StoryEditor

Koalícia chce zrýchlene meniť financovanie strán. Sú to Mečiarove metódy, kritizuje Kiska

26.06.2019, 16:14
Autor:
TASRTASRklkl
Poslanci kritizujú, že takýto návrh sa má prerokovávať v skrátenom konaní krátko pred voľbami.

Financovanie volebnej kampane by sa malo upraviť. Zmeny sa majú dotknúť tretích strán, ktoré by mali skončiť. Vyplýva to z novely zákona o volebnej kampani, o ktorej by mali poslanci rokovať ešte na aktuálnej schôdzi v zrýchlenom režime.

O prerokovanie v skrátenom legislatívnom konaní žiada Národnú radu vláda, ktorú o to požiadali poslanci. Vláda odôvodňuje žiadosť o skrátené konanie možným ohrozením základných ľudských práv a slobôd, ako aj politických práv.

Chcú rovné možnosti, tvrdia

Poslanci, ktorí novelu presadzujú, chcú vytvoriť rovnaké súťažné podmienky pre politické strany a politické hnutia súperiace vo voľbách o hlasy voličov.

"Vo voľbách by sa mali politické strany uchádzať o dôveru voličov predovšetkým svojim programom, politickou činnosťou a cieľmi tejto činnosti, nie len vynakladaním finančných prostriedkov na volebnú kampaň využívaním moderných marketingových nástrojov a obchádzaním ustanoveného limitu na volebnú kampaň prostredníctvom tzv. tretích strán," uvádza sa v materiáli.

Predkladatelia poukazujú, že inštitút tretích strán je vo volebnej kampani využívaný najmä samotnými kandidátmi na zvýšenie limitu nákladov na volebnú kampaň, pričom úlohu tretích strán plnia predovšetkým ich príbuzní.

"Finančne zabezpečený kandidát môže „disponovať“ aj niekoľkými tretími stranami a svojou vlastnou masívnou mediálnou volebnou kampaňou tak presiahnuť protikandidátov vo voľbách, čím sa stáva úsilie o získanie voliča aj medzi samotnými kandidátmi jednej politickej strany nerovnoprávnym a neprimerane závislým od finančných prostriedkov," vysvetľujú navrhovatelia, podľa ktorých môže dochádzať k porušovaniu slobodnej súťaže politických strán a hnutí.

Reakcie politikov

"Je to zneužitie svojej moci, svojej väčšiny," reagoval opozičný poslanec Miroslav Beblavý. "Od revolúcie sa nestalo, aby toto niekto robil osem mesiacov pred voľbami v zrýchlenom konaní," dodal. 

Vyjadrenie Tibora Bernaťáka z SNS:

​Podľa šéfa Mosta-Híd Bélu Bugára je to v poriadku. "Niektorí si myslia, že len s peniazmi sa dajú vyhrať voľby. To nie je fér," dodal.

Zákon kritizovali najmä opoziční poslanci. Podľa nich je mierení najmä proti novým subjektom ako je Progresívne Slovensko, Spolu, či strana Za ľudí prezidenta Andreja Kisku. Tým by novela značne ovplyvnila financovanie a zúžila možnosti. 

Šéf poslaneckého klubu Tibor Bernaťák to však vylučuje. "Ja nevidím dôvod, prečo by sa obmedzovali politické strany. Tu sa rozprávame o rovnosti jednotlivých politických strán, aby mali rovnakú štartovaciu čiaru," povedal. Podľa neho je v poriadku aj to, že sa bude návrh prerokovávať v zrýchlenom režime.

Na návrh novely reagoval aj bývalý prezident Andrej Kiska. Podľa neho sa koalícia jeho a ďalších strán bojí a preto používa "Mečiarove metódy." 

"Keď som bol prezident, tak ma skúsili vydierať, aby som vymenoval Fica na Ústavný súd. Snažili sa ma zastrašiť, vyhrážajú sa mi trestným stíhaním len, aby som odišiel z politiky. Nebál som sa ich a nenechal som sa vydierať ani zastrašiť," napísal Kiska na sociálnej sieti s tým, že sa zastrašiť nenechá ani teraz. 

01 - Modified: 2024-03-19 14:24:33 - Feat.: - Title: Kopačky, päste, ale aj topmodelka na Slovensku. Pripomeň si tieto nezabudnuteľné momenty predvolebných kampaní 02 - Modified: 2024-03-18 18:04:02 - Feat.: - Title: Odborník na marketing Ruttkay: Do diskusií nechodil ani Schuster. Pellegrini robí kampaň cez svoju funkciu 03 - Modified: 2024-03-14 22:22:28 - Feat.: - Title: Viceprezidentka USA zaradila do predvolebnej kampane prehliadku potratovej kliniky 04 - Modified: 2024-02-12 23:00:00 - Feat.: - Title: Krvavý rytier je späť. Tony Blair našepkáva vplyvným, pre labouristov je modlou 05 - Modified: 2023-12-20 12:25:27 - Feat.: - Title: Rómovia padli do premyslenej pasce OĽaNO
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 00:08