StoryEditor

Veľký rozhovor s Čaputovou: Ktorým Kiskovým chybám sa chce vyhnúť a považuje Slovensko za mafiánsky štát?

14.06.2019, 00:00
Nastávajúca hlava štátu Zuzana Čaputová vraví, že princíp, že prezident má mať dvojnásobný počet kandidátov, nie je zbytočný.

Ako prebiehala vaša príprava pred oficiálnou inauguráciou a prebraním úradu?
Veľmi intenzívne. Toto obdobie je relatívne dlhé, ale zároveň ho trávime veľmi užitočne. Jednak pripravujeme inauguráciu, čo je skôr ceremoniálna záležitosť, ale treba ju pripraviť kvalitne a dobre. A to vrátane príhovoru, ktorý budem mať. Pripravujú sa zahraničné cesty, ktorých bude v prvej fáze počas letných mesiacov celkovo osem. Zároveň sme budovali tím poradcov, ale aj profesionálny tím, ktorý je v paláci. A, samozrejme, pre mňa to znamená aj oboznamovanie sa s množstvom agendy, ktorá je súčasťou výkonu.

Ktoré výzvy vy osobne považujete za najkľúčovejšie?
Je ich viacero. Vo vnútroštátnej politike som bola doteraz viac doma než v zahraničnej. Zahraničie som sledovala a v poslednom období intenzívne, ale nie som človek, ktorý pôsobil v diplomacii. Prirodzene mám bližšie k justícii a k témam, ktoré súviseli s mojou profesiou. Sú to témy sociálnej oblasti a životného prostredia. Tým sa chcem venovať veľmi intenzívne.

Ktorým chybám, ktoré urobil Andrej Kiska, by ste sa chceli vyhnúť?
Ťažko to hodnotiť, vyžadovalo by si to hlbšiu analýzu. V každom prípade je prirodzené, že každý prezident vykonáva mandát kopírujúc osobnú skúsenosť a témy, ktoré prezentuje. Takže pri otázkach životného prostredia by som vyvíjala väčší tlak. Téma je síce veľmi vypuklá, ale podstata problému vznikala už skôr. Plne rešpektujem, že pán prezident Kiska sa zaoberal inými vecami, ktoré súvisia s jeho profesijným príbehom.

Andrej Kiska sa rozhodol, že po skončení mandátu vstúpi do aktívnej politiky. Viete si predstaviť, že raz budete postupovať podobne?
V tomto štádiu som veľmi zameraná na najbližších päť rokov, týmto smerom sa teraz nezamýšľam. To, čím som si takmer úplne istá, je, že aj v budúcnosti budem pokračovať v nejakej forme verejnej služby. Akú bude mať podobu, to ešte teraz neviem.

Vzťahy končiaceho prezidenta a vlády boli pomerne napäté. Andrej Kiska je známy vyjadrením, keď Slovensko nazval mafiánskym štátom. Stotožňujete sa s tým?
Vnímam, že naša krajina má mnohé veľké problémy a výzvy práve v oblasti práva a spravodlivosti. Myslím si, že niektoré javy vykazovali znaky mafiánskeho štátu. Sama by som pojem mafiánsky štát nepoužila. Súvisí to aj s tým, že mám skúsenosť s fungovaním justičných orgánov, s prácou mnohých prokurátorov a sudcov a ich kvalita je vysoko nadštandardná. Z toho hľadiska si nemyslím, že sme až v takom krízovom bode. Súhlasím, že veci, ktoré boli medializované najmä po vražde Jána Kuciaka a jeho par...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 05 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:39