StoryEditor

Fico je pripravený ustúpiť. Ak sa niečo stane, varoval som vás, vyhlásil

19.06.2019, 11:31
Autor:
mahomahoTASRTASR
Robert Fico uviedol, že ak budú koaliční partneri trvať na štvrtkovej voľbe ústavných sudcov, tak bude dohoda.

Predseda Smeru Robert Fico hovorí, že voľbu ústavných sudcov môžu sprevádzať riziká. Podľa expremiéra by kandidáti mohli podať diskriminačné žaloby. 

Fico uviedol, že ak budú koaliční partneri trvať na štvrtkovej voľbe ústavných sudcov, tak bude dohoda. Ale sám by bol radšej, keby sa voľba posunula o niekoľko dní neskôr. 

"Kandidát by mal mať podľa Ústavy minimálne 50-percentnú šancu stať sa sudcom Ústavného sudcu. Zajtra ideme voliť šiestich a títo šiesti nebudú mať takú šancu. Pretože ak sa prezidentka rozhodne, tak zostávajúcich šiestich sudcov ÚS vyberie z tých deviatich, ktorí sú už uložení v prezidentskej kancelárii," povedal v stredu na brífingu Fico.

Neúspešní kandidáti budú môcť podľa Fica podať diskriminačné žaloby. "Nech sa páči, môžeme ísť voliť zajtra a navoliť šiestich kandidátov, ale budeme čeliť diskriminačným žalobám,"  dodal poslanec. 

Fico chce, aby Ústavný súd fungoval

Šéf Smeru tvrdí, že jeho strana v poslednom období preukázala záujem voliť ústavných sudcov.

"Dohodli sme sa na Koaličnej rade, že by bol potrebný vytvoriť priestor na rokovania medzi predsedom parlamentu a prezidentkou. Nič iné nechcem, len, aby bola voľba v súlade s Ústavou," uviedol.

"Nevytvárajme tu obraz, že niekto niečo nechce. Ja chcem, aby Ústavný súd fungoval," hovorí Fico a pýta sa, kto preberie zodpovednosť za prípadné diskriminačné žaloby.  

"Uvedomte si, že v prípade exprezidenta Andreja Kisku Ústavný súd skonštatoval, že prezident porušil ľudské práva. Chceme do toho ísť znova, že budeme musieť konštatovať, že prezidentka porušila niekoho ľudské práva?" Pýta sa expremiér. 

Fico tvrdí, že o voľbe ešte v koalícii prebehnú rokovania. Nevylučuje, že poslanci zajtra budú voliť.

"To, čo teraz robíme, nie je v súlade s Ústavou. Ak sa niečo stane v budúcnosti, tak len poviem, že som vás varoval," povedal poslanec Smeru. 

Koalícia voliť nemala

Robert Fico ešte v utorok tvrdil, že vládni poslanci nedajú hlas žiadnemu z kandidátov na ústavných sudcov. Podľa neho sa na tom dohodla Koaličná rada. 

Ďalší predstavitelia koalície však s jeho stanoviskom neboli stotožnení. SNS aj Most chceli voliť zvyšných šiestich kandidátov. 

Na Ústavnom súde sa vo februári uvoľnilo deväť sudcovských miest. Parlament mal zvoliť dvojnásobný počet, teda 18 kandidátov, z ktorých mal prezident vymenovať deviatich sudcov.

Plný počet kandidátov sa nepodaril dosiaľ zvoliť. Nateraz parlament spolu vybral 12 kandidátov, do plného počtu 18 chýbajú ešte šiesti. Niekoľko sudcov už predchádzajúci prezident Andrej Kiska vymenoval, na Ústavnom súde je tak v súčasnosti sedem z trinástich sudcov.

Prezidentka Čaputová v utorok vyhlásila, že vymenuje ústavných sudcov po tom, čo jej Národná rada dodá ďalších šiestich chýbajúcich kandidátov. Hovorila o tom po prijatí Danka v prezidentskom paláci.

Danko potvrdil, že chce voliť šiestich kandidátov, k racionálnemu prístupu vyzval aj koaličných partnerov.

01 - Modified: 2019-06-17 16:03:07 - Feat.: 0 - Title: Hrozí pat. Ak Čaputová nevymenuje ústavných sudcov, nemáme dôvod voliť, vyhlásil Fico 02 - Modified: 2019-06-18 12:01:12 - Feat.: 0 - Title: Fico začal boj s Čaputovou, tvrdí SaS. Šéf Smeru očakáva, že parlament sudcov nezvolí 03 - Modified: 2019-06-18 14:06:23 - Feat.: 0 - Title: Fico hovorí jedno, zvyšok koalície druhé. V boji s Čaputovou ostal úplne sám
01 - Modified: 2024-04-17 12:31:12 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť častí zákonov týkajúcich sa manželstva 02 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 03 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 04 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 05 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 08:51