StoryEditor

Harabin si vie predstaviť, že by bol lídrom kandidátky. Žiada odloženie inaugurácie Čaputovej

13.06.2019, 10:25
Autor:
mahomahoTASRTASR
Bývalý prezidentský kandidát tvrdí, že Zuzana Čaputová by sa mala zdržať prezidentského sľubu.

Neúspešný prezidentský kandidát Štefan Harabin spochybnil nadchádzajúcu inauguráciu prezidentky Zuzany Čaputovej.

Argumentuje tým, že Ústavný súd ešte nerozhodol o jeho sťažnosti v oblasti výsledku prezidentských volieb.

"Ako je možné, že pri neukončenom volebnom procese ideme v našom štáte vymenovať prezidenta? Bude jej mandát platný, ak Ústavný súd nerozhodne do 15. júna? A budú potom všetky rozhodnutia platné, keď bude inaugurácia bez rozhodnutia Ústavného súdu?" pýtal sa Harabin na štvrtkovej tlačovej konferencii.

​Podľa Harabina bolo vo voľbách viac ako 300-tisíc falošných hlasov. "Sprístupnil som mnohé dôkazy, ktoré poukazujú na podvody." 

 "Ja som akceptoval, že nie som absolútnym víťazom, ale tu ide o závažné podozrenia, ktoré narúšajú stabilitu právneho štátu," uviedol.

Navrhuje opakovanie volieb

Harabin sa dožaduje vydania opatrenia, podľa ktorého by sa mala Čaputová zdržať prezidentského sľubu. 

Zuzana Čaputová by sa podľa neho mala zodpovedne postaviť k tejto veci a bez rozhodnutia Ústavného súdu odmietnuť prezidentskú inauguráciu.

​Harabin tvrdí, že hlava štátu nemôže byť vymenovaná v prípade akýchkoľvek pochybností, dokazovanie musí podľa neho vykonať Ústavný súd.

Sudca vo svojom podaní označil marcové prezidentské voľby za nezákonné a neústavné, navrhuje ich vyhlásiť za neplatné a opakovať ich.

Námietka proti zaujatosti

Podľa Harabina Čaputová ako víťazka volieb prezidenta pri financovaní svojej volebnej kampane obišla zákon, a to i v dôsledku kumulácie priamej podpory kandidáta Roberta Mistríka, ktorý pred voľbami odstúpil, a tretích strán.

Harabin vo štvrtok doplnil, že výsledok volieb mohol ovplyvniť aj rozpor v počte vydaných preukazov a odovzdaných hlasov.

Ústavný súd na svojom neverejnom zasadnutí pléna v stredu 12. júna rozhodoval o návrhoch na začatie konania a súvisiacich procesných návrhoch Štefana Harabina týkajúcich sa prezidentských volieb.

​Vzhľadom na to, že Harabin vzniesol námietku zaujatosti proti jednému z členov pléna, neúplné plénum nemohlo ďalej rozhodovať o námietkach zaujatosti a ani o ďalších návrhoch v daných veciach vrátane procesných návrhov, píše sa to v stanovisku Kancelárie Ústavného súdu.

Nechce riadiť stranu

Harabin sa vyjadril aj k svojej budúcnosti v politike. "Ja ako sudca nikdy neberiem svoje slovo späť, v súčasnosti som sudca Najvyššieho súdu. Ako občan chcem pomôcť združeniu Harabinovci - vlastenci," tvrdí.

Vylúčil, že by mal byť predsedom strany. "Nechcem riadiť stranu. Viem si predstaviť, že by som bol lídrom kandidátky."

Bývalý prezidentský kandidát hovorí, že nikdy nebude robiť stranícku politiku. 

01 - Modified: 2024-04-24 14:51:34 - Feat.: - Title: Mazák na výbore k svojmu odvolaniu: Rebelujem, lebo to, čo robíte, nie je správne 02 - Modified: 2024-04-23 12:21:55 - Feat.: - Title: Gašpar považuje Harabina za odborníka. Tvrdí však, že zhoda v koalícii bude problematická 03 - Modified: 2024-04-23 16:11:22 - Feat.: - Title: Koalícia chce odvolať Mazáka aj Majerníka, Dankova SNS na uvoľnenom mieste vidí Harabina 04 - Modified: 2024-04-22 16:13:48 - Feat.: - Title: Očista Harabinom 05 - Modified: 2024-04-22 13:58:22 - Feat.: - Title: Harabinov návrat na scénu? SNS ho chce dostať do Súdnej rady, vyhlásil Huliak
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 11:49