StoryEditor

Kto zabil novinára Jána Kuciaka? Priznanie predpokladaného vraha nesedí

07.07.2019, 00:00
Môže ísť o trik, aby súd nebol schopný jednoznačne určiť vinníka a obom mužom uložil miernejší trest.

K vražde Jána Kuciaka sa polícii priznal iný muž, než na ktorého ukazujú doterajšie dôkazy. Policajti za vraha považovali bývalého policajta Tomáša Szabóa, neskôr sa však priznal jeho bratranec Miroslav Marček. Môže ísť o trik, aby súd nebol schopný jednoznačne určiť vinníka a obom mužom uložil miernejší trest.

"Rodina si zaslúži vedieť, čo sa stalo, ako sa to stalo a kto to urobil," vyhlásil pri poslednom výsluchu Miroslav Marček. Vysvetľoval tak, prečo dvojnásobnú vraždu berie na seba, keď polícia až doteraz za vraha považovala jeho bratranca.

Zdalo by sa, že sa v ňom pohlo svedomie, a preto prišiel s priznaním. Lenže slovenskí kriminalisti sa boja, že je to len taktika, ako zmiasť vyšetrovateľov tak, aby súd nakoniec nemohol jednoznačne určiť, kto dvojicu skutočne zastrelil, a musel obom uložiť miernejšie tresty.

Marčeka so Szabóom pred vraždou vo Veľkej Mači vlani vo februári natočili miestne kamery. Na zázname, ktorý je zhotovený šesť dní pred činom, je vrah, ktorý prichádza v nezameniteľnej bunde k domu, aby si miesto činu obzrel.

Práve bunda je teraz jedným z dôkazov, ktorý Marčekove priznanie zhadzuje. Polícia ju našla pri domovej prehliadke v Kolárove, a práve preto, že ju kriminalisti našli v dome Tomáša Szabóa, sa domnievajú, že patrí jemu. Až doteraz to bol radový dôkaz, s komplikáciami vo výpovediach ju teraz polícia do detailov skúma.

Video, na ktorom je vrah obzerajúci si Kuciakov dom, pustili policajti antropológovi. A nechali ho práve podľa pohybov tela, chôdze i jeho konštitúcie vypracovať posudok, ktorý z dvojice je muž v bunde.

Záver znalca: Tomáš Szabó, bývalý policajt

"Vzhľadom na to, že záznam z kamery nie je z vraždy, ale pred ňou, keď si dvojica prišla miesto obhliadnuť, je to vlastne len dôkaz, na základe ktorého možno niečo vyvodzovať, ale nie dôkaz, že vrah v čase vraždy mal na sebe spomínanú bundu," hovorí zdroj MF DNES blízky vyšetrovaniu. 

Aj v dokumente o uvalení väzby polície do detailu opisuje, že strelcom je Szabó a niekoľkokrát si dedinu prešiel a dom obzrel. Rovnako tak popisujú vyšetrovatelia deň vraždy: biely Peugeot 206 riadil Marček a vraha vysadil na okraji obce pri ihrisku presne o 18.31 hod. Vrah vošiel do domu o 20.21 hod., oboch zastrelil a za štyri minúty aj s cestou bol späť pri auta pri ihrisku. 

Polícia časy pozná do detailu vďaka monitoringu dvoch tlačidlových mobilných telefónov, ktoré vrahovia výhradne používali na komunikáciu medzi sebou. Práve z toho veľmi pravdepodobne usudzuje, kto bol strelec a kto vodič. 

Polícia preto Marčeka vzala priamo na miesto vraždy do domu mladej dvojice v Brezovej ulici vo Veľkej Mači na rekonštrukciu, aby jeho tvrdenia a priznanie overila.

V dome kriminalistom ukazoval, ako mladú dvojicu zastrelil, aj to, kde sa na záhrade dve hodiny skrýval. Podľa informácií MF DNES vypovedal, že do domu nevošiel, ale zaklopal na dvere, a keď mu otvoril Ján Kuciak, zastrelil ho.

Policajtom tvrdí, že pálil hneď vo dverách, teda vo vstupnej miestnosti, ktorá slúži ako veranda a z ktorej potom vedie niekoľko schodov do kuchyne. Práve tu vrah zabil Kuciakovu snúbenicu Martinu Kušnírovú.

Jedna rana do srdca. A druhá?

Lenže tieto tvrdenia nesedia. Telo Jána Kuciaka našla polícia na schodoch, ktoré vedú z prízemia do pivnice a sú od vchodu niekoľko metrov. "Musel by nejako spadnúť a skotúľať sa po schodoch dole, čo sa nám zdá neveľmi reálne. Až doteraz sme sa domnievali, že vrah vošiel do domu a Janka zastihol práve na schodoch, keď išiel z pivnice, a zastrelil ho z bezprostrednej blízkosti dvoma ranami do hrude," hovorí matka zavraždenej Zlatica Kušnírová.

Podľa pitvy bol Ján Kuciak zavraždený dvoma ranami do srdca. Marček ale opäť kriminalistom tvrdil, že mladého novinára strelil jednou ranou do srdca a druhú potom mieril na hlavu. "K jeho výpovedi sa musia vyjadriť znalci," hovorí neurčito právnik rodiny Kuciakových Daniel Lipšic.

Rozpor je aj v tom, prečo zomrela snúbenica Martina Kušnírová. Marček vo výsluchoch kriminalistom tvrdí, že dievča zabiť nechcel, predpokladal totiž, že nebude doma. Archeologička Martina Kušnírová mala byť skutočne na výskume na východe Slovenska, ale kvôli zime bol zrušený a ona sa vrátila domov.

Marček v jednej zo svojich výpovedí tvrdil, že ju zastrelil preto, že keď mu Kuciak otvoril dvere, "stála za ním".

Jej telo však polícia našla ležať v kuchyni a doteraz pracovala s verziou, že sa jej vrah zbavil ako nepohodlného svedka. Konkrétne - že po zastrelení Kuciaka v suteréne domu vybehol po schodoch do prízemia a odtiaľto do kuchyne, kde dievča našiel.

To, že Martina Kušnírová bola v zlú dobu na zlom mieste, naznačuje polícia aj v protokoloch, keď opisuje, ako smrť ženy naštvala objednávateľku vraždy Alenu Zsuzsovú, keď sa o nej dozvedela. "Ohľadom zavraždenia ženy bola (Zsuzsová) rozhnevaná," ​​napísali policajti do protokolu, ktorý má MF DNES k dispozícii.

Taktika na súd

"Bude teraz nutné všetky nejasnosti objasniť, aby nebolo pochýb, kto z dvojice je strelec a kto vodič. Polícia preto nechá vypracovať ďalšie znalecké posudky," hovorí zdroj blízky vyšetrovaniu.

Policajti sa obávajú, že Marčeková taktika je jednoduchá - zamotať vyšetrovanie tak, aby na súde následne nebolo možné preukázať, kto z dvojice strieľal. Tým, že by nebolo jednoznačné, kto je vrahom, by si obaja znížili trest - zatiaľ čo za vraždu bez priznania hrozí 25 rokov až doživotie, takto by mohli dostať napríklad dvadsať rokov s možnosťou prepustenia po troch štvrtinách trestu.

V súvislosti s vraždou polícia obvinila aj ďalších ľudí - Alenu Zsuzsovú, ktorá mala smrť novinára objednať u podnikateľa Zoltána Andruskóa. Následne polícia obvinila aj kontroverzného podnikateľa Mariána Kočnera, ktorý si vraždu mal objednať. Kuciak práve o Kočnerovi a jeho pochybnom biznise často písal, pred vraždou sa mu Kočner zároveň vyhrážal.

Marček a Szabó sú bratranci, obaja majú skúsenosti z ozbrojených zborov. Spoločne potom pracovali na nákladných lodiach v Afrike, ktoré s pištoľami v rukách chránili pred útokmi pirátov.

Ešte jedna smrť a protesty

Oboch mužov polícia zároveň obvinila z tri roky starej vraždy. V Kolárove mali zastreliť miestneho podnikateľa v autodoprave Petra Molnára. Za každú z vrážd hrozí obom doživotie.

Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vyvolala v krajine najväčšie demonštrácie od pádu komunizmu v roku 1989 a zároveň politickú krízu. V reakcii na protesty rezignoval premiér Robert Fico alebo minister vnútra Robert Kaliňák či prezident policajného zboru Tibor Gašpar.

01 - Modified: 2024-03-05 11:07:45 - Feat.: - Title: Kočner žiadal odškodné 100-tisíc eur. Vo verdikte mu súd v Luxemburgu priznal len zlomok 02 - Modified: 2024-02-24 12:56:53 - Feat.: - Title: Premiér verí, že polícia vyšetrí všetky varianty pri vražde novinára. Opozícia ju zneužíva, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-02-21 17:56:40 - Feat.: - Title: "Nemôžeme vzdať tento boj." Pamiatku Kuciaka a Kušnírovej si pripomenuli aj v zahraničí 04 - Modified: 2024-02-21 15:39:59 - Feat.: - Title: Slováci v Bruseli si uctili pamiatku Jána Kuciaka a protestovali proti vláde 05 - Modified: 2024-02-21 12:00:25 - Feat.: - Title: FOTO Čaputová si uctila pamiatku Kuciaka a Kušnírovej. Od vraždy uplynulo šesť rokov, stále počujeme vyhrážky novinárom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 22:53