StoryEditor

Politikov trápia tajné služby

09.06.2005, 00:00
Nové pravidlá pre tajné služby sa opäť odsúvajú. Vláda včera odložila rokovanie o zákone o spravodajských službách, ktorý je pripravený už zhruba rok.

Nové pravidlá pre tajné služby sa opäť odsúvajú. Vláda včera odložila rokovanie o zákone o spravodajských službách, ktorý je pripravený už zhruba rok. Dôvod? Výhrady SMK a KDH. K návrhu zákona sa kabinet vráti na budúci týždeň.
Minister vnútra Vladimír Palko (KDH) odmieta, aby SIS bola povinná informovať občanov, že ich odpočúvala. Paradoxne - poslanci pred pár dňami schválili v novom Trestnom poriadku takúto povinnosť pre políciu. "To ale neznamená, že takýto princíp zakotvíme pri každej právnej možnosti odpočúvania," zdôraznil Palko. Na takúto informačnú povinnosť voči ľuďom, ktorí sú "z hľadiska kriminality dosť pochybní", nevidí dôvod. "Mohlo by to vyznieť, že štát sa pred nimi zosmiešňuje a trošku by im stúplo sebavedomie," skonštatoval pre HN. Tajná služba vidí problém inak: ide o demokratizačný prvok, ktorý zvýši verejnú kontrolu v oblasti odpočúvania. "Veď právo nerušenej, slobodnej komunikácie je jedno z najstráženejších práv všade na svete," dodáva hovorca SIS Vladimír Šimko. Zákon sa odkladá aj kvôli SMK - tá sa si ho chce ešte podrobne preštudovať a poradiť sa s odborníkmi.
Nový zákon rieši aj ďalší problém: ministerstvá a štátne orgány budú mať povinnosť informovať SIS, ako "naložili" s ich informáciami a či sa potvrdili. Dnes takáto spätná väzba neexistuje. Tá je podľa Šimka dôležitá aj preto, aby si SIS vedela vyhodnotiť kvalitu svojich tajných informátorov. "Na základe toho zistíme, či sa nám do takého spolupracovníka oplatí investovať," podotkol Šimko. Neskrýva, že tajná služba si informácie aj kupuje. Ministri s takouto spätnou väzbou zásadný problém nemajú. Šéf rezortu pôdohospodárstva Zsolt Simon (SMK) vidí problém inde - v dôveryhodnosti takýchto spravodajských informácií. "Nie sú podložené, je ťažké ich preveriť a na tomto základe je potom možné vykonštruovať rôzne fiktívne udalosti a kauzy," uviedol pre HN. Viackrát sa vraj stalo, že informáciu, ktorá prišla od SIS, mal jeho rezort už skôr zistenú z vlastných zdrojov. Simon však pripúšťa, že poznatky SIS využilo ministerstvo napríklad pri zmene princípu prideľovania agrodotácií. Mnoho zistení adresuje SIS polícii. "Spravodajské informácie majú vo všeobecnosti nižšiu kvalitu ako informácie, ktoré sa zadokumentujú v rámci trestného stíhania," hovorí Palko. Spoluprácu polície a SIS však označil za dobrú.

Zo zistení tajnej služby
- tunelovanie štátneho majetku (napr. výstavba diaľnic, energetika, rekonštrukcia železničných tratí)
- korupcia pri prideľovaní poľnohospodárskych dotácií, na daňových úradoch (úplatky za tolerovanie krátenia daní), pri výberových konaniach (úplatky za ich zmanipulovanie)
- niektoré podniky SAD sprivatizovalo podsvetie

01 - Modified: 2003-01-13 10:07:50 - Feat.: 0 - Title: Musíme sa učiť umeniu nachádzať kompromis
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:32