StoryEditor

Danko s Blahom sa spojili proti Poliačikovi. Dôvodom je podpora Ruska

27.06.2019, 13:27
Autor:
klkl
Poslanci sa do konfliktu dostali pre hlasovanie na pôde Rady Európy o navrátení hlasovacích práv Rusku.

Predseda Národnej rady a SNS Andrej Danko spolu s poslancom za Smer Ľubošom Blahom kritizujú opozičného poslanca Martina Poliačika. Dôvodom je, že na rokovaní Rady Európy podpísal vyhlásenie proti navráteniu hlasovacích práv Rusku. 

Danko s Blahom prinavrátenie týchto práv Rusku obhajujú a Poliačika chcú pre jeho postoj z postu člena Stálej delegácie NR SR v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy odvolať. 

Svoje kroky obhajujú aj tým, že Poliačik "svojim podpisom pod vyhlásenie, ktoré poškodilo dobré meno Slovenskej republiky v zahraničí a vytvorilo klamlivý dojem, že Slovenská republika sa zapája do nezmyselného protiruského ťaženia, vážne zneužil svoje právomoci."

Podporujú Rusko

Podľa Danka a Blahu Poliačik podpísal vyhlásenie v mene Slovenska a na to nemá žiadne právo. 

Poslanci za koaličné strany podľa vlastných slov vyjadrujú dlhodobo podporu Rusku. "Vládni poslanci v slovenskej delegácii za SMER-SD a SNS plne podporujú prinavrátenie práv Ruskej federácii a dlhodobo svojimi vystúpeniami v PZ RE vyjadrujú podporu Ruskej federácii, ktorej boli pred niekoľkými rokmi nespravodlivo odobraté práva," píšu.

Poliačik sa bráni

Poliačik sa však bráni a tvrdí, že išlo o jeho osobné vyhlásenie a nevyjadruje postoj Slovenska. "Ja sám za seba som podporil kolegov z Ukrajiny, Estónska a ďalších krajín," povedal Poliačik.

Podľa neho Danko a Blaha vo svojom vyhlásení klamú o tom, že prekročil svoje právomoci. "Ja ako poslanec môžem jednať sám za seba a nijakým spôsobom to nezaväzuje Slovenskú republiku."

Danko to však vidí inak. "Pán Poliačik nám spôsobil medzinárodnú hanbu," povedal na brífingu s tým, že podľa neho Poliačik ani nevedel, čo podpisuje. "Mediálne sa stalo, že Slovensko bolo v kategórii štátov, ktoré odchádzajú zo zhromaždenia Rady Európy, čo absolútne nie je pravda," kritizoval Danko a dodal, že vyhlásenie, ktoré Poliačik podpísal môže mať dvojitý výklad.

Nemôžu ho odvolať

"Pravda je taká, že podľa štatútu parlamentného zhromaždenia článku 25, nie je možné odvolať člena delegácie počas roku a už tobôž počas rokovania. Keby sa odhodlali k tomuto kroku, tak by porušili štatút rokovania, ktorý je záväzný," vysvetľova Poliačik s tým, že takéto odvolanie nemôže byť uskutočnené na základe slobodného vyjadrenia politického názoru.

"To, čo by si nedovolil parlament v Azerbajdžane, ani v Arménsku, to si dovolili napísať pán Blaha a pán Danko do svojho vyhlásenia," povedal poslanec s tým, že technicky nie je možné ho odvolať. 

Opozičného poslanca sa zastal aj podpredseda európskeho výboru Martin Klus (SaS). "Ja si nemyslím, že je správne písať na Facebooku, že ide doslova na otočku za peniaze daňových poplatníkov obhajovať záujmy Ruskej deklarácie tak, ako to robí pán Blaha," kritizoval Klus.

On na základe spomínanej deklarácie nevidí, že by Poliačik porušil záujmy Slovenska.

Čo podpísal Poliačik

Opozičný poslanec sa podpísal pod vyhlásenie zástupcov viacerých krajín - Estónska, Gruzínska, Lotyšska, Litvy, Poľska, Slovenska a Ukrajiny, v ktorom stojí, že s rozhodnutím Parlamentného zhromaždenia Rady Európy, ktoré hlasovacie práva Rusku prinavrátilo, sa nestotožňujú.

Ďalej uvádzajú, že na domácej pôde chcú so zástupcami svojich parlamentov a vlád rokovať o ďalších krokoch. 

Kritika Čaputovej

Danko na brífingu v tejto súvislosti kritizoval aj prezidentku Čaputovú. "Ja si myslím, že treba veľmi starostlivo vyhodnotiť text, pod ktorý sa Poliačik podpísal," povedala prezidentka s tým, že ona to vníma tak, že išlo o stanovisko Poliačika a nie o postoj Slovenska. "Sankcionovať poslanca za jeho názor mi nepríde primerané," dodala.

Podľa Danka sa však k téme vôbec nemala vyjadrovať. "Prezidentská kancelária by nemala zasahovať do parlamentu, aj keď je Poliačik člen tej istej strany ako prezidentka," uzavrel Danko.

01 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 02 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 03 - Modified: 2024-04-14 12:31:28 - Feat.: - Title: Šéfa parlamentu budeme riešiť pravdepodobne až po eurovoľbách, tvrdí Blaha. Hajko hovorí, že Fico taktizuje 04 - Modified: 2024-04-11 17:59:10 - Feat.: - Title: Danko chce dusiť parlamentnú rozpravu, po voľbách má zelenú od Hlasu na zmeny v rokovacom poriadku 05 - Modified: 2024-04-10 15:10:40 - Feat.: - Title: „Všetko je v poriadku,“ zakričal Pellegrini po rokovaní koaličnej rady. SNS vo svojom postoji otočila
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 13:55