StoryEditor

"Je mladá a krásna, ja som už len krásny." Čaputová v Prahe rokovala so Zemanom

20.06.2019, 10:21
Autor:
klkl
Prvá zahraničná cesta slovenskej prezidentky smerovala už tradične do Prahy.

Prezidentka Zuzana Čaputová už v prvom pracovnom týždni po inaugurácii vyrazila na zahraničnú cestu. Za svoj cieľ zvolila Českú republiku, keďže na základe tradície prvé zahraničné cesty slovenských prezidentov smerujú do Česka a naopak. 

"Je tradíciou ísť na prvú zahraničnú návštevu práve do Českej republiky. Ja na túto tradíciu veľmi rada naviažem. Je to kontinuita, v ktorej vidím zmysel. Je to nielen o tom, že máme spoločnú dlhšiu históriu, ale aj o osobných blízkych vzťahoch medzi obyvateľmi," povedala prezidentka Čaputová pred cestou.

​Čaputová sa počas návštevy stretla s prezidentom Milošom Zemanom, ktorý ju na Pražskom hrade privítal s vojenskými poctami. Rokovať má aj s predsedami oboch komôr českého parlamentu ako aj s krajanmi žijúcimi v Prahe. Nestretne sa však s premiérom Andrejom Babišom, ktorý je v rovnakom čase na zasadnutí Európskej rady.

Čaputová so Zemanom hovorila o zahraničnej politike a obaja sa zhodli na potrebe pokračujúcej spolupráce v rámci formátu V4. Slovenská prezidentka svojmu českému náprotivku podľa vlastných slov pripomenula aj to, že tento rok je to dvadsať rokov od ukončenia majetkových sporov. 

Prezidenti rozoberali aj vybudovanie českého domu v Bratislave. To by malo byť ukončené ešte tento rok. Podľa Čaputovej je jeho realizácia už vo finálnej fáze. Ako uviedol Zeman, dohodli sa, že ho následne spoločne otvoria. "Pozveme aj prezidenta Kisku, budeme svätá trojica," dodal Zeman.

Na spoločnej tlačovej konferencii sa zhovárali aj o možnosti spoločných osláv Nežnej revolúcie. V tejto súvislosti Zeman povedal, že "pani prezidentka je mladá a krásna, zatiaľ čo ja som už len krásny." Následne dodal, že tým pádom si obdobie revolúcie veľmi dobre pamätá. Prezidenti sa zhodli na tom, že by spoločné oslavy chceli.

Čaputová odpovedala aj na otázku novinárov ohľadne voľby zo zahraničia. "Plne sa stotožňujem s tým, že naši občania by mali mať toto právo," povedala. "Rozprávala som sa o tom aj s premiérom Pellegrinim," dodala s tým, že Pellegrini súhlasil, že by sa to malo riešiť a povedal, že takáto legislatíva by mohla byť prijatá ešte tento rok. 

Čaputovej návšteva v Česku 12:38 Tlačová konferencia sa skončila.  12:38 Zeman kritizuje, že k odkazu Nežnej revolúcie sa dnes hlásia aj ľudia, ktorí boli súčasťou režimu.  12:38 Obaja prezidenti sa zhodli, že by chceli spoločné oslavy Nežnej revolúcie.  12:37 "Pani prezidentka je mladá a krásna, zatiaľ čo ja som už len krásny," hovorí Zeman.  12:36 "Na rozdielnosť názorov sme zatiaľ nenarazili," hovorí Čaputová o diskusii so Zemanom o zahraničnej politike.  12:35 Voľba zo zahraničia "Plne sa stotožňujem s tým, že naši občania by mali mať toto právo," hovorí Čaputová o voľbe zo zahraničia. "Rozprávala som sa o tom aj s premiérom Pellegrinim," dodala s tým, že Pellegrini súhlasil, že by sa to malo riešiť a povedal, že takáto legislatíva by mohla byť prijatá ešte tento rok.  12:34 Realizácia českého domu v Bratislave je podľa Čaputovej už vo finálnej fáze.  12:33 Čaputová pozvala Zemana na Slovensko. "Verím, že budeme pokračovať v úzkej komunikácii," dodala. 12:31 Slovenská prezidentka svojmu českému náprotivku podľa vlastných slov pripomenula, že tento rok je to dvadsať rokov od ukončenia majetkových sporov.  12:30 "Ďakujem za príjemné prijatie," hovorí prezidentka Čaputová.  12:29 Do konca roka by sa podľa Zemana malo podariť otvoriť český dom v Bratislave. S Čaputovou sa dohodli, že ho následne spoločne otvoria. "Pozveme aj prezidenta Kisku, budeme svätá trojica," dodal Zeman. 12:29 Zeman na začiatok brífingu poprial Čaputovej všetko najlepšie k narodeninám a pochválil priateľský priebeh rokovania.  12:28 Začína sa tlačová konferencia. 12:12 Rokovanie delegácií

12:02 Po rokovaniach má nasledovať tlačová konferencia. 11:12 Pozrite si návštevu prezidentky Čaputovej na fotografiách TU. 11:08 Okrem oficiálnych politických aktivít má Čaputová v pláne aj stretnutie s krajanskou komunitou a účasť na koncerte Zuzana nie je sama doma na Kampe. Mala by tiež položiť kvety pri hrobe prvého porevolučného československého prezidenta Václava Havla. 10:54 Ľudia vítajú prezidentku Čaputovú
Zdroj: Dan Materna, MAFRA
10:48 Čaputová a Zeman začnú každú chvíľu spoločné rokovanie. Po súkromnom stretnutí by sa k nim mali pridať ich poradcovia. 10:41 Čaputová a Zeman vchádzajú do budovy Pražského hradu, ľudia opäť skandujú "ať žije Slovensko." 10:37 Prezident Zeman a prezidentka Čaputová absolvovali prehliadku hradnej stráže.  10:34 Po slovenskej hymne znie aj tá česká.  10:34 Prezidentka Čaputová so Zemanom
Zdroj: Reprofoto iDnes.tv
10:32 Hymna Počas uvítania hrá slovenská hymna.  10:32 Čaputová vystupuje z auta, český prezident jej podáva kyticu. V diaľke diváci skandujú "ať žije Slovensko." 10:29 Pred Pražským hradom čaká na slovenskú prezidentku už aj prezident Zeman.
Zdroj: Reprofoto iDnes.tv
10:26 Na slovenskú prezidentku už čaká čestná stráž. 
Zdroj: Reprofoto iDnes.tv
10:21 Slovenská prezidentka v týchto chvíľach prichádza na Pražský hrad, kde ju prijme Miloš Zeman.  09:29 Čaputová sa stretne s prezidentom Milošom Zemanom aj predsedami oboch komôr parlamentu.  09:29 Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová je na svojej prvej zahraničnej ceste, ktorá tradične smerovala do Českej republiky. 

01 - Modified: 2024-04-26 12:55:09 - Feat.: - Title: "Vláda berie ľudom práva." Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách 02 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 03 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 04 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 05 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 20:52