StoryEditor

Dankov jasný odkaz: Ak prejde novela zákona o štátnom jazyku, nebude možné zotrvať v tejto vláde

30.06.2019, 11:27
Autor:
lmlmTASRTASR
Šéf SNS Andrej Danko tvrdí, že sa nevyhráža predčasnými voľbami a trvá na tom, že táto vláda by mala dovládnuť.

Predseda SNS a parlamentu Andrej Danko v relácii na TA3 V politike opäť hovoril o možnosti predčasných volieb. Narážal na hlasovanie o novele zákona o štátnom jazyku.

"Hádam si nemyslíte, že ja ako predseda SNS dovolím ponížiť slovenský jazyk zákonom, ktorý navrhne opozičný poslanec Ondrej Dostál a budem sa pozerať, ako ho podporí koaličný partner. Keby prešla táto novela zákona tretím čítaním, tak neexistuje ďalej zotrvať v tejto vláde," vyhlásil Danko.

​Novelu zákona o štátnom jazyku navrhuje SaS, ktorá ňou chce zrušiť uprednostnenie štátneho jazyka. Most-Híd hovoril, že v prvom čítaní by právnu normu podporil, ale má chyby, ktoré treba vylepšiť.

V druhom čítaní by právnu normu strana podporila len v prípade, že by bola upravená.

Opozičný návrh

Ustanovenie, podľa ktorého má štátny jazyk prednosť pred ostatnými jazykmi používanými na Slovensku, by sa malo zo zákona vypustiť. Navrhuje to skupina poslancov z klubu SaS - Ondrej Dostál, Zuzana Zimenová a Renáta Kaščáková. Úpravy navrhujú aj pri používaní štátneho a ďalších jazykov pri cirkvách, ale aj obciach a školách.

"Hlavným zámerom predkladaného návrhu zákona je vypustiť zo zákona o štátnom jazyku tie ustanovenia, ktoré neodôvodnene zasahujú do slobodného šírenia informácií pod zámienkou ochrany štátneho jazyka," tvrdili predkladatelia.

Argumentujú tým, že používanie štátneho jazyka, menšinových a ďalších jazykov je upravené v konkrétnych ustanoveniach zákona o štátnom jazyku a iných všeobecne záväzných právnych predpisoch.

"Právna úprava vymedzuje, kedy existuje povinnosť alebo právo používať ktorý jazyk, používanie rôznych jazykov však nestavia do vzájomného konfliktu či súťaživej pozície, v ktorej by niektorý z jazykov mal byť uprednostnený pred iným," vysvetlili.

Možnosť predčasných volieb

Danko tvrdí, že sa nevyhráža predčasnými voľbami a trvá na tom, že táto vláda by mala dovládnuť. Skonštatoval, že napriek tomu má vždy zmysel sa baviť o predčasných voľbách.

"Vždy to má zmysel pre zachovanie politiky a tváre. Budem však apelovať, aby sme dovládli so cťou. Pre mňa nie je dôležité vládnuť, ale presadiť veci pre ľudí, ako boli rekreačné poukazy a ďalšie." 

​Danko doplnil, že ho unaveuje sa stále hádať o tom, či táto vláda bude alebo nebude. "My máme slúžiť ľuďom, my sme tu pre nich. Nestačí fotiť plesne v nemocniciach, ale ľudia chcú vedieť, kedy budú nemocnice postavené," hovorí Danko.

V relácii opäť narážal na stranu Spolu Miroslava Beblavého. Prekáža mu, že sa nehovorí o tom, odkiaľ má Beblavý milióny eur. "Ak sa vyzbierajú oligarchovia z IT biznisu po 20 či 30 miliónov eur, ako máme my len hodnotovo s nimi súťažiť. SNS od nikoho nikdy nezobrala peniaze od oligarchov. Keby som ja zobral od Esetu päť miliónov eur alebo niekoho iného, tak ma roztrháte," povedal šéf SNS. Dodal, že keby dostal peniaze od oligarchov tak ho dajú okamžite zavrieť.

Zmeny v zákone

V zákone o štátnom jazyku navrhovali opoziční poslanci tiež vypustiť ustanovenie o vedení agendy cirkví a náboženských spoločností určenej pre verejnosť v štátnom jazyku. Nepovažujú za nevyhnutné cirkvám prikazovať zákonom, v akom jazyku majú komunikovať s verejnosťou, rozhodnúť by sa podľa nich mali sami.

Za nevyhnutné nepovažovali ani prikazovať obciam, že inojazyčné znenie kroník musí byť obsahovo totožné so znením v štátnom jazyku. Preto navrhujú aj toto ustanovenie vypustiť.

Doplniť chceli do zákona možnosť používania iných jazykov pri označovaní obcí, ich častí, ulíc, verejných priestranstiev a vyhotovovaní mapových diel. "Tým nie je dotknuté používanie štátneho jazyka v oblasti geografických názvov, umožňuje sa však aj používanie iných jazykov," tvrdili.

Zmeniť chceli tiež ustanovenia o vedení pedagogickej a ďalšej dokumentácie na školách s vyučovacím jazykom menšín. Navrhovali, aby sa viedla v jazyku príslušnej menšiny a nie dvojjazyčne. Rozsah dokumentácie, ktorá by sa musela naďalej viesť aj v štátnom jazyku, by podľa ich slov navrhovalo ministerstvo školstva.

01 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách 02 - Modified: 2024-04-24 12:53:13 - Feat.: - Title: V RTVS má rapídne pribudnúť reklama. Nebudú sa prerušovať filmy, ubezpečuje Michelko 03 - Modified: 2024-04-24 14:51:34 - Feat.: - Title: Mazák na výbore k svojmu odvolaniu: Rebelujem, lebo to, čo robíte, nie je správne 04 - Modified: 2024-04-22 16:13:48 - Feat.: - Title: Očista Harabinom 05 - Modified: 2024-04-22 13:58:22 - Feat.: - Title: Harabinov návrat na scénu? SNS ho chce dostať do Súdnej rady, vyhlásil Huliak
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 00:32