TASR/Marko Erd
StoryEditor

Zlá situácia s komármi neutícha, do hry môže vstúpiť aj štát. Zasadol krízový štáb

12.06.2019, 15:33
Autor:
TASRTASR
V Bratislavskom kraji zasadol krízový štáb, ktorý zvolal bratislavský župan Juraj Droba.

V okolí Šale sa premnožili komáre. Viceprimátor mesta Róbert Tölgyesi už v stredu o situácii rokoval aj so starostami okolitých obcí.

Samosprávy sa chcú obrátiť na štát so žiadosťou o financovanie chemického postreku.

Žiadajú pomoc od štátu

V minulosti platila šalianska radnica ochranné opatrenia proti komárom zo svojho rozpočtu. V tomto roku by chcela aj s ostatnými samosprávami presvedčiť štát, aby mestám a obciam v boji s hmyzom pomohol.

Podľa slov Dajany Hanesovej z mestského úradu sa však mesto na pomoc od štátu príliš nespolieha a peniaze na postrek vo svojom rozpočte už preventívne vyčlenilo.

Kontaktovali sme aj firmu, s ktorou sme sa predbežne dohodli na termíne. Predpokladáme, že postrek by sa mal realizovať na budúci týždeň z pondelka na utorok," uviedla Hanesová.

Ako pripomenula, ide zatiaľ o predbežný termín, pretože samotný postrek závisí aj od počasia. „Mesto Šaľa sa však stále usiluje o to, aby sme náklady na postrek neplatili z mestského, ale zo štátneho rozpočtu. Vzhľadom na to, že v Šali a v okolí nejde o povodňovú situáciu, je získanie štátnych zdrojov na boj proti komárom otázne," dodala Hanesová.

Krízový štáb

Situácia s komármi je vážna aj v iných častiach, veľké problémy má Záhorie aj viaceré časti Bratislavy. Dnes kvôli tomu zasadol krízový štáb, ktorý zvolal bratislavský župan Juraj Droba. "Bratislavská župa v pondelok po nahlásení zvýšeného výskytu komárov v obciach na Záhorí okamžite vyzvala Úrad verejného zdravotníctva SR, aby urýchlene preveril podnety na premnoženie komárov na území Bratislavského samosprávneho kraja. Úrad verejného zdravotníctva SR môže ako jediný vyhlásiť kalamitný stav. Bratislavská župa rovnako vyzvala obce, ktoré ešte nekontaktovali Úrad verejného zdravotníctva SR, aby tak urobili," píše sa v stanovisku Bratislavského kraja. 

Boj s komármi prostredníctvom chemických postrekov je v kompetencii obcí. Starostom a ľudom v dotknutých územiach je BSK maximálne nápomocný.

"Na základe vypracovaného Monitoringu potenciálnych liahnisk komárov, ktorý je iniciatívou župy, prebiehajú intenzívne monitoringy v teréne. Bratislavský kraj začal aplikovať biologickú látku BTi, aby sa tak zabránilo ďalšej vlne liahnutia komárov. Bratislavská župa tak napĺňa svoje Programové vyhlásenie, kde sa zaviazala k ochrane zdravia obyvateľov, životného prostredia a prírodných zdrojov."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 18:58