StoryEditor

Zdravie politikov -- vec neverejná

BRATISLAVA -- Slovenskí politici neradi hovoria o svojom zdraví. A to aj napriek tomu, že sú v ústavných funkciách a sú zodpovední za riadenie štátu. Srdce momentálne trápi predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara. V minulosti isté ťažkosti pripustil aj premiér Robert Fico. "Ide o verejných činiteľov, preto ich zdravotný stav nie je celkom ich súkromná vec," hovorí politológ Grigorij Mesežnikov.

Slovenskí politici neradi hovoria o svojom zdraví. A to aj napriek tomu, že sú v ústavných funkciách a sú zodpovední za riadenie štátu. Srdce momentálne trápi predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara. V minulosti isté ťažkosti pripustil aj premiér Robert Fico. "Ide o verejných činiteľov, preto ich zdravotný stav nie je celkom ich súkromná vec," hovorí politológ Grigorij Mesežnikov.
Na pol plynu
Šéf HZDS Mečiar sa prvým vyšetreniam podrobil už koncom minulého roka. Podľa medializovaných informácií mu rozšírili cievy. Takéto zákroky sa robia ako prevencia proti infarktu. Dnes pripúšťa, že sa bude musieť podrobiť operácii. "Subjektívne je všetko v poriadku, objektívne sa zdá, že to tak nemusí byť," povedal pre TV Joj. Ešte v októbri sa v médiách objavili informácie o zhoršenom zdravotnom stave Roberta Fica. Spomínali sa rôzne ochorenia. On sám odmietol povedať, o čo konkrétne ide.
Mesežnikov je presvedčený, že verejnosť má právo na informácie, pokiaľ ochorenie znemožňuje adekvátne plniť pracovné povinnosti a výkon ústavných funkcií. "Vladimír Mečiar je jedným zo 150 poslancov. Ale premiér, pokiaľ sám naznačí, že sú isté problémy, mal by poskytnúť rozhodne viac informácií, ako poskytol." Médiám zostali len špekulácie -- o črevných problémoch, bolestiach chrbtice, vysokom krvnom tlaku či o probléme so zúženými cievami.
Namiesto schôdze liečenie
Jedným z mála politikov, ktorí nemajú problém hovoriť o svojom zdravotnom stave na verejnosti, je podpredseda parlamentu a ĽS-HZDS Viliam Veteška. Má problémy s bedrovým kĺbom, ktorý si v týchto dňoch preliečuje v Národnom rehabilitačnom centre v Kováčovej. "Moja liečba sa finalizuje a malo by sa to zaobísť bez operačného zákroku, ale o tom na konci budúceho týždňa rozhodnú lekári." Pre zdravotné problémy pritom nebol na celej novembrovej schôdzi. Viac však už chýbať nechce. Podľa Mesežnikova sú v demokratických spoločnostiach dané postupy, ktoré riešia otázku zdravotného stavu politikov tak, aby verejnosť mala dostatok informácií a aby zároveň nedochádzalo k neprimeraným zásahom do súkromia politikov.
Kto zastupuje?
V prípade choroby či iných zdravotných problémov lídri politických strán delegujú svoje právomoci na svojich podpredsedov alebo iné stranícke orgány. Mečiar napríklad požiadal o zastupovanie na politických rokovaniach ústrednú tajomníčku strany Zdenku Kramplovú. Podľa podpredsedu Smeru-SD Miroslava Číža premiéra pri rokovaniach vlády počas jeho neprítomnosti nahrádza jeden z vicepremiérov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 17:55