TASR/František Iván
StoryEditor

Vláda bude riešiť peniaze pre Krásnu Hôrku. Obnova hradu vyjde na 35 miliónov

03.07.2019, 08:23
Autor:
TASRTASR
Vláda sa bude zaoberať aj financovaním nemocnice v Podunajských Biskupiciach.

Komplexnou revitalizáciou hradu Krásna Hôrka, rekonštrukciou a dostavbou špecializovanej geriatrickej nemocnice v bratislavských Podunajských Biskupiciach aj parkovaním v areáli Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) sa v stredu bude zaoberať vláda.

Na svojom pravdepodobne poslednom zasadnutí pred letnou prestávkou chce rokovať o 29 bodoch a 17 informatívnych materiáloch.

35 miliónov na Krásnu Hôrku

Komplexná revitalizácia hradu Krásna Hôrka si zo štátneho rozpočtu vyžiada takmer 35 miliónov eur. Hrad i jeho areál má byť plne sprístupnený v roku 2023.

Rezort kultúry v predloženom materiáli deklaruje, že cieľom obnovy nie je iba dosiahnutie stavu pred devastujúcim požiarom v roku 2012, ale aj odstránenie nevhodných úprav z posledných desaťročí, po obnove by mal mať hrad vyzerať tak ako na začiatku 20. storočia.

Rekonštrukcia nemocnice

Za rekonštrukciu a dostavbu špecializovanej geriatrickej nemocnice v bratislavských Podunajských Biskupiciach by mal štát zaplatiť viac ako 8,1 milióna eur s DPH. P

rínos zrekonštruovaného pavilónu má spočívať najmä v odľahčení nemocníc na Kramároch, respektíve v plánovanej nemocnici na Rázsochách, v Ružinove a v Petržalke. Tie by sa podľa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR mali zamerať na zdravotnú starostlivosť s vyššou obrátkovosťou lôžok.

V UNB by zas mali pribudnúť parkovacie domy, na ktoré MZ navrhlo vyčleniť viac než 7,2 milióna eur. V tejto súvislosti sa tiež majú reorganizovať príjazdové komunikácie do areálu nemocnice. Po novom majú mať ambulantná časť, ústavná časť a oddelenie centrálneho príjmu samostatné príjazdy.

Témou aj horná Nitra

Vláda sa bude v stredu zaoberať aj Akčným plánom transformácie hornej Nitry. Ten je postavený na štyroch pilieroch, ktorými sú mobilita a prepojenosť regiónu, ekonomika, podnikanie a inovácie, udržateľné životné prostredie, kvalita života a sociálna infraštruktúra. Návrh pripravil Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu.

Vicepremiér predkladá kabinetu aj Akčný plán digitálnej transformácie Slovenska na roky 2019 - 2022. Ten pokrýva oblasti hospodárstva, spoločnosti a vzdelávania, verejnej správy, rozvoja územia a výskumu. Dokument obsahuje opatrenia, ktoré je možné začať realizovať od 3. štvrťroka 2019 do konca roku 2022.

Ministri by mali rozhodnúť aj o materiáli, zásluhou ktorého Slovensko získa viac času na čerpanie úveru z Európskej investičnej banky (EIB) na spolufinancovanie eurofondových projektov. Umožní to dodatok k dohode o financovaní, ktorý predkladá Ministerstvo financií (MF) SR. Schválením dodatku by mohol štát čerpať tieto zdroje do 31. marca 2023.

Ďalším bodom rokovania je napríklad zriadenie zastupiteľských úradov v azerbajdžanskom Baku a arménskom Jerevane. Vládny kabinet má tiež rozhodnúť o trvalom zabezpečení nehnuteľností pre najvyšších ústavných činiteľov. Slovenský premiér bude môcť podľa návrhu bývať vo vile na Mudroňovej ulici 47, predseda Národnej rady (NR) SR v dome na Gorazdovej 27. Tieto budovy by mal štát odkúpiť.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 11:20:03 - Feat.: - Title: Ako pri teroristickom útoku. Pre výskyt medveďa by sa mohla vyhlasovať mimoriadna situácia, rozhodla vláda 03 - Modified: 2024-04-17 10:01:08 - Feat.: - Title: Kaliňák kritizuje zmluvy uzavreté bývalým vedením. Volajú ho uplakaný podpredseda, reaguje Naď 04 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 05 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:11