StoryEditor

Čaputová sa prihovorila v Prahe Čechom a Slovákom: Prizývam vás byť súčasťou zmeny

20.06.2019, 21:25
Autor:
lmlmklkl
Zuzana Čaputoá v Prahe vyzývala ľudí, aby boli spojenci aj v širšom spoločenstve Európskej únie.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa v rámci svojej prvej zahraničnej návštevy, ktorú absolvovala v Česku, prihovorila na pražskej Kampe v rámci koncertu Čechom a aj Slovákom žijúcim v Česku.

"Spája nás pokojný tón"

Na úvod hovorila o dobrých vzťahoch medzi oboma krajinami.

"Naše dobré vzťahy sú hlavne o väzbách, priateľstvách a sympatiách, ktoré si vyjadrujú obyčajní ľudia – Česi aj Slováci."

Čaputová na pražskej Kampe dodala, že sa tešila zo všetkých úspechov na medzinárodnom poli.

"Držala som vám palce v hokeji, po tom, čo naši hokejisti vypadli, a dokážem rozumieť Václavskému námestiu plnému pokojných ľudí, lebo rozumiem námestiu SNP v Bratislave. Spája nás pokojný tón."

Slovensko sa mení

Vyzývala ľudí, aby boli spojenci aj v širšom spoločenstve Európskej únie. Ocenila fotografie ľudí, ktorí prichádzali voliť domov na Slovensko. "Fotky z vlakov, autobusov aj áut, ktorými ste prichádzali voliť domov na Slovensko, boli niekedy až dojímavé. Keď dnes môžeme na Slovensku povedať, že sme svedkami akéhosi prebúdzania spoločnosti - politickej, občianskej, aj tej nenápadnej mlčiacej väčšiny – je to aj vďaka Vám. Slovensko sa mení a prizývam aj vás byť aktívnou súčasťou tejto zmeny."

Čaputová sa stretla v Prahe aj s českým prezidentom Milošom Zemanom hovorila o zahraničnej politike a obaja sa zhodli na potrebe pokračujúcej spolupráce v rámci formátu V4. Slovenská prezidentka svojmu českému náprotivku podľa vlastných slov pripomenula aj to, že tento rok je to dvadsať rokov od ukončenia majetkových sporov. 

Prezidenti rozoberali aj vybudovanie českého domu v Bratislave. To by malo byť ukončené ešte tento rok. Podľa Čaputovej je jeho realizácia už vo finálnej fáze. Ako uviedol Zeman, dohodli sa, že ho následne spoločne otvoria. "Pozveme aj prezidenta Kisku, budeme svätá trojica," dodal Zeman.

​​Na spoločnej tlačovej konferencii sa zhovárali aj o možnosti spoločných osláv Nežnej revolúcie. V tejto súvislosti Zeman povedal, že "pani prezidentka je mladá a krásna, zatiaľ čo ja som už len krásny." Následne dodal, že tým pádom si obdobie revolúcie veľmi dobre pamätá. Prezidenti sa zhodli na tom, že by spoločné oslavy chceli.

Čaputová odpovedala aj na otázku novinárov ohľadne voľby zo zahraničia. "Plne sa stotožňujem s tým, že naši občania by mali mať toto právo," povedala. "Rozprávala som sa o tom aj s premiérom Pellegrinim," dodala s tým, že Pellegrini súhlasil, že by sa to malo riešiť a povedal, že takáto legislatíva by mohla byť prijatá ešte tento rok. 

01 - Modified: 2019-06-20 12:55:02 - Feat.: 0 - Title: "Je mladá a krásna, ja som už len krásny." Čaputová v Prahe rokovala so Zemanom 02 - Modified: 2019-06-20 13:02:16 - Feat.: 0 - Title: Kiska, Zeman a Čaputová. Budeme svätá trojica, vyhlásil český prezident
01 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 03 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 04 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 05 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 07:09