StoryEditor

V čom sú ľudia stále jednoznačne lepší ako umelá inteligencia?

11.06.2019, 16:44
Autor:
apnapnredred
Slovák Marek Rosa v Prahe v spoločnosti GoodAI prepisuje budúcnosť. A nám predostrel, ako bude vyzerať.

Čo vlastne umelá inteligencia momentálne dokáže?
V niektorých špecializovaných oblastiach je lepšia než ľudia. Keby sme mali niečo ako IQ test v nejakej veľmi úzko, špecificky zameranej oblasti, tak by dosiahla lepšie skóre než ľudia. Je to napríklad rozoznávanie obrázkov alebo hranie niektorých druhov hier. Ale je, samozrejme, obrovské množstvo ďalších úloh, ktoré ľudia zvládajú oveľa lepšie ako umelá inteligencia. A je ešte jedna veľmi dôležitá schopnosť, ktorú momentálne umelá inteligencia nezvláda vôbec, a to je schopnosť rýchlo sa adaptovať na nové úlohy. My ľudia dokážeme riešiť aj veci, ktoré sme nikdy predtým neriešili. Nie vždy musíme byť síce aj úspešní, ale keď to porovnám s dnešnými algoritmami umelej inteligencie, naša schopnosť adaptovať sa je obrovská.

Je toto teda v rámci vyvíjania umelej inteligencie tá najväčšia úloha?
Áno. Už dnes sa síce umelé inteligencie takzvane učia z dát, ktoré im poskytneme. Teda majú nejaký základný algoritmus a cezeň skúmajú dáta a snažia sa v nich nájsť nejaké súvislosti, pravidlá alebo vzorce. Teda ich už netreba explicitne naprogramovať, nájdu si ich sami. Ak hovorím o adaptácii, mám na mysli takú na diametrálne iné úlohy, než na aké je daný algoritmus natrénovaný. Čiže ak mám napríklad umelú inteligenciu, ktorá dokáže rozoznávať obrázky a rozozná psa od mačky, tak by jej neurónová sieť zvládla povedzme rozoznať aj veveričku. Ale keby som od nej chcel trebárs prečítať nejakú knihu a vysvetliť mi ju, tam by zlyhala.

Je to vôbec možné, naučiť umelú inteligenciu také komplexné veci?
Verím, že je, a máme aj dosť jasnú predstavu, ako sa do toho bodu dostať. V skratke by sa dalo povedať, že budujeme algoritmus, ktorý je schopný graduálne, teda postupne, akumulovať nové a nové schopnosti a ich pomocou riešiť nejaký problém. Potrebujeme niečo ako snehovú guľu, ktorá nabaľuje tieto schopnosti, a pritom, ako ich nabaľuje, tak používa aj tie schopnosti, ktoré už má. Takže potrebujeme algoritmus, ktorý dokáže takto akumulovať, a zároveň potrebujeme, aby bol ešte schopný sám seba postupne zlepšovať. Nazýva sa to recursive self-improvement a predstavuje to systém, ktorý navrhne lepšiu verziu seba samého alebo sám seba upraví. A táto lepšia verzia navrhne zase lepšiu a tak ďalej. Pracujeme tiež na tom, aby bolo zároveň garantované, aby ten systém nezmodifikoval sám seba tak, že by poškodil schopnosť pozitívnej modifikácie.

HNinspire tentokrát s Marekom Rosom, autorom úspešnej počítačovej hry Space Engineers a zakladateľom firmy Keen Software House, ktorá sa zaoberá vývojom univerzálnej umelej inteligencie.

Nastala doba, počas ktorej môžeme v technologickom svete očakávať úplne čokoľvek. Pokrok cítime vo výrobe, v rýchlosti odosielaných informácií, každý rok máme lepšie a lepšie počítače, na presnosť a rýchlosť robotov jednoducho ľudská rasa nestačí. Programovanie umelej inteligencie však vôbec nie je výsadou vývojárov z veľkých firiem ako je Facebook, či Google. Je možné, že prvú skutočnú umelú inteligenciu ohlási Slovák, programátor hier, Marek Rosa. Príďte si po update na HNinspire a pýtajte sa, čo vás skutočne zaujíma. Bez okolkov, bez servítky a úplne otvorene.

KEDY: streda, 26. 6. 2019. o 19:00

KDE: HubHub Twin City C, Mlynské nivy 16, Bratislava

01 - Modified: 2019-06-10 12:58:31 - Feat.: 0 - Title: Slovák stavil na vesmírne simulácie. Prerazil nimi na českom hernom trhu 02 - Modified: 2017-09-18 12:56:29 - Feat.: 0 - Title: Vývojár Marek Rosa: S umelou inteligenciou peniaze zmiznú 03 - Modified: 2017-07-24 21:01:33 - Feat.: 0 - Title: Slovák investoval milióny do umelej inteligencie: dokážeme to, čo Google
01 - Modified: 2022-12-13 15:44:53 - Feat.: - Title: Sme v bode zlomu a začína scifi obdobie. Technologická revolúcia už pôjde vo vysokom tempe, hovorí odborník 02 - Modified: 2020-09-04 11:53:43 - Feat.: - Title: Práca z domu nemá byť benefit. Kríza nás posunula správnym smerom, tvrdí odborníčka 03 - Modified: 2020-09-02 11:38:02 - Feat.: - Title: Korona zmenila náš život. Zostaneme už pracovať z domu? 04 - Modified: 2020-08-25 09:08:31 - Feat.: - Title: Musíme byť všetci úspešní? O chorobe menom dokonalý človek budú diskutovať známi lekári 05 - Modified: 2020-08-21 13:58:59 - Feat.: - Title: Viktor Vincze o boji proti odpadu: Som len známy "ksicht" z telky, prečo by som to nevyužil?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 01:50