TASR - Jaroslav Novák
StoryEditor

Beblavý ukázal, kto ho financuje. Nie je to kvôli Dankovi, tvrdí

01.07.2019, 11:00
Autor:
klkl
Strana Spolu si viac ako 800-tisíc eur na predvolebnú kampaň požičala od svojich členov a sympatizantov.

Opozičný poslanec a predseda strany Spolu sa dostal do sporu s predsedom parlamentu Andrejom Dankom. Dôvodom je otázka financovania kampane strany Spolu. 

​Parlament minulý týždeň schválil novelu financovania politických kampaní, ktorá je podľa niektorých predstaviteľov opozície namierená práve proti novým subjektom ako je Spolu. 

Na tlačovej konferencii k novele zákona o tom hovoril aj samotný Danko. "Pýtam sa, od koho a koľko má financií Miroslav Beblavý. Veď Beblavý bol člen SDKÚ, kde takisto bolo preverované financovanie, bol aj členom Siete. A dnes je relevantná otázka bez toho, aby sme ho urážali, odkiaľ a koľko financií má. Ja som pripravený, ak to urobí strana PS a Spolu, ukázať komplet financovanie strany," povedal Danko.

Beblavého zároveň vyzval, aby ukázal financovanie svojej strany. 

Ten na tlačovej konferencii vysvetľoval, ako funguje financovanie ich strany. "My sme sa od začiatku skladali viacerí, dodnes nám každý mesiac posielajú dobrovoľné príspevky naši členovia," vysvetľoval Beblavý, ako stranu rozbiehali.

Pôžičky od členov

Priznal však, že na financovanie kampane, na ktorú podľa vlastných odhadov potrebujú približne 800-tisíc eur, sa im takýmto spôsobom nepodarí získať dostatok financií. 

Rozhodli sa tak pre iný model. "Rozhodli sme sa pre úver za komerčných podmienok od podporovateľov," vysvetľoval Beblavý. Ako uviedol, pred troma týždňami rozposlali výzvu členom o poskytnutie pôžičky. Tie chce strana splatiť zo štátneho príspevku, ktorý získa po voľbách.

"K dnešnému dňu máme podpísané úverové zmluvy, ktoré prekročili hranicu 800-tisíc eur. To ukazuje, že naši členovia a sympatizanti nám veria a podporujú nás," dodal. 

Nie je to kvôli Dankovi

Ako uviedla podpredsedníčka hnutia Jaroslava Lukačovičová, celkovo sa im ozvalo 122 ľudí, ktorí ponúkli pôžičky v hodnote viac ako 1,5 milióna eur. "Z nich sme vybrali štyridsať najbližších veriteľov, ktorí podpísali pôžičkové zmluvy na sumu 874-tisíc eur. Tridsaťosem z nich sú fyzické osoby, dvaja sú právnické osoby, sú to členovia predsedníctva, členovia strany a naši sympatizanti," ozrejmila.

Všetci veritelia strany budú podľa Lukačovičovej zverejnení na webovej stránke hnutia spolu so sumami, ktoré strane požičali. Samotný Beblavý priznal, že strane požičal 75-tisíc eur.

Podľa Beblavého ich však k takémuto spôsobu financovania kampane nemotivoval nový systém financovania politických strán, ktorý na Dankov návrh presadil minulý týždeň parlament. ​"Nie je to kvôli Dankovi. Plánovali sme to skôr," uviedol Beblavý. Ako dodal, novela zákona o financovaní politických strán im nemôže uškodiť, keďže sa ani zďaleka neblížia k limitu, ktorý zaviedla. 

01 - Modified: 2019-06-27 22:04:18 - Feat.: 0 - Title: Dankova iniciatíva, ktorá pristrihne stranám finančné toky. Poškodí nové subjekty? 02 - Modified: 2019-06-30 12:55:52 - Feat.: 0 - Title: Ľudia ako Danko či Fico sa nás boja. Vidia, že ich porazíme, odkazuje Beblavý
01 - Modified: 2021-11-24 17:32:12 - Feat.: - Title: Spolu s lockdownom súhlasí, Kresťanská únia kritizuje zákazy pre veriacich 02 - Modified: 2021-11-15 21:39:13 - Feat.: - Title: Piráti schválili vládnu koaličnú zmluvu, Fiala môže ísť k Zemanovi 03 - Modified: 2021-11-02 21:21:54 - Feat.: - Title: Koalície Spolu a PirSTAN sa dohodli na programovom vyhlásení českej vlády 04 - Modified: 2021-10-11 11:47:44 - Feat.: - Title: Blíži sa v Európe koniec populistov a nacionalistov? 05 - Modified: 2021-10-04 11:45:56 - Feat.: - Title: Nový šéf Spolu Kollár pripustil, že by podporil Hegerovu vládu. Mal by však legislatívne podmienky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 21:55