Je to škoda, že Jozef Mihál odišiel, čo k tomu viac povedať. Mal nezhody s Richardom Sulíkom, to je známe, uchádzal sa o to, aby bol predsedom strany, skrátka mal vyhranejší postoj k Sulíkovi a horšie toleroval jeho špecifiká. Menej videl jeho prednosti. Každý sme nejaký a úlohu tam zohrala aj osobná ambícia. Sulík je obrovská osobnosť, Mihál je tiež osobnosť, ale nie toho istého rangu. Ja za seba môžem povedať, že zostávam a veľká väčšina zdieľa môj názor. Sú tam aj mená ktoré lavírujú a majú vyhranený názor voči Sulíkovi, ale podľa mňa sú nerozvážni.TASR/M. Svítok
StoryEditor

Poslanec SaS navrhuje, aby sudca kandidujúci vo voľbách prišiel o funkciu

20.06.2019, 19:36
Autor:
TASRTASR
Alojz Baránik v pléne vyhlásil, že podpísanie kandidatúry by sa malo považovať za vzdanie sa funkcie sudcu.

Ak bude sudca kandidovať v parlamentných voľbách či eurovoľbách, mal by podľa poslanca Alojza Baránika (SaS) prísť o funkciu sudcu. Baránik zmenu navrhuje prostredníctvom pozmeňujúceho návrhu k vládnej novele zákona o sudcoch a prísediacich.

Baránik vo štvrtok v pléne vyhlásil, že podpísanie kandidatúry by sa malo považovať za vzdanie sa funkcie sudcu.

​"Návrh reflektuje skutočnosť, že máme u nás sudcov, ktorí vykonávajú politickú činnosť, a to veľmi hrubým a spoločensky rozbíjajúcim spôsobom. A to všetko pod záštitou toho, že sú sudcovia a vo vedomí toho, že podľa súčasného zákona o sudcoch a prísediacich sa im nič nemôže stať," skonštatoval.

V súčasnosti podľa poslanca zákon zakazuje sudcom byť členom politickej strany alebo politického hnutia.

Zákon im však nezakazuje kandidovať na kandidačnej listine politickej strany či hnutia, čo je podľa neho relevantnejšia politická angažovanosť ako radové členstvo v strane.

"Sudca stráca apolitickosť už podpísaním súhlasu, a teda vzdanie sa je predloženým pozmeňujúcim návrhom viazané na samotný prejav vôle – úkon súhlasu, nie registráciu kandidatúry, ktorá je administratívnym aktom nezávislým od prejavu vôle sudcu," pripomenul Baránik.

S návrhom súhlasila aj exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (nezaradená), ktorá má však výhradu, či spôsob, akým je to riešené, je v súlade s ústavou.

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) reagoval, že Baránikov návrh chce nastoliť legitímny cieľ, aby boli sudcovia vždy nezaujatí a nestranní. "Samotné legislatívne riešenie nechám posúdiť na Národnej rade SR," doplnil.

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 03 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 04 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 05 - Modified: 2024-04-17 12:31:12 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť častí zákonov týkajúcich sa manželstva
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 19:40