - Modified: 2024-04-13 16:47:49 - Feat.: - Title: Kazašská polícia zadržala Rusa obvineného z verbovania Tadžikov do ozbrojených konfliktov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 03:19