StoryEditor

Bugár: Buďte radi, že som sa s Ficom nestretol. Je to podraz, ale neviem od koho

26.06.2019, 13:31
Autor:
chocho
Šéf Mosta naznačil, čo mohlo stáť za tým, že sa koalícii napriek dohode nepodarilo v utorok zvoliť päť kandidátov na ústavných sudcov.

Môžu byť za zlyhaním dohody koaličnej rady na voľbe piatich kandidátov na ústavných sudcov súkromné záujmy niektorých vládnych poslancov? Šéf Mosta Béla Bugár to dnes naznačil.

Hoci viacerí koaliční predstavitelia včera avizovali dohodu na piatich menách, nakoniec sa v parlamente podarilo zvoliť len jednu kandidátku - poslankyňu Mosta Editu Pfundtner.

Chytili vládneho poslanca

S predsedom Smeru Robertom Ficom sa Bugár po utorňajšej voľbe kandidátov na ústavných sudcov nestretol.

"Buďte radi, že nie, lebo včera tá atmosféra potom bola dosť dusná v jednotlivých stranách, lebo toto ja považujem za podraz. Nevieme od koho, to je ten problém," povedal šéf Mosta dnes novinárom.

Naznačil zároveň, čo mohlo stáť za tým, že sa koalícii napriek dohode nepodarilo v utorok zvoliť päť kandidátov na ústavných sudcov.

"Nebudem vám hovoriť meno, ale minimálne sme chytili jedného poslanca vládnej koalície, ktorý loboval za iné meno, ktoré nebolo medzi dohodnutými menami. Ten kandidát aj dostal hlasy. To znamená, že odobral hlasy iným," povedal Bugár, no odmietol konkretizovať, z ktorej strany spomínaný poslanec je.

Dôvera však medzi koaličnými stranami podľa Bugára stále pretrváva. "Vidíte, že aj dnes sme hlasovali a prešli všetky návrhy," vyhlásil.

Chýbajú stále štyria kandidáti 

Na Ústavnom súde sa vo februári z celkovo 13 uvoľnilo deväť sudcovských miest. Parlament mal zvoliť dvojnásobný počet, teda 18 kandidátov, z ktorých mala hlava štátu vymenovať deviatich sudcov.

Situácia sa zamotala, keď v apríli vtedajší prezident Andrej Kiska z ôsmych kandidátov, ktorých mal z parlamentu na stole, vymenoval troch, aby tak sfunkčnil plénum Ústavného súdu.

Súčasná prezidentka Zuzana Čaputová má z Národnej rady aktuálne 11 kandidátov, chýbajú ešte štyria. Dlhodobo tvrdí, že nových šiestich sudcov vymenuje až po tom, ako od poslancov dostane kompletný zoznam, teda bude vyberať z 15 kandidátov.

01 - Modified: 2022-05-06 07:49:08 - Feat.: - Title: Bugár: Kajúcnici si niekedy vymýšľajú, na Finančnú správu som nechcel dosadiť žiadnych ľudí 02 - Modified: 2022-05-05 15:19:39 - Feat.: - Title: Bugár: Kajúcnici si niekedy vymýšľajú, na Finančnú správu som nechcel dosadiť žiadnych ľudí 03 - Modified: 2022-05-03 11:26:50 - Feat.: - Title: Bugár vystupuje zo strany Aliancia. SMK chce vytlačiť Most-Híd a Spolupatričnosť, tvrdí exminister Sólymos 04 - Modified: 2022-04-04 14:57:53 - Feat.: - Title: Bugár po voľbách v Maďarsku pre HN: Môžete hocičo vytiahnuť na Fica, ale nikdy neurobil to čo Orbán 05 - Modified: 2021-11-10 17:08:53 - Feat.: - Title: Časť zákona o spotrebnej dani je protiústavná, rozhodol súd. Pred tromi rokmi sa naň obrátil Heger
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 15:59