materská škola škôlka školkáriTASR/Michal Svítok
StoryEditor

Čaputová odobrila novelu školského zákona. Zakazuje politickú činnosť na školách

10.07.2019, 12:07
Autor:
TASRTASR
Novela zákona o výchove a vzdelávaní zavádza aj povinnosť odpisov z registra trestov pre všetkých pedagógov.

Zavedenie povinného predprimárneho vzdelávania pre všetky päťročné deti odobrila v stredu svojím podpisom prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Novela zákona o výchove a vzdelávaní, známeho ako školský zákon, okrem iného tiež zakazuje politickú činnosť v školách a zavádza povinnosť odpisov z registra trestov pre všetkých pedagógov.

Od januára

Do účinnosti vstúpi 1. januára 2021. Novela školského zákona zavádza do praxe znížené kvalifikačné predpoklady pre ľudí, ktorí budú deti vzdelávať v domácom prostredí. Pôvodne navrhované vysokoškolské pedagogické vzdelanie sa mení na stredoškolské s maturitou. Novelou sa určili napríklad aj presné počty detí, ktoré môžu byť v triedach.

Rezort školstva pre TASR uviedol, že od zavedenia povinného predprimárneho vzdelávania pre päťročné deti očakáva zlepšenie výsledkov v národných testovaniach.

Najväčším prínosom pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia bude podľa rezortu školstva povinná účasť na predprimárnom vzdelávaní pri rozvíjaní ich komunikačných kompetencií.

Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nominantka SNS) víta rozhodnutie prezidentky, keďže podľa nej ide o jeden zo zásadných krokov, ktorý pomôže zlepšiť výsledky našich žiakov v medzinárodných testovaniach a zároveň pomôže dosiahnuť zaškolenosť u detí z marginalizovaných rómskych komunít a zo sociálne znevýhodneného prostredia.

Novela okrem iného tiež zakazuje politickú činnosť v školách a zavádza povinnosť odpisov z registra trestov pre všetkých pedagógov.

ZMOS žiadal, aby novelu nepodpísala

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) žiadalo prezidentku, aby nepodpísala novelu školského zákona, ktorá zavádza povinnú škôlku pre päťročné deti. ZMOS tvrdí, že novela porušuje Ústavu SR a spôsobuje technické problémy. Ako TASR informovala Martina Goffová z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR, prezidentka vnímala obavy niektorých rodičov, ale aj ZMOS-u, ktoré jej boli adresované.

Kancelária prezidenta dodala, že v porovnaní s inými krajinami EÚ "Slovensko výrazne zaostáva v pripravenosti detí na nástup do prvého ročníka základnej školy. Povinná predškolská príprava je pritom bežným spôsobom riešenia tohto problému aj v okolitých krajinách".

Podľa prezidentky predložená úprava pritom umožňuje výnimky pre rodičov detí, ktorí chcú absolvovať predškolskú prípravu s deťmi doma, čo prezidentka považuje aj vzhľadom k prezentovaným výhradám za dostatočné.

01 - Modified: 2024-04-19 19:39:22 - Feat.: - Title: Digitalizácia v školstve je nevyhnutná. Aj umelá inteligencia pomáha tvoriť učebné plány či projekty 02 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 03 - Modified: 2024-04-19 12:57:47 - Feat.: - Title: Slovenské fabriky zúfalo hľadajú zamestnancov. Ako Soták, elektrárne, Kia či Chemosvit lovia študentov? 04 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 10:10