StoryEditor

"Je to číry akt zúfalstva." Politici reagujú na kontroverzné prijatie koaličnej novely

27.06.2019, 15:09
Autor:
chocho
Pozrite si reakcii politikov na prijatie novely zákona o volebnej kampani.

Finančné limity pre politické strany, financovanie volebnej kampane a pokuty sa zmenia, zrušia sa tretie strany v kampani. Vyplýva to z koaličnej novely zákona o volebnej kampani, ktorú dnes schválili poslanci. Prerokovali ju v zrýchlenom režime a schválili za menej ako 24 hodín od jej predloženia do parlamentu.

​Politické strany budú môcť počas jedného volebného obdobia do Národnej rady prijať v súhrne najviac 3 500 000 eur z darov, iných bezodplatných plnení, pôžičiek a úverov, pričom sa do sumy zarátavajú aj členské príspevky.

Pozrite si reakcii politikov na prijatie novely zákona o volebnej kampani:

Andrej Danko (predseda parlamentu a SNS)
Nikdy som si nemyslel, že Slovensko bude raz pred situáciou, kedy ľudia investujú do médií, tretieho sektora a politických strán. Chcem povedať, že si nikto neželá, aby politická strana niekomu patrila. Nikto si neželá, že ak idú kandidovať dvaja kandidáti, ako to bolo v prezidentských voľbách, aby sme nevedeli, kto ich financuje.

Peter Pellegrini (premiér a podpredseda Smeru)
Vláda vyhovela požiadavke Národnej rady, ktorá požiadala, že si chce prerokovať vlastný poslanecký návrh v skrátenom legislatívnom konaní. Ja si myslím, že osem mesiacov pred voľbami nie je taká dramatická vec, že by sa teraz na to nestihol nikto adaptovať. Pokiaľ viem, tak išlo len o ohraničenie limitov, nie je to zásah do politickej činnosti, ani do kampaní. Parlament sa rozhodol, že povie, do akej miery a koľko miliónov eur maximálne by malo do akej politickej strany natiecť. Ja na tom nevidím nič zlé.

Andrej Kiska (bývalý prezident)

Je absurdné, že po rokoch, kedy koalícia vedela, že bude musieť zvoliť ústavných sudcov, za niekoľko mesiacov nedokázala zvoliť dostatočný počet sudcov, tak za dvadsaťštyri hodín pripravila zásadnú zmenu vo financovaní politických strán. Toto sa v slušných krajinách nerobí. To, čo sa udialo za týchto dvadsaťštyri hodín, je nedemokratické, dokonca mečiarovské, naposledy sa to stalo v roku 1998 a všetci vieme, ako to dopadlo a verím, že to dopadne rovnako aj teraz.

Ľubomír Galko (poslanec SaS)
Podľa mňa je koalícia v panike. Už vidia, že proste sa blíži koniec, tak robia takéto úplne nezmyselné kroky. Za 24 hodín tu schvaľovať niečo, čo obmedzuje politický súperov, hlavne tých nových, ja pokladám za číry akt zúfalstva.

Erik Tomáš (poslanec Smeru)
Cieľom tohto návrhu je zabezpečiť transparentnú a férovú súťaž medzi politickými stranami, aby to bol viac súboj programov ako financií, a preto je to absolútne v poriadku.

Miroslav Beblavý (predseda Spolu)
Ja si myslím, že pani prezidentka by nemala podpísať tento zákon, ale vôbec nie preto, že ublíži PS a Spolu, lebo nám naozaj neublíži žiadnym merateľným spôsobom. Ale jednoducho preto, že je naozaj úplne neprípustné, aby pán Danko vo svojom zúfalstve a pán Fico osem mesiacov pred voľbami takto menili pravidlá súťaže. Ten zákon je podľa môjho osobného názoru v jednom bode protiústavný.

Tibor Bastrnák (predseda poslaneckého klubu Mosta)
Ja si myslím, že je to v poriadku kvôli tomu, lebo politická súťaž má byť o programoch a nie o financiách.

Boris Kollár (predseda Sme rodina)
Ja si myslím, že je to správne. My sme to podporili preto, lebo ja som presvedčený, že každý máme mať rovnosť šancí.

Igor Matovič (predseda OĽaNO)
Nevzbudzuje to dobrý pocit. Úmysel mohol byť dobrý, treba odrezať oligarchov od toho, aby si tu zrazu kupovali strany alebo robili dramatické kampane na úkor ostatných, ale keď sa to robí takto na rýchlo, tak to nevzbudzuje dobrý pocit v ľuďoch a aj preto sme hlasovali proti.

Rastislav Schlosár (poslanec ĽSNS)
My svoje finančné zdroje máme. Nemáme problém v tom, aby sa minulo aj menej, aby boli tie limity obmedzené.

01 - Modified: 2024-04-02 11:08:59 - Feat.: - Title: Poznáme víťaza ankety Svetové auto roka 2024. Kórejský obor získal dve ocenenia 02 - Modified: 2024-03-23 17:23:18 - Feat.: - Title: „Tentoraz to nenechám len tak.“ Slováci si vyberajú ďalšieho prezidenta, takto sa volí v Bratislave (+ video) 03 - Modified: 2024-03-05 13:20:00 - Feat.: - Title: „Spaľováky“ bez šance: Poznáme finalistov prestížnej ankety Svetové auto roka 2024 04 - Modified: 2024-02-27 10:30:44 - Feat.: - Title: Poznáme Európske auto roka 2024. Víťazom sa stal opäť elektromobil, porazil aj prémiu 05 - Modified: 2024-02-13 17:00:00 - Feat.: - Title: Rusko zhltne východný breh Dnepra. Anketa ukazuje najhoršie obavy Ukrajincov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 16:57