Premiér Peter Pellegrini oznámil zmenu pre seniorov spolu s ministrom práce Jánom Richterom.TASR
StoryEditor

Slovensko získalo prvú európsku inštitúciu, uspeli sme v boji o sídlo Európskeho orgánu práce

13.06.2019, 09:58
Autor:
TASRTASR
Rezort práce má na sídlo ELA vytypovaný priestor v okolí autobusovej stanice a novej výstavby biznis centra na Landererovej ulici.

Európsky orgán práce (ELA) bude sídliť v Bratislave. Vo štvrtok o tom rozhodla Rada pre zamestnanosť, sociálnu politiku, zdravie a spotrebiteľské záležitosti v Luxemburgu.

Na Slovensku tak vznikne prvá inštitúcia Európskej únie. Slovensko na rokovaní rady zastupoval minister práce Ján Richter.

Slovensko o sídlo ELA súperilo s Bulharskom, Lotyšskom a Cyprom. Spočiatku sa chceli o sídlo tejto inštitúcie uchádzať aj Rumunsko a Chorvátsko.

Rezort práce má na sídlo ELA vytypovaný priestor v okolí autobusovej stanice a novej výstavby biznis centra na Landererovej ulici.

Agentúra bude mať 160 zamestnancov

Na zriadení ELA sa definitívne dohodli Európsky parlament, Rada EÚ a Európska komisia 14. februára 2019. Hlavným poslaním inštitúcie bude zlepšiť implementáciu práva EÚ v oblasti cezhraničnej pracovnej mobility a koordinácie sociálneho zabezpečenia.

Poskytovať bude napríklad informácie občanom a podnikom o ich právach a povinnostiach pri mobilite, bude koordinovať spoluprácu medzi členskými štátmi, najmä pokiaľ ide o vykonávanie spoločných inšpekcií.

Zároveň bude pôsobiť ako mediátor v cezhraničných sporoch medzi členskými štátmi.

Odhaduje sa, že ročný rozpočet ELA sa bude pohybovať na úrovni 50 miliónov eur. Agentúra bude mať približne 140 zamestnancov, z toho 60 expertov, ktorých vyšlú členské štáty. Budú vykonávať aj úlohu národných styčných úradníkov.

"Je to obrovský úspech"

Umiestnenie sídla ELA v Bratislave oceňuje aj premiér Peter Pellegrini. "Získavame tak prvú európsku inštitúciu a považujem za obrovský úspech, že sa nám podarilo vyhrať už v prvom kole," uviedol

"Veľká vďaka patrí ministrovi práce Jánovi Richterovi a jeho tímu, ktorý niekoľko mesiacov prezentoval Slovensko ako vhodnú krajinu pre sídlo tejto novovznikajúcej európskej agentúry. Rovnako sa chcem poďakovať aj rezortu zahraničných vecí a vôbec všetkým, ktorí odrobili kus poctivej roboty," doplnil Pellegrini s tým, že získanie takejto inštitúcie nie je jednoduché.

"Sám som bol pri tomto úsilí od začiatku a takisto som svojich kolegov predsedov vlády na rôznych spoločných stretnutiach presviedčal o tom, že Slovensko je pre ELA výborná krajina," dodal.

Ponúkli sme výhody

Slovensko v boji o ELA ponúklo viaceré výhody. Medzi ne patrí dobrá dopravná infraštruktúra, medzinárodné vzdelávanie, ale aj skúsenosti s pracovným trhom a mobilitou. Uviedol to minister práce Ján Richter.

"Pre mňa je dôležité, že sme boli úspešní, že nám vyjadrila väčšina krajín podporu, s tým uznávajú aj doterajšiu prácu vlády, ako aj moje úsilie," vyhlásil Richter.

"Dnes bol piaty pokus, čo sa Slovensko uchádzalo o podporu nejakej európskej inštitúcie. Som presvedčený o tom, že toto je veľmi dôležitý krok. ELA je o budúcnosti EÚ. Mobilita pracovnej sily je niečo, s čím sa budeme stretávať," konštatoval Richter.

01 - Modified: 2024-04-23 19:46:08 - Feat.: - Title: Sieť TikTok predložila Bruselu správu o rizikách spojených s novou aplikáciou. Užívatelia dostávajú úlohy 02 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 03 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá 04 - Modified: 2024-04-22 18:41:12 - Feat.: - Title: Peter Žiga absolvoval prvú časť Konferencie predsedov parlamentov krajín EÚ 05 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov"
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 10:57