StoryEditor

Čaputová zobrala na palubu Živé kvety, na Facebooku zožala kritiku. Prezidentská kancelária ju bráni

20.06.2019, 14:49
Prezidentka so sebou vládnym špeciálom zobrala aj hudobníkov, ktorí majú hrať na koncerte na jej počesť.

Prezidentka Zuzana Čaputová na svoju prvú zahraničnú cestu do Prahy vzala so sebou vládnym špeciálom aj umelcov z kapely Živé Kvety. Tá vystúpi vo večerných hodinách na koncerte "Zuzana nie je sama doma", ktorý organizuje organizácia Srdcom doma združujúca Slovákov žijúcich v zahraničí. 

V tejto súvislosti bola prezidentka kritizovaná na sociálnych sieťach. Ľudia jej vyčítali papalášstvo a narcizmus. Podľa niektorých bolo to, že so sebou zobrala kapelu, ktorá má hrať na koncerte organizovanom na jej počesť za egomániu. 

​Ďalší konanie prezidentky Čaputovej prirovnávali ku kultúre "našich ľudí" v inom prevedení. 

Výhrady na sociálnej sieti

Ako problém to vidí aj spisovateľ Rado Ondřejíček, ktorý je známy aj politickým komiksom Cynická obluda.

"Zaujímavé to je až od momentu, keď sa človek z FB dozvie, že umelci letia na akciu spoločne s prezidentkou vládnym špeciálom. Dali fotky, tešia sa, že sú hore. Kapely idú na súkromný výlet do Prahy vládnym špeciálom. Nie na oficiálnu štátnu akciu, na súkromný koncert. Že si ich tam prezidentka vezie, aby odohrali po dve pesničky, na akcii ktorú nejaký pražský fanklub organizuje na jej vlastnú oslavu, to je už len taká vtipná poznámka pod čiarou," napísal v statuse Ondřejíček. 

Ako problém vidí aj to, že sú to "výhradne umelci z prezidentkinho osobného kultúrneho okruhu, ľudia ktorí ju rečami o potrebe slušnosti, potlačenia korupcie/rodinkárstva podporovali v kampani."

Prezidentská kancelária: Je to bežné

HN sa s otázkami súvisiacimi s návštevou prezidentky Čaputovej v Prahe obrátili aj na prezidentskú kanceláriu. Tá sa prostredníctvom Henriety Hajkovej z tlačového oddelenia vyjadrila, že koncert je oficiálnou súčasťou prezidentkinho programu. 

"To že pani prezidentka využila možnosť vziať na palubu lietadla hudobníkov, ktorí večer na tomto koncerte vystúpia, nie je ničím neobvyklým," doplnila. "V minulosti napríklad prezident brával zástupcov podnikateľov aj umelcov, ktorí sa taktiež zúčastňovali programu návštev."

Riaditeľ tlačového oddelenia prezidentskej kancelárie Martin Burgr následne pre HN dodal, že preprava umelcov bola poskytnutá po dohode s organizátormi koncertu. 

Burgr sa vyjadril aj k otázke nákladov na prepravu a honoráru umelcov. "Umelci na koncerte vystupujú bez nároku na honorár. Tým, že ich pani prezidentka vzala lietadlom, ktoré by tak či tak letelo, nevznikli žiadne náklady extra," uzavrel. 

01 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 02 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku 03 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie 04 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať 05 - Modified: 2024-04-11 12:03:33 - Feat.: - Title: Nie je v poriadku útočiť na dôstojnosť človeka, ohradila sa Čaputová proti vulgárnym nadávkam
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 21:59