TASR/František Iván
StoryEditor

Z prezidentského postu odchádza chaos, hovorí publicista

15.06.2019, 07:21
Autor:
TASRTASR
Publicista Juraj Hrabko tvrdí, že Andrej Kiska príliš často improvizoval v oblasti uplatňovania ústavy.

Je vysoko pravdepodobné, že Zuzana Čaputová bude pokračovať v prozápadnej zahraničnej politike Andreja Kisku, na rozdiel od neho by však k domácej aj zahraničnej politike mohla postupovať menej chaoticky a vniesť do nej viac poriadku.

Pri príležitosti sobotnej inaugurácie novej prezidentky to v TABLET.TV povedal publicista Juraj Hrabko.

„Verím, že pani prezidentka bude pokračovať v šľapajach Andreja Kisku, čo sa týka zahraničnej politiky. Aj keď to tak občas nevyzerá, stále platí dohoda podpísaná troma najvyššími ústavnými činiteľmi, prezidentom, predsedom parlamentu a premiérom o tom, že sme a budeme súčasťou Európskej únie a NATO,“ povedal.

Andrej Kiska však podľa neho príliš často improvizoval tak v oblasti uplatňovania ústavy, ako aj v komunikácii s občanmi a inými politickými subjektmi.

Do funkcie nastupuje bez skúseností

„Čas na hodnotenie jeho prezidentovania ešte bude. Andreja Kisku ja nazývam prezidentom chaosu. Keď nastupoval do funkcie, bolo jeho hlavným heslom, že chce vrátiť dôveru ľudí v štát. A na jeho konci hovorí, že tento štát je mafiánsky,“ poznamenal Hrabko.

Dá sa očakávať, že o novej prezidentke budú v porovnaní s Andrejom Kiskom omnoho intenzívnejšie informovať na titulných stranách bulvárne médiá.

„Rozdiel je evidentný. Keďže ide o ženu, ktorá na poste prezidenta strieda muža, obrazne povedané, časť spoločnosti ju ohodnotí ešte skôr, ako otvorí ústa. A tou časťou spoločnosti sú ženy. Budú si viac všímať jej garderóbu, čo u Andreja Kisku nebolo dôležité,“ poznamenal Hrabko s tým, že by bolo dobre, ak by si nová prezidentka dokázala uchrániť svoje súkromie.

Pre Zuzanu Čaputovú však rovnako ako pre Andreja Kisku platí, že do funkcie nastupuje bez významnejších politických skúseností. „A čo je ešte dôležitejšie, bez skúseností s politikmi. Má k dispozícii svojich poradcov a aparát Prezidentského paláca,“ upozornil Hrabko.

"Jednofarebné zloženie tímu"

Hoci majú viaceré osobnosti, ktoré nastupujú na posty poradcov prezidentky, solídnu osobnú povesť, ani jeden z nich nemá veľké skúsenosti priamo z výkonu politiky. „Podľa môjho názoru je zloženie tímu poradcov dosť jednofarebné. Žiadny z doterajších prezidentov nedokázal prekročiť tieň Michala Kováča, ktorý vyskladal svoj tím tak, že sa buď musel páčiť každému, alebo nikomu, to spektrum bolo omnoho širšie,“ povedal Hrabko.

„Sú to ale ľudia, ktorým pani prezidentka Čaputová evidentne dôveruje, že jej pomôžu pri výkone funkcie a bude sa jej s nimi dobre spolupracovať. Snáď jej nebudú utekať tak, ako utekali Andrejovi Kiskovi krátko po tom, ako sa nasťahoval do Prezidentského paláca,“ dodal Hrabko s tým, že zodpovednosť za rozhodnutia ponesie prezidentka a nie poradcovia.

Poradkyňou prezidentky pre sociálnu oblasť bude Zuzana Kusá, poradcom pre zahraničnú politiku, bezpečnosť a obranu Peter Bátor, poradcami pre oblasť práva a spravodlivosti Peter Kubina a Radovan Pala. Poradcom pre vnútornú politiku bude Vladimír Talian a poradcom pre komunikáciu Martin Burgr. Čaputová sa bude radiť aj s novozvoleným europoslancom Michalom Šimečkom.

Do paláca si vezme politického komentátora a novinára Mariána Leška ako poradcu pre vnútornú politiku, slovenského environmentalistu a dlhoročného predstaviteľa organizácie Greenpeace v SR Juraja Rizmana, ktorý jej bude radiť v otázkach životného prostredia a občianskej spoločnosti. Hovorcom prezidentky bude Martin Strižinec.

Kiska sa bude môcť venovať strane

Funkcie sa nová prezidentka ujme zložením sľubu na sobotnej slávnostnej schôdzi Národnej rady. „Ak nezloží sľub, alebo ho zloží s výhradou, tak sa prezidentkou nestane napriek tomu, že bola zvolená. Ale taký prípad sa, samozrejme, ešte nestal. Stane sa prezidentkou, teraz je ešte stále iba nastupujúcou prezidentkou, ale na tejto slávnostnej schôdzi parlamentu zloží sľub a ujme sa výkonu svojich právomocí,“ podčiarkol Hrabko.

„Inaugurácia je významná spoločenská udalosť, ide o hlavu štátu,“ dodal na margo veľkého mediálneho záujmu o sobotnú akciu, ako aj sprievodných šumov a sporov. „Nečudujem sa tým prezidentským protikandidátom, ktorí sa rozhodli nezúčastniť po tom, ako Zuzana Čaputová naznačila, že by ich tam nerada videla. Je prirodzené a slušné, ak máte možnosť sa ospravedlniť, nezúčastniť sa na akcii, na ktorej vás nechcú. Viem, že tam bol spor aj o to, či by to nemalo byť na Bratislavskom hrade,“ pripomenul Hrabko.

Na druhej strane, Andrej Kiska sa bude môcť začať plnohodnotne venovať budovaniu svojej novej politickej strany. Prvé prieskumy agentúr naznačujú, že by mohla mať podporu šesť až desať percent voličov.

„Sú to prvé prieskumy, strana v nich neštartuje zle, ale rozhodne horšie, ako si asi myslel, že bude štartovať. Toto nie je žiadny veľký výsledok vzhľadom na to, že túto stranu zakladá prezident,“ reagoval Hrabko.

Osobne však nepokladá za šťastné, ak sa bývalý prezident rozhodne robiť stranícku politiku.

Nepokladám to za vhodné, funkcia prezidenta má byť vrcholom politickej kariéry. Emeritný prezident má byť človekom váženým, dôstojným, ktorý má odovzdávať svoje skúsenosti. Môže radiť nastupujúcim prezidentom, môže prednášať, písať knižky. Toto sa očakáva. Stále nemôžem uveriť tomu, že môže existovať politik ako Andrej Kiska,“ vyhlásil Hrabko.

„Samozrejme, oživí to istým spôsobom politickú scénu a premieša karty. Ja si môžem myslieť, že na to nemá, ale čas napokon ukáže, ako sa to vyvrbí,“ dodal na margo šancí novej strany.

„Andrej Kiska sa pokúša vytvoriť akýsi mix ľudí, zatiaľ ale nemajú skúsenosti s veľkou politikou. Možno, ak by získal Veroniku Remišovú, tá už určité skúsenosti s veľkou politikou má. A prebieha to v praxi úplne inak, ako to vyzerá navonok,“ dodal Hrabko na margo Kiskovho nového tímu.

„Nepoznám taký iný príklad, možno pán Porošenko sa hotuje späť do straníckej politiky, ale on tú stranu nezakladá,“ uzavrel Hrabko.

01 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 02 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 03 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 04 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku 05 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 11:46