HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Šefčovič: Som poctený, že sa moje meno spomína v debatách o top pozíciách v Únii

21.06.2019, 18:38
Autor:
TASRTASR
Šefčovič sa poďakoval za podporu a dôveru zo strany premiéra Petra Pellegriniho v procese nominácii na vrcholové pozície v inštitúciách Únie.

Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič považuje za poctu, že sa jeho meno objavuje v diskusiách o obsadení štyroch najdôležitejších pozícií v štruktúrach EÚ.

Podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu to uviedol v piatok po skončení summitu EÚ pri návrate na Slovensko na palube špeciálu predsedu vlády SR Petra Pellegriniho.

Šefčovič sa pred novinármi poďakoval za podporu a dôveru zo strany premiéra SR Petra Pellegriniho v procese nominácii na vrcholové pozície v inštitúciách EÚ.

Bude to kompromis

Pellegrini na summite naznačil, že Slovensko a zvyšné krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) uvažujú o Šefčovičovi ako o kandidátovi na obsadenie funkcie vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku.

"Spomínajú sa rôzne mená a scenáre. So všetkými premiérmi V4 mám dobré vzťahy, ale rozumiem aj tomu, že tá choreografia je zložitá a ten výsledný vzorec sa hľadá veľmi ťažko," povedal Šefčovič o nominačnom procese s odkazom na potrebu rodovej a geografickej rovnováhy.

"Chápem, že sa uvažuje o mnohých menách a treba byť realistický v očakávaniach, ako to dopadne. Bude to kompromis, ktorý sa bude hľadať ťažko," dodal.

Na otázku, ako vníma svoje šance v tomto procese, odpovedal, že jemu to neprináleží posudzovať, lebo odpoveď je na pleciach hláv štátov a vlád a ich rokovania "sú uzavreté".

"Považujem za poctu, že sa tu moje meno spomína a čo bude najdôležitejšie pre náš región a pre Slovensko, je to, aby naozaj jeden z tej štvorice bol z nášho regiónu," povedal Šefčovič na margo debát lídrov zameraných na obsadenie postov predsedov Európskej komisie, Európskej rady a Európskeho parlamentu, ako aj šéfa diplomacie EÚ.

Nech sa nájdu najlepší ľudia

V tejto súvislosti pripomenul, že za posledných päť rokov sa ukázalo ako dôležité, že predseda Európskej rady Donald Tusk je z Poľska a že rozumie problémom, s ktorými za ním chodia predstavitelia tejto časti Európy.

"To si myslím, že je potrebné aj pri obsadzovaní budúcej štvorky, ktorá sa teraz hľadá a dúfam, že náš región bude takto spravodlivo pokrytý. Uvidíme samozrejme, či v tej rovnici budem ja alebo niekto iný," konštatoval Šefčovič.

Za svoje prednosti považuje aj skutočnosť, počas doterajšieho pôsobenia v exekutíve EÚ úzko spolupracoval s regiónom strednej a východnej Európy, či už išlo o krajiny V4, baltský región alebo to, ako v mene Európskej komisie pomáhal juhovýchodnej Európe v oblasti energetickej bezpečnosti.

"Nakoniec však pôjde o to, aby sa našli najlepší ľudia na tie posty a aby bol spôsob ich rozdelenia vnímaný ako spravodlivý. A to teraz leží na pleciach premiérov a prezidentov," povedal Šefčovič.

01 - Modified: 2024-04-10 13:24:02 - Feat.: - Title: Eurokomisia predstavila stav dialógov o premene Európy na čisté hospodárstvo 02 - Modified: 2024-04-07 21:08:57 - Feat.: - Title: Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev 03 - Modified: 2023-10-05 10:30:17 - Feat.: - Title: Šefčovičovi sa v Európskom parlamente mení pôsobnosť, bude mať na starosti Zelenú dohodu 04 - Modified: 2023-10-03 20:13:17 - Feat.: - Title: Šefčovič ani Hoekstra zatiaľ odporučenie pre kandidatúru na posty v Európskej komisii nedostali 05 - Modified: 2023-09-14 05:02:00 - Feat.: - Title: Európska únia nepredĺžila sankcie uvalené voči štyrom Rusom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 00:27