StoryEditor

Slovensko má prezidentku. Zuzana Čaputová zložila sľub

15.06.2019, 10:55
Zuzana Čaputová zložila sľub na slávnostnej inauguračnej schôdzi Národnej rady a stala sa prvou prezidentkou Slovenska.

Zuzana Čaputová zložila do rúk predsedu Ústavného súdu Ivana Fiačana ústavou predpísaný sľub a ujíma sa funkcie slovenskej prezidentky. 

Urobila tak na sobotňajšej slávnostnej inauguračnej schôdzi Národnej rady SR v priestoroch Slovenskej filharmónie v Bratislave. Fiačan zloženie sľubu v zmysle ústavy potvrdil, čím sa Čaputová ujala funkcie.

​"Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Budem dbať o blaho slovenského národa, národnostných menšín a etnických skupín žijúcich v Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem vykonávať v záujme občanov a zachovávať i obhajovať ústavu a ostatné zákony," citovala Čaputová Ústavu Slovenskej republiky.. 

Inaugurácia Zuzany Čaputovej 19:52 Nová prezidentka ukonči prvý deň vo funkcii slávnostnou recepciou, ktorá bude neverejná.  Online prenos z inaugurácie prezidentky Zuzany Čaputovej sa končí. Ďakujeme za pozornosť. 19:25 Čaputová sa zaujímala o problémy seniorov Zuzana Čaputová sa počas slávnostného obeda so 40 seniormi zaujímala o ich problémy aj aktivity, ktoré organizujú. Hostia prišli z rôznych seniorských organizácií z celého Slovenska. Prezidentka podľa ich slov vie, čo trápi seniorov a je otvorená intenzívnej spolupráci. 19:08 Dôraz na nádej a dôstojnosť Inauguračný prejav prezidentky Zuzany Čaputovej dal veľký dôraz na nádej, ľudskú dôstojnosť, otvorenosť, empatiu a kritický komentár, ktorý bolo treba počuť. Pre TASR to uviedla sociologička Zora Bútorová. V prejave Zuzany Čaputovej zazneli podľa Bútorovej kritické komentáre k dnešnej situácii, ktoré bolo treba počuť. "Či už ide o korupciu, alebo ďalšie veci, ktoré ležia našim ľuďom na Slovensku veľmi na srdci, a keby to tam nebolo odznelo, tak by to nebolo v poriadku," uviedla. 19:06 Čaputová si uctila pamiatku Kováča Zuzana Čaputová položila kyticu na hrob prvého prezidenta Slovenskej republiky Michala Kováča na Ondrejskom cintoríne.

Zdroj: TASR/Michal Svítok
18:23 Položenie venca k Bráne slobody Zuzana Čaputová sa presunula pod hrad Devín, kde položila veniec k pamätníku Brána slobody. "Je to veľmi dôležité miesto pre novodobú históriu Slovenska. Je dôležité, aby sme na neho pamätali. Tento rok bude 30. výročie pádu železnej opony," povedala Čaputová.

Zdroj: TASR/Martin Baumann
Zdroj: TASR/Martin Baumann
18:17 V pozadí zúri bitka Nástup prezidentky Zuzany Čaputovej si všímajú aj české médiá.  V pozadí inaugurácie zúri omnoho dôležitejšia bitka, píšu. 17:23 Snaha o štátnicky prejav Prezidentka Zuzana Čaputová ukázala podľa politologičky Anety Világi na svojej inaugurácii snahu predniesť štátnicky prejav.  Druhou hlavnou líniou, ktorú v prejave Világi rozoznala, bolo Čaputovej prihlásenie sa k predvolebným motívom kampane. "Opäť sa dotkla potreby rovnosti pred zákonom pre všetkých občanov, aby neboli niektorí protežovaní alebo nemali výsostné práva a neplatil pre nich zákon rovnako," ozrejmila politologička. 16:55 Saková sa teší na spoluprácu "Pani prezidentke Zuzane Čaputovej želám veľa šťastia pri jej práci pre Slovensko a pre všetkých jeho občanov. Teším sa na spoluprácu v prospech ľudí našej krásnej krajiny," uviedla ministerka vnútra Denisa Saková. 16:19 Slovensko dnes písalo históriu, píšu maďarské médiá Inauguráciu prezidentky Zuzany Čaputovej a jej nástup do funkcie si v sobotu všimli aj maďarské médiá. Podľa spravodajského servera Privátbankár.hu "Slovensko dnes aj oficiálne písalo históriu". 16:00 Truban: Čaputová bude skvelá prezidentka "Viem, že Zuzana Čaputová bude skvelá prezidentka, že nám bude inšpiráciou a vzorom a že ukáže novú generáciu politiky, ktorá spája ľudí na Slovensku a vedie našu krajinu k lepšiemu. Slovensko môže byť vzorom aj pre Európu a svet – Zuzana ako prezidentka je toho dôkazom," uviedol v reakcii na inauguráciu líder PS Michal Truban.

15:45 Slávnostný obed Čaputová hostí viac ako 40 seniorov z domovov sociálnych služieb z celého Slovenska na slávnostnom obede. Obedové menu tvoria okrem tofu mousse v uhorkovom kabátiku s kôprovým olejom a bezlepkovým pečivom aj tradičný slepačí vývar a grilované kuracie prsia Supréme so zemiakovým pyré a pečenou zeleninou, ako dezert čokoládová terina s lesným ovocím. Z vínnej karty majú hostia na výber dva druhy bieleho suchého vína, a to Veltlínske zelené ročník 2015 alebo Silvaner Granit ročník 2017.
Zdroj: TASR/Michal Svítok
15:31 Čaputová je 12. prezidentkou na svete Pozrite si, kde všade "vládnu" ženy. 15:23 Vítanie seniorov Zuzana Čaputová v Prezidentskom paláci víta seniorov.
15:19 O chvíľu v priestoroch paláca prezidentka privíta seniorov, ktorých pozvala na slávnostný obed. 15:05 Čerstvá prezidentka "Sloboda a sláva pani prezidentka," zvolali členovia čestnej stráže počas prehliadky. Čaputová ako čestná prezidentka prešla nádvorím paláca.
14:58 Kiska opustil palác Kiska sa rozlúčil s palácom a s novou prezidentkou. Bude nasledovat prehliadka čestnej stráže. 14:50 Čaputová dorazila do paláca Zuzana Čaputová prišla do Prezidentského paláca. Andrej Kiska ju privítal a daroval jej kyticu ruží.
14:45 Reakcie osobností Osobnosti reagujú na inauguráciu prezidentky Zuzany Čaputovej.
14:42 Do prezidentského paláca dorazil už exprezident Andrej Kiska. 14:19 Čaputovej hosť pre HN: Chcem otvoriť tému zneužívania seniorov Prezidentka onedlho dorazí do prezidentského paláca, kde sa zúčastní obeda so seniormi.  Jednou z pozvaných je aj Ľudmila Gálisova, ktorá je šefkou jednej z organizácii, ktorá sa zaoberá otázkou práv seniorov. "Ak budem mať možnosť, otvorím tému zneužívania seniorov," povedala pre HN. 13:59 Reakcie politikov "Pekné slová zazneli a teraz nastáva čas na skutky." Pozrite si reakcie politikov na novú prezidentku 13:28 Reč, ktorej rozumejú všetci Prejav Zuzany Čaputovej bol obzvlášť v porovnaní s ostatnými politikmi vedený rečou, ktorej rozumejú všetci, tvrdí sociológ Václav Hřích. 13:23 Čaputová na bohoslužbe Čerstvá prezidentka prichádza do katedrály sv. Martina, kde sa zúčastní bohoslužby Te Deum. Príchod prezidentky sledujú stovky divákov. 13:12 Sulíkovci očakávajú, že Čaputová nesklame občanov "Držíme jej palce pri výkone prezidentského mandátu a očakávame, že v zlomových chvíľach nesklame občanov SR," uvádza vo svojom stanovisku strana SaS na sociálnej sieti. 12:58 Zuzana Čaputová sa presúva z Reduty do katedrály sv. Martina, kde odoznie bohoslužba Te Deum. 12:29 Dlhý potlesk pre Čaputovú Po skončení prejavu Čaputovej publikum adresovalo potlesk. Danko schôdzu parlamentu vyhlásil za skončenú.
Zdroj: TASR/Martin Baumann
12:28 Prezidentka: Sme súčasťou ľudskej rodiny "Rešpektujem múdrosť našich seniorov, ale aj slobodu mladých," poveda prezidentka počas prejavu. Zdôraznila, že rovnako, ako našu pomoc potrebujú seniori, tak mladí ľudia zase možnosť kvalitného vzdelania. "Sme súčasťou celku, ľudskej rodiny," podčiarkla. 12:24 Hlava štátu zdôrazňuje atribúty schopného zdravotníctva a systému. 12:23 Čaputová vykladá Ústavu. Podľa prezidentky by Ústava nemala nikomu dovoliť, aby bol diskriminovaný, no žároveň, ani žiadneho jednotlivca stavať na do popredia a účelovo ho zvýhodňovať. 12:19 Prezidentka vyzdvihla Úniu a NATO "Severoatlantická aliancia je našim obranným a bezpečnostným pilierom," povedala prezidentka. Zároveň vyzdvihla členstvo v EÚ.
Zdroj: TASR/Martin Baumann
12:17 Čaputová pochválila členstvo v Eurozóne Čaputová chváli Slovensko, že je členom Eurozóny a, že sa snaží bojovať proti negatívnym vplyvom, vrátane schránkových firiem. 12:15 "Sme oveľa vitálnejší a ako si sami myslíme. Nemusíme ísť do ďalekej minulosti stači 30 rokov," povedala počas prejavu. Čaputová hovorí o osamostatnení Slovenska.  12:12 Čaputovej inauguračný prejav "Prišla som slúžiť občanom a obyvateľom Slovenska," povedala Čaputpvá. Zároveň opä zdôraznila, že chce byť prezidentkou pre všetkých obyvateľov. 12:09 Čaputová zložila sľub Zuzana Čaputová sa oficiálne stala hlavou štátu. Post jej odobril šéf Ústavného súdu Ivan Fiačan. Vstup do funkcie sprevádza potlesk publika a slovenská hymna. 
Zdroj: TASR/Martin Baumann
12:07 "Sľubujem vernosť Slovenskej republike," povedala Čaputová. 12:06 Začína skladanie sľubu Zuzana Čapurová skladá aľub prezidentky. 12:05 Danko: Internet ohýba pravdu "Žijeme životy v paralených životoch," povedal Danko. Kritizuje internet a socíálne siete. "Pravda sa ohýba a podsúva sa ľuďom," dodal.  Žiada Čaputovú, aby ľuďom pomohla zachovať si ich ľudskosť a adresovala ľuďom pravdu. 12:01 Danko ďakuje Kiskovi "Zároveň mi dovoľte poďakoval prezidentovi Andrejovi Kiskovi," povedal počas inaugurácie Danko. 11:59 Danko otvoril schôdzu Šéf parlamentu Andrej Danko oficiálne otvoril schôdzu Národnej rady. "Sláva víťazom, česť porazeným," povedal Danko. 11:56 Prezidentka Zuzana Čaputová Hlava štátu za spevu zboru dorazila do sály Slovenskej filharmónie.
11:55 Andrej Kiska na inaugurácii Andrej Kiska prišiel na slávnosť inaugurácie. 11:47 Začína cerémonia v Redute Začala slávnosť inaugurácie v Slovenskej filharmónii.
11:45 Konšpirátor Daňo Pozvánkou, ako prezidentský kandidát, nepohrdol ani kontroverzný bloger a šíriteľ konšpiračných teórií a hoaxov Martin Daňo. 11:41 Dorazil exprezident Ivan Gašparovič 11:39 Premiér v Redute Do filharmónie dorazil aj premiér Peter Pellegrini. Ten ešte pred niekoľkými týždňami sľúbil, že s prezidentkou bude udržiavať konštruktívny dialóg a spoluprácu. 11:37 Pri čakaní na inauguráciu spolu debatujú bývalý líder PS Ivan Štefunko a hovorca Andreja Kisku Roman Krpelan.
Zdroj: HN/Pavel Knapko
11:33 Kiska odchádza z paláca Andrej Kiska v týchto chvíľach odchádza z Prezidentského paláca a smeruje na slávnostnú inauguráciu.  Prezident sa symbolicky lúči s čestnou strážou. 11:28 Šefčovič debatuje s Poliačikom Parlament pozval na inauguráciu aj neúspešných uchádzačov o prezidentský post. V publiku vidieť aj Maroša Šefčoviča, ktorý kandidoval s podporou Smeru. Pár minút pred začiatkom debatuje s členom Progresívneho Slovenska Martinom Poliačikom. 11:20 Poslanci v prvých radoch Prvé rady filharmónie obsadili poslanci Naárodnej rady. V publiku vidieť známe tváre ako Peter Osuský (SaS), Ondrej Dostál (OKS), Boris Kollár (Sme rodina) a ďalší. Publikum sa začína zapĺňať.
Zdroj: HN/Pavel Knapko
11:12 Sudkyňa Laššáková: Je to významná udalosť Časť ceremoniálu v Slovenskej filharmónii organizuje Národná rada. Medzi hosťami čakajúcimi na začiatok slávnosti je aj ústavná sudkyňa Jana Laššáková. "Je to veľmi  významná udalosť," priznala HN. 11:06 Slávnosť v Redute Oficiálna slávnosť v priestoroch bratislavskej Reduty odštartuje pred dvanástou Na priebeh akcie dohliadajú desiatky policajtov. Novinári čakajú na začiatok slávnosti.
Zdroj: HN/Pavel Knapko
11:04 Blahoželanie od Fica Novej prezidentke zablahoželal k nástupu do funkcie aj predseda Smeru a expremiér Robert Fico. Na inaugurácii sa však nezúčastní. 10:55 Piata hlava štátu Slovensko malo dosiaľ štyroch prezidentov. Prvým bol Michal Kováč, ktorého volil parlament. Priamo si občania volili hlavu štátu prvýkrát v roku 1999, vybrali si Rudolfa Schustera. Po ňom bol dvakrát na čele štátu Ivan Gašparovič a dosiaľ posledným prezidentom je Andrej Kiska. Funkčné obdobie mu uplynie, keď bude inaugurovaná jeho nástupkyňa Čaputová. 10:53 Začiatok programu Program inaugurácie začne o 11:25 odchodom dosluhujúceho prezidenta Andreja Kisku z Prezidentského paláca a prehliadkou čestnej stráže. 10:51 Prvá prezidentka Vitajte pri online prenose z inagurácie prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá sa dnes stane prvou ženou v úrade.

01 - Modified: 2019-06-15 11:56:46 - Feat.: 0 - Title: Prvý prejav prezidentky Čaputovej: Neprišla som vládnuť, ale slúžiť občanom a Slovensku 02 - Modified: 2019-06-15 12:33:46 - Feat.: 0 - Title: "Pekné slová zazneli a teraz nastáva čas na skutky." Pozrite si reakcie politikov na novú prezidentku 03 - Modified: 2019-06-15 13:16:31 - Feat.: 0 - Title: Čaputová je 12. prezidentkou na svete. Pozrite si, kde všade "vládnu" ženy 04 - Modified: 2019-06-15 14:24:55 - Feat.: 0 - Title: "Slovensko dnes oficiálne písalo históriu." Maďarské médiá reagujú na Čaputovú 05 - Modified: 2019-06-15 15:11:49 - Feat.: 0 - Title: Čaputová si zvyká na oslovenie prezidentka: Vlastenectvo bude vo všetkých úkonoch, ktoré budem robiť 06 - Modified: 2019-06-17 09:48:35 - Feat.: 0 - Title: V pozadí inaugurácie zúri ďalšia, omnoho dôležitejšia bitka, píšu české médiá
01 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 02 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 03 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 04 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku 05 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:24