TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Hrozí pat. Ak Čaputová nevymenuje ústavných sudcov, nemáme dôvod voliť, vyhlásil Fico

17.06.2019, 15:54
Autor:
chochoTASRTASR
Smer od prezidentky očakáva, že bude vyberať z tých kandidátov, ktorých už poslanci Národnej rady zvolili.

Hrozí, že voľba ďalších ústavných sudcov zamrzne na mŕtvom bode. Kým prezidentka Zuzana Čaputová chce od poslancov kompletný zoznam kandidátov, šéf Smeru Robert Fico ju žiada, aby vymenovala z doteraz zvolených kandidátov troch sudcov Ústavného súdu.

"Pokiaľ to neurobí, nemáme dôvod voliť," avizoval po pondelkovej Koaličnej rade Fico.

"V opačnom prípade by sme vytvárali riziko rôznych žalôb na princípe diskriminácie, čo by mohlo spôsobiť obrovské ťažkosti na Ústavnom súde," skonštatoval Fico s tým, že preto nepredpokladá, že by pristúpili k voľbe kandidátov na štvrtkovej schôdzi.

Dodal, že od prezidentky očakávajú, že bude vyberať z tých kandidátov, ktorých už poslanci Národnej rady zvolili. V opačnom prípade vidí priestor na viaceré žaloby. Poznamenal, že Ústavný súd skonštatoval, že zo strany predchádzajúceho prezidenta Andreja Kisku došlo k porušeniu ústavných práv konkrétnych kandidátov. Dodal, že verí, že dohoda z Koaličnej rady bude dodržaná aj v pléne.

Čaputová sa stretne s Pellgrinim a Dankom

Čaputová však už skôr v rozhovore pre HN povedala, že si s vymenovaním počká "na kompletný počet kandidátov".

K tomu, čo povedal Fico sa vyjadriť odmietla. Tvrdí, že sa k menovaniu sudcov vyjadrí až po stretnutiach s premiérom Petrom Pellegrinim a Andrejom Dankom, ktoré sa uskutočnia v utorok. 

"Pani prezidentka sa k téme stretáva v utorok s predsedom parlamentu a predsedom vlády, a preto sa bude vyjadrovať najskôr po týchto stretnutiach," uviedla v stanovisku prezidentská kancelária.

Bugár chce čakať na prezidentku

Na stanovisko prezidentky chce čakať aj šéf koaličného Mosta-Híd Béla Bugár.  Tlmočiť by ho mal koalícii Danko po stretnutí s novou hlavou štátu. Bugár tak chce predísť polemike o počte potrebných kandidátov, ktorých majú poslanci zvoliť.

"Máme jeden problém, ktorý už aj minule vyvolal polemiku, že koľkých kandidátov má NR SR zvoliť. Lebo pán prezident vymenoval len určitý počet," povedal Bugár s tým, že nevedia, čo prezidentka urobí.

Dodal, že hrozia ďalšie spory iných kandidátov, že ich práva alebo možnosti stať sa ústavným sudcom boli nejakým spôsobom znemožnené.

"Preto by bolo oveľa čistejšie, keby pani prezidentka jednoznačne povedala, či vymenuje a koľkých," skonštatoval Bugár s tým, že potom by sa dalo povedať, koľkých ešte treba zvoliť. Počkať chce na jej vyjadrenie, ktoré im bude v utorok tlmočiť Koaličná rada.

Ďalšia voľby

​Poslanci budú chýbajúcich kandidátov na sudcov Ústavného súdu vyberať na nadchádzajúcej schôdzi parlamentu. Voľba sa má konať vo štvrtok 20. júna. Poslanci už volili kandidátov v troch voľbách. Stále však nezvolili dostatočný počet, čiže 18 kandidátov, spolu ich zvolili zatiaľ 12.

Na Ústavnom súde sa v polovici februára uvoľnilo deväť sudcovských miest. Z celkového počtu 13 sudcov je aktuálne obsadených sedem miest. Predsedom je Ivan Fiačan.

01 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 02 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku 03 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie 04 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať 05 - Modified: 2024-04-11 12:03:33 - Feat.: - Title: Nie je v poriadku útočiť na dôstojnosť človeka, ohradila sa Čaputová proti vulgárnym nadávkam
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 12:57