StoryEditor

PS a Spolu sa s KDH dohodli na spolupráci. Čaká sa, čo urobí Kiska

10.07.2019, 09:55
Autor:
lmlmTASRTASR
Dohoda sa týka toho, že strany na seba nebudú útočiť v kampani, ak by aj prišlo ku konfliktu, lídri to budú riešiť za zatvorenými dverami.

Strany PS a Spolu a KDH sa dohodli na spolupráci a podpísali dohodu.

"Za normálnych okolností by nemusela takáto dohoda byť, pretože v normálnej politike sa strany vedia rozprávať. To, že chcú politici posunúť Slovensko vpred, by mali byť samozrejmé veci. Slovensko sa potrebuje vydať na novú cestu vpred, kde budeme riešiť skutočné problémy v krajine ako zdravotníctvo a školstvo," povedal šéf Spolu Miroslav Beblavý. 

Čaká sa na Kisku

Dohoda sa týka toho, že strany na seba nebudú útočiť v kampani, ak by aj prišlo ku konfliktu, lídri to budú riešiť za zatvorenými dverami.

"Máme veci, na ktoré máme rôzne názory, sme aj konzervatívci, aj liberáli, aj stred. Ale vidíme, čo nás spája a sú to programové priority pre Slovensko," doplnil Beblavý.

Je pravdepodobné, že sa k tejto spolupráci pridá aj strana Za ľudí Andreja Kisku. Hlina však zdôraznil, že bývalý prezident ešte nemá stranu.

"Pokiaľ by sa Andrej Kiska stal súčasťou koalície, tak sa stáva súčasťou dohody automaticky. Ak by chcel iný subjekt pristúpiť k spolupráci, tak to musia odsúhlasiť signatári. Za KDH poviem, že nebudeme mať zásadný problém spolupracovať s Kiskom," vysvetlil predseda kresťanských demokratov.

Chcú tiež hľadať prienik v programových prioritách budúcej vlády. "Aby sme sa dohodli, čo vo vláde urobiť a hľadať cestu aj v citlivých otázkach, aby nás nerozdelili," povedal Beblavý s tým, že na niektoré veci majú rôzne názory, keďže predstavujú liberálov, konzervatívcov aj stred.

S Mostom nepočítajú

Hlina avizoval, že strany sa budú neskôr snažiť aj o dohodu o povolebnej spolupráci. Ako skonštatoval, dnes urobili minimum, aby mohla vzniknúť alternatíva k súčasnej vládnej koalícii.

"Ak dosiahneme dostatočný pokrok v programovej zhode, zmluvné strany sa verejne zaviažu, že budú prednostne rokovať medzi sebou aj o dohode o povolebnej spolupráci," píše sa v dokumente.

Líder PS Michal Truban súhlasí, že bude treba veľa práce, aby sa dospelo ku kompromisom. Podľa jeho slov je každá opozičná strana vítaná na diskusiu. "V tejto dohode s Mostom-Híd nepočítame," doplnil.

01 - Modified: 2024-04-24 14:13:06 - Feat.: - Title: KDH nesúhlasí s využitím vkladov z druhého piliera na štátne investície 02 - Modified: 2024-04-20 15:00:40 - Feat.: - Title: KDH predstavilo program do Európskeho parlamentu, chce presadzovať silné Slovensko 03 - Modified: 2024-04-19 13:19:16 - Feat.: - Title: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil, reaguje Tomáš na tvrdenia hnutia 04 - Modified: 2024-04-18 07:57:18 - Feat.: - Title: Najsilnejšiu koalíciu nakoniec vytvoril medveď hnedý 05 - Modified: 2024-04-17 09:35:50 - Feat.: - Title: Majerský v HNtelevízii o liste von der Leyenovej: Prečo im kroky Poľska nevadia? Nech majú rovnaký meter
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 12:15