StoryEditor

Nečakaný krok Čaputovej. Skritizovala Čínu za porušovanie ľudských práv

10.07.2019, 14:56
Autor:
klklTASRTASR
Zo súčasných najvyšších ústavných činiteľov je prezidentka jediná, ktorá sa na podobný krok odhodlala.

Prezidentka Zuzana Čaputová v prezidentskom paláci oficiálne prijala čínskeho ministra zahraničných vecí Wang Yia, ktorý je na turné po krajinách strednej Európy.

Jeho cieľom je propagovať tzv. novú hodvábnu cestu a upevňovať vzťahy s krajinami V4.

Prezidentka Čaputová však stretnutie využila aj na pomerne nezvyčajný krok a Čínu počas jej stretnutia s Yiom ostro skritizovala. 

"Informovala som ministra zahraničných vecí, že ochranu ľudských práv vnímam ako nevyhnutný základ našej slobody. Aj preto som vyjadrila, v súlade so spoločnou pozíciou Európskej únie, znepokojenie a obavy zo zhoršujúcej sa situácie v oblasti ochrany ľudských práv v Číne a zo zadržiavania právnikov a ľudsko-právnych aktivistov, ako aj z postavenia etnických a náboženských menšín," okomentovala stretnutie prezidentka. 

Následne dodala, že očakáva pokrok v ľudsko-právnom dialógu medzi Európou a Čínou. Čaputová v statuse na Facebooku zároveň uviedla, že sa s Yiom v tejto súvislosti rozprávala aj o 30. výročí Nežnej revolúcie.

Nezvyčajný postoj

V kontexte súčasných vzťahov medzi EÚ a Čínou ide o pomerne ostrú kritiku. Predstavitelia Únie sa v poslednom čase zdržiavajú komentovania vnútropolitickej situácie v Číne.

Zo súčasných najvyšších slovenských ústavných činiteľov je zároveň jediná, ktorá sa v otázke dodržiavania ľudských práv voči Číne vymedzila. Avšak to, že jej vyjadrenia sú v súlade s pozíciou Európskej únie, potvrdil pre HNonline hovorca rezortu zahraničia Boris Gandel. 

Prezidentka na stretnutí ocenila aj boj proti klimatickej zmene a snahy Číny znižovať emisie. 

Yi sa stretol aj s ministrom zahraničia Miroslavom Lajčákom. Predmetom ich rokovaní má byť predovšetkým rozvíjanie bilaterálnych vzťahov s dôrazom na ekonomickú oblasť. Obaja ministri sa tento rok už stretli počas Lajčákovej návštevy Číny. 

Ako uviedol po rokovaní Lajčák, záujmom Slovenska je zvýšiť export do Činy. Lajčák v tejto súvislosti vyzdvihol nedávne podpísanie protokolu o vývoze slovenského mlieka a mliečnych výrobkov do Číny. Dodal, že Slovensko má záujem rokovať aj o vývoze ďalších potravinárskych výrobkov.

Partneri tiež potvrdili záujem o posilňovanie vzťahov v oblasti školstva a kultúry. "Verím, že v blízkej budúcnosti podpíšeme medzivládnu dohodu o vzájomnom uznávaní vysokoškolských diplomov, vysvedčení a akademických titulov, ako aj nový program kultúrnej spolupráce na roky 2020 - 2024," vyhlásil Lajčák.

Problematické vzťahy s Kiskom

Wang Yi strávil pred návštevou Slovenska dva dni v Poľsku, kde rovnako rokoval predovšetkým o ekonomickej spolupráci. S poľským ministrom zahraničia Jacekom Czaputowiczom sa zhodli na potrebe výraznejšieho vzájomného obchodu a Čína prisľúbila zvýšenie investícií v Poľsku. Čaká ho ešte návšteva Maďarska.

Úrad prezidenta v poslednom období nemal s Čínou dobré vzťahy. Spôsobil to prezident Andrej Kiska, ktorý v roku 2016 prijal tibetského duchovného vodcu dalajlámu. Kiska tým porušil princíp jednej Číny, ktorý Slovensko dovtedy dodržiavalo. Vyslúžil si vtedy za to kritiku aj od ministra zahraničia Miroslava Lajčáka a vtedajšieho premiéra Roberta Fica. Ten dokonca naznačoval možné ekonomické dopady. 

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-15 09:41:35 - Feat.: - Title: Scholz je na návšteve Číny, upozornil na neporušiteľnosť hraníc 02 - Modified: 2024-04-15 05:34:47 - Feat.: - Title: Prečo musí svet pozorne sledovať infláciu v Číne 03 - Modified: 2024-04-14 06:24:37 - Feat.: - Title: Čína vyjadrila hlboké znepokojenie v spojitosti s útokmi Iránu na Izrael. Chce zabrániť eskalácii 04 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 05 - Modified: 2024-04-13 07:21:33 - Feat.: - Title: Predstavitelia Číny a KĽDR upozornili na novú kapitolu vo vzájomných vzťahoch
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 10:05