StoryEditor

Fico vyzval Kalavskú, aby mu vysvetlila riziká najväčšej reformy zdravotníctva za posledných 30 rokov

09.07.2019, 15:08
Autor:
TASRTASR
Šéf Smeru Robert Fico zdôraznil, že niektoré rozhodnutia si vyžadujú politické posúdenie.

Predseda Smeru Robert Fico vyzval ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú (nominantka Smeru-SD), aby mu vysvetlila, čo je podstatou projektu stratifikácie slovenských nemocníc. Uviedol to v utorok na tlačovej konferencii.

Zdôraznil, že niektoré rozhodnutia si vyžadujú politické posúdenie.

Fico tvrdí, že Kalavská mu doposiaľ nevysvetlila, čo je cieľom stratifikácie a rovnako mu nepovedala ani to, aké sú riziká doposiaľ najväčšej reformy slovenského zdravotníctva za posledných 30 rokov.

"Ak je riziko, že súčasťou stratifikácie môže byť aj rušenie nemocníc, takéto rozhodnutie a takéto riziko si vyžaduje politické posúdenie. My sme zatiaľ v Smere-SD nerokovali na tému, aké dôsledky môže mať stratifikácia," povedal s dôvetkom, že doteraz sa témou nezaoberali ani na Koaličnej rade.

Fico projekt neodmieta, ale ani nepodporuje

Podľa Fica do Národnej rady len tak nemôže prísť zákon bez toho, aby koaliční partneri, a najmä strana, ktorá takýto návrh cez svojho ministra predkladá, nevedeli, aké dôsledky to bude mať.

"Ak nás niekto presvedčí, že stratifikácia je užitočná, dobrá reforma, všetkými desiatimi ju podporíme. Ale ak jediným viditeľným výsledkom stratifikácie bude to, že štyri mesiace pred voľbami sa budú rušiť nemocnice, ako politický líder strany mám určitú mieru zodpovednosti," dodal Fico s tým, že projekt nateraz ani neodmieta, ale ani nepodporuje.

Kalavská sa s Ficom stretne

Ministerka zdravotníctva je spolu so svojím tímom pripravená detailne vysvetliť Ficovi projekt stratifikácie slovenských nemocníc.

Obe kancelárie si už dohodli termín stretnutia. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

"Chceme ubezpečiť, že materiál stratifikácie nie je o rušení nemocníc, ale o nastavovaní parametrov kvality. Projekt by do systému po prvýkrát v histórií Slovenska priniesol merateľné kritériá výsledkov liečby, vďaka čomu by sa mala zlepšiť kvalita a bezpečnosť zdravotnej starostlivosti. Zároveň zadefinuje pravidlá pre novú minimálnu sieť nemocníc, ktorá sa oproti súčasnosti práve naopak niekoľkonásobne zvýši," priblížilo ministerstvo.

Ako ďalej Eliášová vysvetlila, v súčasnosti je minimálna sieť nastavená len na 13 všeobecných nemocníc, ktoré majú zákonom stanovenú garanciu zazmluvnenia. Stratifikácia by ich počet mala zvýšiť na najmenej 46, a to v optimálnom rozložení po celom Slovensku.

Zmeny by boli podľa rezortu implementované postupne, a to v horizonte 11 rokov, pričom všetky zdravotnícke zariadenia by boli na rovnakej štartovacej čiare a mali prechodné obdobie na splnenie kritérií.

"Stratifikácia by pacientom priniesla kvalitnú, bezpečnú a dostupnú zdravotnú starostlivosť a zvýšila by efektivitu vynakladaných zdrojov na ústavnú zdravotnú starostlivosť," akcentuje rezort zdravotníctva.

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 03 - Modified: 2024-04-22 11:17:57 - Feat.: - Title: Reakcie na úmrtie Flašíka: Jeho nápady sme často využívali v politike, vyhlásil Fico 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Členovia vlády reagujú na Ficove slová o prepúšťaní úradníkov. Dankov minister chce priberať nových 05 - Modified: 2024-04-22 10:05:19 - Feat.: - Title: Fico po rokovaní so Šimkovičovou: Vytvára sa pocit, že Machaj, Jančkárová a Makara sú nenahraditeľní
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 15:03